Kárpátaljai jégkárok

Kárpátalját is elérte az Európán átvonuló viharzóna. Június 21-én hajnalban a megye nyolc járásában heves esőzéssel, széllel és néhol tojás vagy ökölnyi nagyságú jéggel kísérve érkezett meg a zivatar. A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja a Pulzus Rádió kíséretében a legnagyobb kárt szenvedett Nagyszőlősi járás több településére kilátogatott a vihart követően. A Kárpátaljai Református Egyház gyűjtést indított a károk enyhítésére.

A leginkább sújtott Nagyszőlősi járásban többen meg is sérültek a váratlan időjárás következtében, amely miatt csak ebben a körzetben 27 településen több mint 5000 lakóház és középület tetőszerkezetében keletkezett kár, emellett súlyos jégkár ért több száz hektárnyi gyümölcsöst és gabonatáblát – adta hírül a Karpatnews hírportál. A megrongálódott épületek között van a tekeházi parókia, a királyházi templom, valamint a nagypaládi parókia és templom is.

Peleskey Béla tekeházi lelkipásztor számolt be arról, hogy június 21-én, kedd hajnalban, a tekeháziak és királyháziak a viharra ébredtek. Végigsöpört a falun, melynek 95 %-át elverte, csak azok az épületek maradtak épségben, melyeket az elmúlt néhány évben újítottak fel minőségi alapanyagokból. A parókia épülete, melyet az első nagy árvíz után építettek újjá, most úgy néz ki, mint egy megviselt, romos hajlék, alig maradtak ép tetőcserepei.

kép

Kisebb jégeső minden évben van, de ilyen mértékű vihar, jég és pusztítást még a falu idős lakói sem láttak. Az udvarokon álló autók is összetörtek, de ez, ahogy szokták mondani, csak vas. Ezt lehet pótolni és meglenni nélküle, viszont a fedél a nagyobb nyomorúság. Délutánra már az ideiglenes tetőfedésre használt anyagok is elfogytak a település üzleteiben, így Nagyszőlősre indultak ezek beszerzése céljából, azonban a várost is hasonló csapás érte, így ott sem jártak sikerrel. A parókia ideiglenes befedése még várat magára, hiszen előbb mindenki a maga portáját szeretné menteni, de ha minden jól megy, a napokban erre is sor kerülhet.

Királyházán nagyjából minden második ház teteje hiányzik, törmelékek az utcán és az udvarokban. A szomszédok és rokonok, falubeliek próbálnak meg egymásnak segíteni. De vannak sajnos olyanok is, akik egyedül élnek, nekik is szükségük van a segítségre. A Diakóniai Központ és a Pulzus Rádió munkatársainak ottjártakor a helyszínen semmilyen, az állam által kirendelt kárfelmérés, romeltakarítás vagy segítségnyújtás nem valósult meg. A helybeliek elmondása szerint körülkérdeztek már, hogy nagyjából ki milyen kárt szenvedett, de a károsultak nem bíznak abban, hogy ezt segítségnyújtás is kíséri majd.

kép

Oroszi József, Nevetlenfalu polgármestere a Batár területét ért károkról számolt be: „Itt libatojás nagyságú jég esett. A házak kb. 80%-án le kell cserélni a fedőanyagot. A palával fedett otthonokat teljes mértékben át kell fedni. Az ország azt mondja, hogy ez a biztosító felelőssége, viszont a házak csak nagyon csekély része van bebiztosítva. A kárfelmérést a községen belül végzik a községi hivatalok. Csak az építőanyag, átlagosan nézve, 10-12 ezer hrivnyába kerül egy épület esetében. Batár esetében ezt kb. 250 portával kellene felszorozni, viszont erre az önkormányzatnak kerete nincs, ahogy az emberek nagy részének sem."

A Kárpátaljai Református Egyház vezetői körlevélben fordulnak gyülekezeteikhez, melyben arra kérik tagjaikat, lehetőségükhöz mérten támogassák bajba került testvéreiket a kár felszámolásában. „Sokan sokféleképpen próbálunk választ keresni arra, hogy vajon miért is törtét ez a természeti katasztrófa. Nehéz megérteni Isten tervét az életünkben, és még nehezebb elfogadni. Mit tehetünk? Imádkozhatunk, böjtölhetünk és adakozhatunk. [...] Az említett katasztrófa, arra indít bennünket, hogy Urunk nevében testvéri jobbot nyújtsunk a károsultaknak. Tudjuk, hogy ez most nem könnyű. A Kárpátaljai Református Egyház mégis feladatának érzi, hogy segítsen ebben a rendkívüli helyzetben, ezért gyűjtést indítunk a károk enyhítésére" – fogalmaz a felhívás.

Forrás: refua.tirek.hu