Református énekek

Dátum
2022. június 25., 19:30
Helyszín
Budapest, Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Mutasd a térképen →
+ Naptárhoz adom

A Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét, a Református énekek hangversenyt idén már tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Művészetek Palotájában.

A Református énekek koncert-istentiszteletet 2002 óta azzal a céllal rendezik meg, hogy ezek az énekek világi helyszínen, de istentiszteleti keretek között hangozzanak el, hang- és képfelvétel készüljön professzionális előadók tolmácsolásairól, s így évente új Református énekek CD és DVD jelenjen meg. 2021-ben napvilágot látott az új református énekeskönyv, így számos teljesen új ének csendül fel a Müpában.

mupa.jpg.500x500_q85.jpg

A háromszáz főt számláló Kárpát-medencei egyesített református kórushoz a legjobb hazai kórusok mellett évről-évre csatlakoznak Kárpátalja, Erdély, Felvidék és Délvidék énekesei. A négy blokkból álló estet a neves orgonaművész, Virágh András Gábor kíséri, az összesített kórust négy karnagy vezényli. A blokkok elején püspökök tolmácsolásában elhangzik egy-egy bibliai ige. A hangversenyen négy alkalommal közös éneklésre is lesz lehetőség.

„Az est végén – az összetartozás kifejezéseként is – egymás kezét fogva elénekeljük a Himnuszt, majd püspöki imával, közösen elmondott Miatyánkkal és püspöki áldással hagyjuk el a szakrális térré vált koncerttermet”

– emeli ki Böszörményi Gergely, a rendezvény igazgatója. Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, részben pedig több szólamban, hogy „kórusmű-kincsünket is bemutassuk és örökül hagyjuk” – hangsúlyozza Böszörményi Gergely.

A püspöki imát és áldást Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke mondja. Az igeolvasást Steinbach József és Pásztor Dániel református püspökök végzik.

Vezényelnek: Arany János, Berkesi Boglárka, Dinyés Soma, Erdélyi Dániel

Orgonán közreműködik: Virágh András Gábor és Fekete Károly