A szórvány a fókuszban

Küzdelmes sorsközösség. Ezzel a címmel rendezi meg akadémiai napjait az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem május 23. és 28. között a vajdasági Szabadkán. A tanácskozás témája a Délvidék sokszínűsége, az ott élő népek sorsközösségének históriája, jelene és jövője.

Milyen kisebbségben, szórványban élni? Mit jelent itt a multikultúra? Mit mondanak a történelmi örökség képviselői, és mit a világhálón (is) szocializálódott fiatal generáció? Vajon a múlt vagy a jövő nevében lehet-e békésebb az etnikai együttélés? Létezhet-e nacionalizmus multikulturális közegben? Az egységes nemzettudat helyett megvalósítható-e a vallások és kultúrák békés egymás mellett élése? Miben kellene integrálódni és miben felesleges?

Beszélhetünk-e a kisebbségi lét áldásairól? Miben gazdagítanak vagy sorvasztanak az együtt élő kultúrák? Hogyan formálja a kisebbséget a többségi nemzet és az anyaország viszonya? Miben azonos és miben más a magyar sors szlovák, ukrán, román vagy szerb többségben?

Ezekre a kérdésekre várják a válaszokat a konferencián előadó szakértőktől és politikusoktól a szervezők.

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem számos kulturális programot is kínál akadémiai napjai alatt: a szabadkai Népszínházban koncertet ad a Dresch Quartet, a kultúrpalotaként felújított zsinagógában hangverseny, a Kosztolányi Dezső Színházban Béres Márta színművész Radnóti-estjét hallhatja-láthatja a közönség. Továbbá kirándulásokat is szerveznek Zomborba, Karlócára és Európa idei kulturális fővárosába, Újvidékre is. Áldozócsütörtökön úrvacsorás protestáns istentiszteletet tartanak a helyi evangélikus templomban.

Az április 22-ig esedékes jelentkezéssel és a programmal kapcsolatos részletes információk az epmsz.eu oldalon érhetők el.