Elfogadás, béke és összefogás

Virágvasárnapi keresztút a békéért

Azért találkoztunk, nagyváradi és debreceni püspökök, hogy kérjük az Úristent, minél hamarabb vessen véget ennek a háborúnak – mondta Fekete Károly tiszántúli püspök a virágvasárnapi debreceni keresztút rendezvényén, április 10-én.

civishir-virágvasárnap.jpg

Fotó: civishir.hu

2016-ban hívták életre a virágvasárnapi keresztúttal kapcsolatos rendezvénysorozatot. Akkor még csak a városon belüli felekezetek közötti összefogás lebegett a szemük előtt, mára határokon átívelővé vált. Idén a virágvasárnap közös egyházi és városi ünneplésére – barkaszentelésre, keresztútjárásra és koncertekre – hívták az érdeklődőket április 10-én Debrecenbe. A határainkon túlról is érkeztek résztvevők.

Az orosz–ukrán háború miatt ezúttal a béke állt a rendezvény középpontjában.

Az ünnepségen részt vett Fekete Károly tiszántúli református püspök, Csűry István királyhágómelléki református püspök, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök, Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök és Papp László, Debrecen polgármestere.

Fekete Károly nagy örömnek nevezte, hogy ismét megrendezhetik a virágvasárnapi menetet, amit a koronavírus-járvány miatt két éven át csak online tartottak. Ugyanakkor, mint mondta, nagy szomorúság, hogy az orosz–ukrán háború miatt most a békéért kell imádkozni.

Csűry István azt mondta, a felekezeti együttműködéssel is azt szeretnék elérni, hogy "a magyar közösség éber, erős közösség legyen, amely mindig tud válaszolni az aktuális kérdésekre". – Örülök annak, hogy a magyar nemzet ébredését immár évtizedek óta nyomon kísérhetem. Éberen akarjuk látni a külvilágot, a holnapot. A nemzetünk jövője abban a keresztyén értékrendben van, amelyben Jézus elöl jár, és amelyben mi követhetjük – összegezte.

A történelmi egyházak képviselői felszentelték a barkaágakat, amelyeket a résztvevők között szétosztottak. A megszentelt ágakkal a kézben járta végig a gyülekezet a debreceni keresztút hat állomását, a Nagytemplomtól a Szent Anna-székesegyházig.

A Debreceni Református Nagytemplom előtti rendezvényen közreműködött a Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Kuckó Művésztanya, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Forgórózsa Táncegyüttes, a Hortobágy Néptáncegyüttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes.

Az állomáshelyeken az elmélkedéseket nagyváradi, beregszászi és debreceni előadóművészek tolmácsolásában hallhatták az egybegyűltek. Közreműködtek: Tasnádi-Sáhy Noémi, a nagyváradi Szigligeti Színház művésze, a kárpátaljai Borzsovából Polyák Anita színművész szakos hallgató, Debrecenből Dánielfy Gergő, a Déryné Társulat színművésze, énekes, Pintér Béla énekes, a Pendely Énekegyüttes-család, Tordai Zoltán prímás.

civishír virágvasárnap.jpg

Fotó: civishir.hu

Forrás: civishir.hu, haon.hu, dehir.hu