A kárpátaljai reformátusoknál járt az államfő

Itt van velem lélekben tizenötmillió magyar ember – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a beregszászi református templomban tartott adventi ünnepi istentiszteleten, melyen Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hirdetett igét. Az államfő együtt imádkozott a beregszászi gyülekezet tagjaival.

Novák Katalin a beregszászi református templomban 2022. november 27-én Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján”

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin kijelentette, hogy kiváltságként éli meg, hogy a kárpátaljai magyarokkal közösen gyújthatja meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Köszöntőjében a köztársasági elnök arról biztosította a jelenlévőket, hogy „együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni”. Novák Katalin kiemelte, hogy kilenc hónapja tart a háború, amennyi idő alatt egy új emberélet kifejlődik. – De látjuk, hogy kilenc hónap alatt rengeteg mindent le lehet rombolni, tönkre lehet tenni – mondta. – De a háború a szeretetet nem tudja elpusztítani – nyomatékosította a köztársasági elnök.

– Magyarország minden menekültet vendégként fogad, addig maradhatnak, amíg maradniuk kell – mondta. Kiemelte azoknak az embereknek a szerepét, akik otthon maradtak és szolgálják a közösséget. Végezetül azt kívánta, hogy mint már annyiszor a magyar történelemben, most is megerősödve álljunk fel ebből a nehéz helyzetből.

Úgy fogalmazott, hogy előbb-utóbb békének kell lennie, és ennek a békének a hírnökeként járt tegnap Kijevben, ma pedig Kárpátalján.