Befogadóközpont a menekültekért

Megnyitotta kapuit a Dorkász Befogadóközpont. A március végén átadott intézmény a Debrecen-Erdőspusztán található Dorcas Kemping és Konferenciaközpont területén alakították ki. Mintegy negyven személlyel kezdte meg működését, azóta volt már, hogy majdnem elérte a maximális 100 fős létszámot is. A részletekről Kiss Ábel Lukácsot, a Dorkász Szolgálat Alapítvány igazgatóját kérdeztük.

A Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az orosz–ukrán háború kitörése miatt otthonukat elhagyni kényszerült menekülteknek alakították ki a befogadóállomást. Lépcsőzetes feltöltéssel, ha a helyzet úgy kívánja, nyáron akár 200 menekültet is tudnak ellátni, családonként, átlagosan 1-3 hónapon keresztül. Az ingyenes szállás és étkezés mellett az alapítvány segít az álláskeresésben, a gyerekfelügyeletben és a menekültek mentálhigiénés segítésében is. A Dorkász az új feladathoz új állásokat is kialakított. Ezek többségére kárpátaljai jelentkezőket vettek fel.

Honnan ered a központ létrehozásának ötlete?

Számos partnerünknek jeleztük ezt a szomszédunkban kialakult helyzet miatt. Kértük, segítsék a mi munkánkat is. Nem azonnal reagáló szervezet vagyunk, hosszú távra gondolkodunk, így jött az ötlet, hogy a Dorkász Kempinget, amely eddig táborok helyszínéül szolgált, átalakítjuk, és itt adunk otthont a Debrecenbe érkező menekülteknek.

A sok szervezet közül egy holland keresztyén üzletemberekből álló csoport, a Farusz Holland Keresztény Alapítvány válaszolt szinte azonnal a kérésünkre. Ők úgy döntöttek, 11 euró napidíjjal támogatnak száz főt, fél éven keresztül. Ebben benne van az élelmezés mellett az ide érkezők áram-, gáz- és vízfogyasztása is. Ezenfelül küldtek még pénzt a kemping felújítására is, mintegy 30 millió forintot. Nem zárkóznak el attól sem, hogy ha kell, 6 hónapnál tovább támogatják ezt a missziónkat. Mérhetetlenül hálásak vagyunk nekik ezért!

Mi újult meg a kempingben?

Egyes épületek szigetelése, a vizesblokkok és a kerítés egy része is. Megtörtént az érintésvédelem és elektromos hálózat felújítása. Bár a munkálatok még zajlanak, de ez nem gátolt bennünket a megnyitásban.

Dorkasz 1.jpg

Kiss Ábel Lukács a Dorkász Szolgálat Alapítvány igazgatója

Fotó: Zelenka Attila

Az elszállásolás mellett mi a legfőbb cél?

Az, hogy akik most Debrecenben szeretnének letelepedni egy ideig, itt ne csak ingyenes szállást, étkezést kapjanak, hanem segítsünk nekik munka keresésében és a gyermekek taníttatásában, felügyeletében. Már most nagyon vegyes a csapat, vannak kárpátaljai családjaink, és kijevi is. Van, aki csak ukránul vagy oroszul beszél, de van, aki magyarul is. Vannak, akik hetekre berendezkednek, de van olyan család is, amelyik csak néhány éjszakát tölt itt, aztán utazik tovább Budapest felé. Erre is számítunk a jövőben is, hogy mindenfelől, mindegyik korosztályból jönnek.

Eddig is igyekeztünk a látókörünkben lévő menekülteknek segíteni, de számítunk szűrésre, mert szükséges az előzetes egyeztetés. 12 kilométerre vagyunk a várostól. Meg kell oldani a ki-be jutást és nyilván nem mindenkinek megfelelő ez a lehetőség. Illetve aki csak egy éjszakára igényel szállást, fölösleges eddig eljönnie, ugyanis a városban is vannak erre átmeneti lehetőségek. Nekünk az a legfontosabb célunk, hogy az ide érkezők tovább léphessenek akár albérletbe, amit maguk tudnak fenntartani. Külön hálásak vagyunk azért, hogy öt cég mintegy 120 állást ajánl nekik, tehát amint megérkeznek hozzánk, már ajánlhatunk nekik munkalehetőségeket.

dorkasz3.jpg

Menekültek a központban

Fotó: Zelenka Attila

Hogy értesülhetnek a menekültek erről a lehetőségről?

Három kollégánk a kezdetek óta ezzel foglalkozik. A legjobb információs forrás maga a menekült, aki el tudja mondani, milyen segítségre van szüksége. Felvettük a kapcsolatot a többi segélyszervezettel, a polgármesterekkel, akik szintén találkoznak az érkezőkkel. A Debreceni Karitatív Testület részeként együtt segítjük a hozzánk jövőket, tehát a testület tagszervezetei is segítenek ebben.

Álláshelyeket is meghirdetett a Dorkász az új feladatkör kapcsán? Sikerült-e ezeket betölteni?

Igen, tizenegy további állást hirdettünk meg, ennek több mint a felét kárpátaljai testvérek töltötték be. Ez több szempontból előnyös, egyrészt mert sokan közülük nagyon jól beszélik az ukrán és orosz nyelvet, így segítenek a kommunikációban, a házirend ismertetésében, informálódásban. Emellett ezeknek a testvéreknek nemcsak szállással és élelemmel tudunk segíteni, hanem munkával is. Úgy látjuk, ez nekik is sokat jelent. Tehát ez, mondhatjuk, szerencsés egymásra találás.

dorkasz2.jpg

A központ épületei

Fotó: Zelenka Attila

Milyen területeken várják az önkéntesek jelentkezését?

E tekintetben is óriási összefogást tapasztalunk. Hetente húszan-harmincan is jelentkeznek. Ennek nagyon örülünk, mert amint teljesen megtelik a kemping, akkor lesz igazán nagy szükség a gyermekfelügyeletre, illetve az adományok szortírozásában, kézműves foglalkozások szervezésében, étkeztetésben való segítségre. Az érdeklődők közül tehát lényegében bárkire bármikor, bármiben szükségünk lesz.

A legaktuálisabb azonban a pedagógusok jelentkezése, hogy az itt élő gyermekek se essenek ki az oktatásból, illetve, ha a szülők állásinterjúra vagy dolgozni mennek, tudják kire bízni a gyermekeket. Rendkívül kreatív pedagógiai munkára lenne itt szükség, ugyanis más-más a gyermekek iskolázottsága, korosztálya és a nyelviség is akadály lehet. Tudjuk, most még ez nehezen oldható meg. De ha hétköznapokon 9 és 12 óra között bármilyen oktatási-nevelési jellegű foglalkozást tartanának ezeknek a gyerekeknek a tanítók, már az óriási segítség lenne.

Szerfölött nagy segítő szándékot látunk, többen jelentkeznek és vállalnak különböző órákat, az angoltól a testnevelésig. Nagyon hálásak vagyunk! Várjuk a gyülekezetek jelentkezését lelki programok szervezésében, segítésében. Ezeknek a családoknak erre most óriási szükségük van! Jelentkezni a Dorkász honlapján (www.dorkasz.hu) lehet bármilyen önkéntes munkára. Mindenkit várunk szeretettel és hálával!