Visszatérhetett felújított templomába a budai gyülekezet

Másfél éven át tartó felújítási munkálatok után újra tartanak istentiszteleteket a Budai Református Egyházközség templomában, a Szilágyi Dezső téren – az első egy hálaadó volt, amelyen Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Szilágyi Dezső téri templom

A Budai Református Egyházközség templomát másfél évig tartó felőjítások után töltötte meg ismét a gyülekezet

Fotó: Kalocsai Richárd

Pál apostol athéni hitvitáit állította párhuzamba napjaink keresztyén harcaival Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, aki szerint ahogyan Athén tele volt bálványokkal, úgy vannak tele most is a városok Istent helyettesítő eszmékkel és tárgyakkal, és ahogyan magukat szellemi fölényben érző szónokok próbálták kigúnyolni Pál apostolt, úgy kell eltűrniük a megaláztatást a mai keresztyéneknek. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy meg kell keresni a közös nyelvet, hiszen – mint mondta – „az egyes ember szívén vezet az út a közöshöz”. A püspök a Budai Református Egyházközség templomában, a Szilágyi Dezső téren hirdetett igét hálaadó istentiszteleten. A templomban másfél éven át tartó felújítási munkálatok után tartanak újra istentiszteleteket.

Balog Zoltán a Szilágyi Dezső téri templomban

„Az egyes ember szívén vezet az út a közöshöz”: a hálaadó istentiszteleten Balog Zoltán püspök hirdetett igét

Fotó: Kalocsai Richárd

Az alkalomra Orbán Viktor is elküldte köszöntő szavait, amelyeket Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár olvasott fel. A miniszterelnök levelében a Szilágyi Dezső téri templom tornyát egy ég felé mutató ujjhoz hasonlította, „ami int minket, magyarokat arra, hogy nehéz időkben onnan várhatjuk a segítséget”. Szerinte nem férhet hozzá kétség, hogy amíg lesznek emberek, akik vasárnapról vasárnapra átlépik ennek a templomnak a küszöbét, addig lesz református gyülekezet, lesz keresztyénség és lesz magyar nemzet is a Duna partján.

A munkákban résztvevő presbitereknek, a gyülekezeti tagoknak és a kivitelezőnek is egyaránt köszönetet mondott Illés Dávid, a gyülekezet esperes-lelkipásztora. Az elmúlt másfél évben – kormányzati támogatással – sikerült úgy helyreállítani a műemléket, hogy az összhangban legyen a tervező, Pecz Samu eredeti elképzeléseivel. Ehhez nagy segítséget jelentettek száz évvel ezelőtti fényképek, amelyek alapján rekonstruálták például a csaknem 300 négyzetméternyi ablakfelület mintázatát, amelyet egy speciális technológiával vittek fel, így emlékeztetve az ólomüvegekre. A korszerű acél ablakszerkezetbe természetesen hőszigetelő üvegek kerültek. Új padlózatot is kapott a templom, amely nyugodtan nevezhető „okos templomnak” is, hiszen fűtése, hűtése és szellőztetése teljesen automatizált. A világítás is energiatakarékos: a csillárokra, illetve a pillérfejezetekre korszerű LED-fényforrások kerültek. A torony alatt megnövelték a mosdókapacitást, és az akadálymentesített mellékhelyiség is elkészült.

Illés Dávid, esperes-lelkipásztor, Budai Református Egyházközség

Illés Dávid, a gyülekezet esperes-lelkipásztora köszönetet mondott a munkákban résztvevő presbitereknek, gyülekezeti tagoknak és a kivitelezőnek

Fotó: Kalocsai Richárd

A fejlesztések itt nem állnak meg: a templom északi oldalához egy negyven négyzetméteres helyiséget építenek a közeljövőben, amely hétköznaponként látogatóközpontként, vasárnaponként pedig baba-mama szobaként szolgál majd.

A Duna jobb partján álló templom a budapestiek első református templomaként épült 125 évvel ezelőtt neogótikus stílusban. Hatvanegy méteres tornyával a legmagasabb templom a Duna budapesti szakaszán.

Az írás a Reformátusok Lapja legfrissebb számában jelenik meg, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!