Adomány a horvátországi földrengés károsultjainak

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) országos gyűjtésének adományát adták át csütörtökön Horvátországban a sziszeki katolikus egyházmegyének a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására. Az MRSZ egy hónapos gyűjtése során beérkezett 13 ezer eurót a horvátországi magyar reformátusok 50 ezer kunás adománya egészítette ki.

horvatorszagi_atadas_01.jpg

Fotó: sziszeki egyházmegye

A református közösségek gyűjtéséből befolyt összeget Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, valamint az MRSZ képviseletében Oláh István kuratóriumi elnök és Juhász Márton ügyvezető igazgató adta át Vlado Kosic, a sziszeki egyházmegye püspöke számára.

Mint arról korábban hírt adtunk, 2020. december 31-én tette közzé felhívását a Magyar Református Szeretetszolgálat, miután a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengés pusztított Horvátországban. A Magyar Református Szeretetszolgálat a tragikus hírek hallatán Szenn Péterrel, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökével vette fel a kapcsolatot, aki elmondta, hogy leginkább anyagi támogatásra lenne szükségük a helybélieknek, hiszen a földrengés epicentrumának számító Petrinja városa és környéke romokban áll. A Magyar Református Szeretetszolgálat a horvátországi károsultak megsegítésére ezért egy hónapos országos adománygyűjtést hirdetett, melynek kedvezményezettje a sziszeki egyházmegye.

umku_02.jpg

Fotó: Új Magyar Képes Újság

A rövid határidő ellenére sikerült az előre kitűzött cél többszeresét összegyűjteni: magánszemélyek, gyülekezetek és egyházmegyék felajánlásainak köszönhetően január végéig közel 5 millió forint érkezett a déli szomszédaink megsegítésére, amelyet további 50 ezer kunával (2,3 millió forint) egészített ki a horvátországi magyar reformátusok gyűjtése. Mint Szenn Péter püspök elmondta, a délszláv háborúban a Jóisten adott embereket, akik a baranyai és szlavóniai magyarokon segítettek, most keresztényi kötelességük a bajbajutottak megsegítése.

„Amint értesültünk a természeti katasztrófáról, azonnal indíttatást éreztünk, hogy segíteni tudjunk horvátországi testvéreinknek. A földrengés legnagyobb károsultja Petrinja városa, mely a Sziszek-Monoszló megyében található, ezért született ez a döntés, hogy a sziszeki egyházmegyén keresztül nyújtunk anyagi segítséget, és az újjáépítési munkálatokat támogatjuk adományunkkal. A sziszeki püspök hálásan és meghatódva fogadta a felajánlást, hogy a horvát katolikus egyházmegye támogatására siet a Magyar Református Szeretetszolgálat”

– nyilatkozott korábban az adománygyűjtéssel kapcsolatban Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

Soltész Miklós kiemelte: a magyar segítségnyújtás több lábon áll. Az egyik a karitatív szervezetek által nyújtott támogatások, a másik – de legalább ilyen fontos – a magyar kormány, illetve a magyarországi horvát közösség hozzájárulása a helyreállításhoz. A magyar kormány Petrinjában felújít egy iskolát, Zazinában pedig egy templomot épít újjá. A magyarországi karitatív szervezetek összességében több mint százmillió forinttal támogatták eddig a horvátországi földrengés károsultjait.

horvatorszagi_foldrenges.jpg

Fotó: Új Magyar Képes Újság

Vlado Kosic megköszönte Magyarországnak és a magyar államnak, valamint Szenn Péter püspöknek a támogatást, mint mondta, bajban ismerszik meg a barát. Kiemelte továbbá, hogy az egyházmegyében tizenöt templomot kell teljesen lebontani és tizenhatot szükséges felújítani. December 29. óta nem lehet a templomokban szentmisét tartani, ez gyakorlatilag a fél püspökséget érinti.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és huszonnyolc sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A térségben több mint 35 ezer épület sérült meg, a károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.