Hódmezővásárhely támogatásával épül új óvoda Mezőváriban

Erről írt alá együttműködési előszerződést a magyar város, az ukrajnai Beregszász járásban található település és a Kárpátaljai Református Egyházkerület. A közadakozásból megvalósuló beruházás a határon túli falu történetének egyik legnagyobb támogatása.

Hódmezővásárhely még májusban döntött arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felhívásához csatlakozva gondját viseli egy kárpátaljai magyar településnek. A város akkor négymillió forintos gyorssegélyt nyújtott, és egy szakértői bizottság is Beregszász járásba utazott, hogy felmérje, milyen népjóléti intézkedéssel lehet könnyíteni az ottani magyar közösség életén.

A felmérések után a hódmezővásárhelyi önkormányzat adománygyűjtésbe kezdett. A befolyt összegekből az elképzelések szerint új óvoda épül Mezőváriban. A még szocialista időszakban létesített, mára már omladozó, monumentális és gazdaságtalan fenntartású intézmény ugyanis hosszútávon nem tudja már ellátni a feladatát. Az új óvoda viszont 100 gyermeket fogadhat majd be, és az önálló jogkörrel rendelkező Kárpátaljai Református Egyházkerület fenntartásába kerülhet.

„Óriási szükség van egy korszerű óvodára, ezért köszönet a nagylelkű felajánlásért. A Szovjetunió felbomlása óta nem kapcsolták be a régi, fenntarthatatlan épületben a fűtést, viszont mezőváriban most is sok gyerek születik, idén már 62-en jöttek világra. Az új, 100 fős óvoda egy olyan álom, amelynek megvalósításához Hódmezővásárhely és polgárai siettek a segítségünkre. Az adománnyal gazdagabb lett egy határon túli magyar település: Mezővári" – fejtette ki Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

Eddig mintegy 50 magánszemély, vállalkozás, civil szervezet járult hozzá az új óvoda megépítéséhez közel 40 millió forint értékben. A végösszeg akár a 100 millió forintot is elérheti. Az építkezés 2016-ban kezdődhet el, és 2017-ben már új óvoda fogadhatja a mezővári gyermekeket.

forrás: hirado.hu