Zöld alternatívák az egyházban

A telkibányai közösség  5 napos programmal készült a Teremtés megünneplésére szeptember 28. és október 2. között.

A Teremtés Ünnepe első állomásaként külső helyszínre, Hajdúnánásra látogattak. A gyülekezet tízfős delegációja ezzel bekacsolódott a Hajdúnánási Református Általános Iskola teremtésvédelmi projektjébe.

Öko-kapcsolat

A szakmai napot Szabóné Marth Éva iskolaigazgató, Gacsályi Gábor lelkipásztor és Kocsis Áron beosztott lelkipásztor nyitotta meg. A telkibányai küldöttség részéről Szalay László Pál lelkipásztor ismertette az ökogyülekezeti kezdeményezést, majd Kovácsné Vass Éva tanárnő beszélt az ökoiskolai tehetséggondozó programról. A két település fiataljai bemutatták egymásnak az újrahasznosítás területén végzett elméleti és gyakorlati munkáikat. Ezeken kívül sor került még egy óriás puzzle kirakására, és Luc Besson: Otthonunk című filmjének megtekintésére, valamint közös sportolásra, fürdőzésre és egy fotókiállítás megtekintésére. A sikeres akción felbuzdulva a két iskola és gyülekezet a kapcsolat ápolására és elmélyítésére tett egymásnak ígéretet.

képAz óriáspuzzle kirakásával foglalatoskodnak a gyerekek

Újrahasznosítás

Szeptember 29-én a Teremtés Ünnep következő állomása szintén az együttműködés jegyében szerveződött. A református gyülekezet és a Telkibányai Általános Iskoláért Alapítvány közösen hirdetett vetélkedőt „Semmiből valamit!” címen. A versengésre hét csapat, összesen harminchét diák jelentkezett. A verseny moderálását Kovácsné Vass Éva tanárnő, míg a zsűri munkáját Szombatiné Kovács Gizella, Krakkai Valéria és Szalay László Pál végezte. A játékosoknak a versenybe történő regisztráláshoz újrahasznosított anyagokból kellett műalkotást készíteniük. Műanyagból, fából, papírból, szalmából, különböző termésekből kreatív munkával készítettek virágtartót, gyár makettet és különböző ötletes játékokat a gyerekek. A csapatok nem csak a tudásuk, hanem a találékonyságuk és a gyorsaságuk alapján is megmérettek többek között a keresztrejtvény, versfaragás, mondat-kiegészítő, bibliodráma fordulók során.

Környezetvédelmi technológia

Október 1-én ünnepélyes keretek között került átadásra az Öko-Demo Központ. A 10.000.000 Ft-os projektet az Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület (ATKE) jegyzi, amit az általános iskolához kapcsolódó, régen szolgálati lakásként funkcionáló épületben alakítottak ki. A létesítményt faelgázosító kazánnal, napkollektorral és melegvíztárolóval szerelték fel. A fejlesztéssel lehetővé vált, hogy az általános iskola fűtését és meleg víz szükségletét az új központ lássa el.

A megnyitón Bereczky Béla az egyesület elnöke ismertette a projekt célját majd Szalay László Pál lelkipásztor beszélt az egyházak környezetvédelmi szerepvállalásáról. Az alkalom zárásaként egy hármas együttműködési nyilatkozatot írt alá az ATKE, a Szepsi Csombor Márton Tagiskola és a Telkibányai Református Egyházközség. A megállapodás azt is rögzíti, hogy a felek közös programot alakítanak ki az ökológiai szemlélet tudatosítása és a helyi fenntarthatóság kivitelezésére.

Teremészettudomány és hit

A szombati program a Családi Öko-Kalandparkban folytatódott, ahol a református gyülekezet „Hittem, ezért írtam!” rendezvénysorozatának ötödik felvonására került sor. Az alkalom vendégei voltak Seres Zsuzsanna brácsaművésznő, Zelenka Tibor geológus és Viczián István geológus. Az előadók nem csak a tudományuk nemzetközileg elismert szaktekintélyei, hanem hitvalló keresztyének is. Zelenka Tibor előadásának „Istenhit és a természettudomány megállapításának összehasonlítása egy kutató geológus tapasztalatai alapján” címet adta, amiben a természettudomány személytelenségének és a hit személyes voltának a feszültségét taglalta.

Viczián István előadása címéül egy igevers részletet választott: „Vízből és víz által – Isten szavára” (II. Péter 3:5). A geológus professzor végigelemezte a víz jelenlétét a teremtéstörténetben, majd a kőzetlemezek és a földkéreg életében betöltött szerepével folytatta. Beavatta a hallgatóságot abba a friss felfedezésbe, ami Kovács István kutató révén a magyarság jó hírét öregbíti. Kiderült, hogy a kőzetlemezek elcsúszásában fontos tényező a víz. A litoszféra és az asztenoszféra határán a víz az ásványokban kötött állapotban található meg. Viszont a Föld 100 km-es mélységében az ásvány leadja a vizet és ettől olvadékonyabbá válik a kőzet, ami elősegíti az lemezek elcsúszását. Zárszóként az előadó a 18 zsoltár alapján tett bizonyságot: „Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm. Őbenne bízom.”

kép

Ötletelés közben - pillanatkép a Semmiből valamit vetélkedőről

"Hogy semmi ne menjen kárba"

A Teremtés Ünnepe hét záró alkalmát október 2-án vasárnap délelőtt tartottuk. Az istentisztelet felépítéséhez „hogy semmi ne menjen kárba”, a 2011-es teremtésvédelmi kiadványt használtuk fel. Az igehirdetés az 5000 ember megvendégelésének a végső mozzanatára koncentrált. Ha 5 árpakenyér és 2 hal Isten áldásával ennyi embert megelégített, akkor vajon a 12 kosár maradék, hány újabb csoda alapja lehet? Jeremy Leggett diagnózisa figyelmezte bennünket, hogy nyersanyagkészleteink fele elfogyott, igényeink hatványozottan nőnek. A maradékunk felhasználásból egyenesen következik, hogy a jövőben egy szemétdomb vagy egy csoda közepén találjuk magunkat. Mindenki döntse el, mire vágyik inkább.

Szalay László Pál, lelkipásztor, MRE Ökogyülekezeti Tanácsosa