Zenei tanfolyamok, kórushetek 2023 nyarán

Egyházunkban sok évtizedes hagyománya van a nyári kántorképző tanfolyamoknak. Idén júliusban Budapesten, Debrecenben, Pápán és Sárospatakon tartanak képzéseket. Többek között ezek az intenzív kurzusok készítik fel a jelentkezőket a kántori szolgálatra.

Mi is a kántor feladata? Röviden talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy az egyházi zene vezetése az istentiszteleten. Ez elsősorban azt jelenti, hogy hangszerjátékával, énektudásával segíti a gyülekezet bekapcsolódását a liturgia folyamatába. Ehhez járulhat még hozzá további egyházzenei szolgálat is, például gyülekezeti kórus szervezése és vezetése, a gyülekezeti énekek tanítása. Ahhoz, hogy valaki ezt szakértelemmel végezhesse, szüksége van alapos elméleti és gyakorlati képzésre. Ehhez nyújtanak segítséget az egyházkerületekben működő nyári tanfolyamok.

Kántorképző Pápán 2021.07.15 Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

A nyári kántorképző tanfolyamok általában háromhetesek, de hétnapos előképzőt hirdetnek Debrecenben a 10–12 éves korosztálynak, és ugyancsak egyhetes intenzív tréninget gyakorló kántoroknak. Idén júliusban Budapesten, Debrecenben, Pápán és Sárospatakon tartanak ilyen képzéseket, ezekről bővebben az egyhazzene.reformatus.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A tanfolyamokon való részvételhez zenei előképzettség nem szükséges, de előnyt jelent, ha valaki már rendelkezik klasszikus zenei alapokkal. Az újonnan jelentkezőknek felvételi beszélgetést tartanak.