Gyógyít és nyugtat a református termálfürdő

Saját termálfürdője van a hegyközszentmiklósi reformátusoknak. A csaknem kétezer méter mélységből feltörő gyógyvíz reumás panaszokra és ízületi fájdalmakra ad enyhülést, míg a fürdő üzemeltetése anyagi biztonságot nyújt a fenntartó gyülekezetnek. A határ túloldalán, az érmelléki hegyek között fekvő településen járt a Reformátusok Lapja.

Lelkész és fürdővezető

A szemfüles látogatónak először akkor tűnhet fel, hogy református termálfürdőben jár, amikor rápillant a jegyére. Rajta áll, hogy a Hegyközszentmiklósi Református Egyházközség állította ki a tikettet. Ez a legolcsóbb jegy a környéken. Az újság legfrissebb számában részletesen olvashatunk arról, hogy miként került a gyülekezet tulajdonába a termálfürdő, ahogyan arról is szó esik: Árus Csongor László lelkipásztor 2008-as érkezése után kezdődtek a fejlesztések.

– Nem árultak zsákbamacskát, a presbiterek jelezték, úgy hívnak lelkésznek, hogy a fürdő vezetését is vállaljam el – mondta a Reformátusok Lapjának a lelkipásztor, aki azóta is igazgatja a fürdő mindennapjait. „Erőpróbaként éltem meg a felkérést, de én szeretem az ilyen feladatokat, örömmel fogtam neki a munkának. Egyáltalán nem bántam meg, hogy igent mondtam. Lassan megtapasztalom, hogy beérik a stratégiai, fejlesztői munkánk gyümölcse.”

Hegykozszentmiklos12.jpg

Árus Csongor László lelkipásztor és fürdővezető

Fotó: Derencsényi István

Minden alkalmazott gyülekezeti tag

Ma már a fürdő területén nincs külsős vállalkozás, minden szolgáltatást a gyülekezet szervez meg – így a vendéglátást és a szállásadást is. 2009 óta folyamatosan emelkedik a látogatók száma és a bevételük is. Sokszor megduplázták az előző évhez viszonyítva az eredményeiket. A fürdő korábban szezonálisan volt csak nyitva, tavasztól őszig, ám 2010-től egész évben várja a kikapcsolódni, gyógyulni vágyókat.

A fürdő profitjából fel tudták újítani a templomot, de általában a nyereséget visszaforgatják, és a fürdő fejlesztésére költik: létrehoztak egy gyermekmedencét, aztán felújították az épületeiket, majd önerőből építettek panziót és éttermet. Jelenleg hetven embert tudnak elszállásolni különböző minőségű szálláshelyeken. Az alkalmazottaik száma jelentősen megnőtt az évek során, a lelkész érkezésekor két munkatárs volt, ma húszan vannak, mindenki gyülekezeti tag. A faluban kevesebb, mint ezer ember él – többségük magyar és református –, helyben kevés a munkalehetőség, így hatalmas jelentősége van annak, hogy a gyülekezet húsz embernek munkát tud adni – írja a lap.

Nem csak termál, gyógyít is

Bár a közhiedelem szerint, ami termálvíz, az egyben gyógyvíz is, ez nem igaz. A hegyközszentmiklósi református fürdő 1800 méter mélységből feltörő termálvize viszont reumatikus panaszokat, ízületi gyulladásokat gyógyít, ajánlják húzódásra, ficamra, akár törés utáni gyógyuláshoz és balesetek utáni regenerálódásra. A fürdőt maguk között, a gyülekezetben szokták Bethesdának és Siloám tavának is hívni. A gyógyvíz ugyanis, mint a lelkész mondja, Isten ajándéka, amelyet a gyülekezet közössége maximálisan igyekszik kamatoztatni.

A teljes cikket elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában, amelyben más érdekes és értékes tartalmakat is találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!