Földrengés után Horvátországban

foldrenges-horvatorszag.jpg

Fotó: MTI / AP

Megnyitotta használaton kívüli parókiáit a petrinyai földrengésben otthon nélkül maradt családok előtt a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház. A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést indított, hogy az újjáépítést segítsük. A részletekről Szenn Péter püspököt kérdeztük.

Önt hol érte a decemberi 29-i földrengés, mit tapasztalt?

Megijedtünk. Az első pillanatokban nem szembesültünk azzal, hogy Petrinya és Sziszek környékén mekkora károkat okozott a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés. Bennünket az epicentrumtól 270 kilométerre ért a rengés, de még így is nagy félelem volt bennünk, ahogy éreztük, hogy remeg a lábunk alatt a föld.

horvatorszag-foldrenges.jpg

Fotó: MTI

A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyházat is érintette a természeti csapás? Templomban, parókiában, gyülekezeti ingatlanban keletkezett kár?

A földrengés epicentruma környéken élő egyháztagjaink a zágrábi gyülekezetbe járnak, velük felvettük a kapcsolatot, mindenki jól van, nem voltak életveszélyben. Ahhoz képest, hogy a térségben mekkora volt a pusztítás, nekik minimális anyagi káruk keletkezett. Nincs ott egyházközségünk, ezért nincs arrafelé ingatlanunk, de katolikus testvéreinket hatalmas károk érték, megsérült a sziszeki katedrális, sok templomban keletkezett kár, volt, ahol le kellett bontani a templomtornyot, annyira megrongálódott.

Lelkileg hogyan érintette Horvátországot a földrengés-sorozat?

Az ilyen krízishelyzetek a háború emlékét idézik. Minden ember – nemzeti, vallási, felekezeti hovatartozástól függetlenül – megmozdult, és segíteni akar. Az Istentől kapott szeretet hajtja az embereket, hogy segítsenek az otthon nélkül maradt társaikon.

Szenn Péter

Fotó: Varga Gábor Vargosz

Ez jól látszott az országban: alig három nap alatt összegyűlt annyi tartós élelmiszer, fertőtlenítőszer, ruha, amennyire szükség volt. A segélyszervezetek ezekből már raktározni is tudnak, annyi adomány érkezett. Még vannak utórengések, de a szakszolgálatok már vizsgálják át az épületeket, és ha kell, leveszik például a kéményeket. Ahol lehet, megkezdik a helyreállítást is. Ahhoz, hogy újjáépüljön Horvátország most összeomlott része, óriási erőfeszítés és nagy támogatás szükséges.

Olvashatjuk, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést indított, a nagykanizsai reformátusok pedig tárgyi segítséget juttattak el Horvátországba.

Ha baj történik, nekünk a Kárpát-medencében első gondolatunk, hogy hogyan segíthetünk. Gondolunk egymásra, gondoskodunk egymásról. Nemcsak a nagykanizsai gyülekezet, hanem számos lelkész, püspök hívott az egész Magyar Református Egyházból, hogy mivel segíthetnének még. Ez nagyszerű érzés.

Mi is felajánlottuk három használaton kívüli, de lakható parókiánkat a sziszeki katolikus püspökségen keresztül, hogy olyan családoknak lehessen átmeneti otthona, akik a földrengés miatt fedél nélkül maradtak. Az egyháztagjaink csatlakoztak az önkormányzatokon keresztül meghirdetett jótékonysági akciókhoz. További pénzadomány gyűjtését is tervezzük, csatlakozva a Magyar Református Szeretetszolgálathoz.

A gyűjtés január 31-ig tart. Január 4-én estig 1,7 millió forintnyi felajánlás gyűlt össze. Támogatását online átutalással az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül juttathatja el, valamint banki átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank) bankszámlaszámára. A közleményben a „horvát földrengés” megjegyzést kérik feltüntetni.