A hangjegyek mögé rejtett imádság

Lélekhíd – a zene erő, amely összeköt és megbékít

– Mi a zenélés? A hangjegyek mögé rejtett imádság. Akkor imádkozzunk közösen! Így jutottam arra a lélekemelő gondolatra, jó lenne, ha egyszerre szólalnának meg a hangszerek Magyarország zeneiskoláiban – mondta Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat Mozgalom kitalálója, a Lélekhíd országos kezdeményezés ötletgazdája.

A Magyar Református Szeretetszolgálat csatlakozott a ZeneVarázslat Mozgalom és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének kezdeményezéséhez, a „Lélek-híd” országos programhoz. Április 8-án hat órakor a zeneoktatási intézményekben egyszerre szólaltak meg a hangszerek. A hatvanperces hangversenyek a zenészek együttérzését, támogatását közvetítették a Kárpátalján élőknek.

1d2a0967-814165ec8b.jpg

Fotó: Hirling Bálint

– Nagyon kötődöm Kárpátaljához. A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola mindig otthont adott a mentorprogramom kurzusainak – mondta Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat Mozgalom kitalálója, a Lélekhíd országos kezdeményezés ötletgazdája. – Befogadtam én is menekülteket, mint mindenki más, vállaltam önkéntes munkát is, mégis hiányzott valami: az én közegem és eszközöm: a zene. Vajon hogyan lehetne a zene által üzenni? – gondolkodtam.

Mindemellett hiszek a közös imádság erejében. Mi a zenélés? A hangjegyek mögé rejtett imádság. Akkor imádkozzunk közösen! Így jutottam arra a lélekemelő gondolatra, jó lenne, ha egyszerre szólalnának meg a hangszerek Magyarország zeneiskoláiban. Együtt, egy időben játszana szülő, gyerek, tanár, a koncertek szereplői lehetnek kórusok, zenekarok, tehát mindenki, aki a hangokkal üzenni szeretne – mondta portálunknak Várnagy Andrea. A zenész hozzátette: nagyon fontos ebben a helyzetben a gyerekeknek megmutatni – hisz rengeteg kérdésük van a háborúról –, hogy mi a belső szívbéli küldetésünk: álljunk a nehéz helyzetben lévők mellé, segítsünk, ahogy csak tudunk! Ez is a művészet lényege: hasznos, a társadalmat megmozgató események felé forduljon, egységet kovácsoljon. – Várnagy Andrea tudatta: a Lélekhíd azért ezt a nevet, gondolatiságot kapta, mert hiszi, hogy a zene által lélekhidak épülnek.

Várnagy-Andrea.jpg

Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat Mozgalom kitalálója, a Lélekhíd országos kezdeményezés ötletgazdája

Fotó: papageno.hu

A zongoraművész pénteken reggel Beregszászra utazott, ahol egy kárpátaljai kisfiúval zongorázott, majd a világhálón keresztül bejelentkezett és ünnepélyesen megnyitotta a koncert-sorozatot.

– Péntek este közösséget építettünk, amely a félelem ellen is a legjobb orvosság – vallja a zenész. Ezáltal a szükséget szenvedők láthatják, tudhatják, hogy összetartunk, amikor azt mondjuk, az Isten legyen veletek, annak ereje van: ténylegesen Isten kezébe tesszük le sorsunkat, életünket.

1d2a0955-cc79a01277.jpg

A csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium is csatlakozott a kezdeményezéshez – a diákok épp az előadásra sietnek

Fotó: Hirling Bálint

A programban részt vevő intézmények adományt is gyűjtenek. A segélyt a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolának adják át, onnan kerülnek a rászorulókhoz.

A hangverseny végén a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, Ember Csaba Madách-díjas karnagy mondott zárszót.

1d2a0972-e3b6d9b36f.jpg

A fellépők a koncert kezdete előtt.

Fotó: Hirling Bálint

A csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium is csatlakozott a kezdeményezéshez. Kovács Zalán László igazgató, tubaművész köszöntötte a megjelenteket. Sajnálatát fejezte ki a háború okozta helyzet miatt. Hozzátette: a zene menedék, ajándék, és béke egyben.

1d2a0917-693dfef839.jpg

Kovács Zalán László, a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója, tubaművész

Fotó: Hirling Bálint

A másfél órás koncert nemcsak zenetörténeti korokon, országhatárokon átívelő program volt, hanem kéznyújtás a leginkább rászorulóknak. A Lélekhíd csepeli fellépői zeneiskolások voltak. Vendégül látták a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit is. – Ha háború van, akkor mindenki a maga lehetőségéhez képest, humanitáriusan próbál segíteni. A menekültek fogadásában mi is igyekeztünk részt vállalni, hozzánk is érkeztek növendékek – mondta a református tubaművész.

1d2a1095-b50282642d.jpg

Fotó: Hirling Bálint

A szakgimnázium életében az összefogás, a külföldi tanulók jelenléte nem szokatlan, hiszen több országból tanulnak nálunk vendégdiákok. Ezért az itt tanulóknak teljesen egyértelmű, ha ukrán társaiknak kell segíteni, akkor ők segítenek.

1d2a1086-86d6fe8f7c.jpg

Fotó: Hirling Bálint

– Van olyan híd, amelyhez sem kő, sem beton nem kell. Mégis szilárdabb, erősebb bármilyen emberkéz alkotta hídnál. Nincs állandó helye, mindig ott keletkezik, ahol szükség van rá. Ez a szeretet hídja, a szeretet pedig a lélek hangja – mondta köszöntőbeszédében Ráczné Váradi Éva, a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Az intézmény szintén részt vett az országos, sőt határokon átívelő jótékonysági hangverseny-kezdeményezésben.

1d2a1016-26b041c32e.jpg

Fotó: Hirling Bálint

– Nagyon felemelő volt. Többen végig sírtunk. A közönség pedig állva tapsolt. A záróéneket a visszatapsolás után hatvan fős kórusunkkal együtt énekelte a közönség. Egy Ukrajnából menekült kislány is fellépett, gyönyörűen fuvolázott, és sírva köszönte meg a segítséget az ukrán gyerekek nevében – számolt be az eseményről Ráczné Váradi Éva a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hozzátette: – A záró gondolatokat nagytiszteletű Balázs Pál református lelkész mondta el. Az internet segítségével időben sikerült kapcsolódni az országos rendezvény nyitásához és záráshoz is, mindezt kivetítőn tekinthette meg a közönség.