Két év után ülésezett újra az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése

A tavalyi kihagyás után két év értékelésére gyűlt össze a testület csütörtökön Kolozsváron. A délelőtt folyamán a püspöki és missziói jelentések hangzottak el, valamint adminisztratív kérdésekkel foglalkozott a közgyűlés, délután pedig lelkészszentelő istentiszteleten vehettek részt a küldöttek.

A közgyűlést Tőkés Zsolt főgondnok nyitotta meg, majd Kántor Csaba főjegyző tartott áhítatot a Zsoltárok könyve 124. része alapján.

kozgyules_20210701_KGB_0325.jpg

Kántor Csaba főjegyző áhítata

Fotó: Kiss Gábor

Püspöki jelentésében Kató Béla az Ézsaiás próféta könyve 54. részének 7–10. versével köszöntötte a közgyűlést. Úgy véli, az ézsaiási ige segíthet megérteni az elmúlt időszak történéseit: „egy pillanatra elrejtettem előled arcomat”. Ez a mozzanatnyi idő, amíg nem láthattuk Isten ábrázatát, elég volt arra, hogy minden összeomoljon az emberiség életében. „Isten büntetése abban nyilvánul meg, hogy megmutatta mindnyájunknak, milyen az, amikor az ember egyedül marad. Milyen az, amikor ki van szolgáltatva az események következményeinek, amikor tettei kihatását kell elviselnie” – mutatott rá Kató Béla. Isten felvillantotta előttünk valóságos helyzetünket, de újra megszólal, és beszél velünk:

„Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő Urad.” (Ézs 54,10)

A püspök szerint a keresztyén alapokon gondolkodó ember mindenekelőtt azt kérdezi: mi a célja Istennek mindezzel? A válaszokra talán még hosszú ideig kell várnunk. A mai embernek lehetősége van arra, hogy tájékozódjon, mérlegelje a begyűjtött információkat, majd döntéseket hozzon, de a legnagyobb problémája, hogy nem hisz senkinek. Régebben elhitte, amit a tudós, az orvos, a lelkész mondott, mára azonban a sok egymásnak ellentmondó információ miatt csak kételkedni tud, és magára marad a kérdéseivel.

kozgyules_20210701_KGB_0362.jpg

Kató Béla püspök

Fotó: Kiss Gábor

„Az a kapcsolat, ami Isten és ember között van, talán az elmúlt időben szorosabb lett, több idő jutott az imádkozásra és az Istennel való párbeszédre. De az ember és ember közötti kapcsolat sokat sérült. Pedig az ember megmaradni csak Isten és embertárs hármas kapcsolatában tud. Ebben van a legnagyobb megtartó erő” – mondta el Kató Béla, majd hozzátette: a felborult gyülekezeti élet helyreállításához a legfontosabb feladat a leltárkészítés, amelynek a családlátogatás a legjobb módja, viszont a hívek nem fogadhatnak bizalommal olyan lelkipásztorokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat.

Kató Béla a járvány pozitív hozadékaként említette a felismerést, hogy kizárólag a szószékről való idehirdetés nem elegendő, új utakat kell keresni az üzenet átadására. Sajnos az már bebizonyosodott, hogy az online igehirdetést elejétől a végéig és istentiszteleti formában a hallgatóságnak csak 6-7 százaléka követte.

„A cél az lenne, hogy az evangélium megérintse az emberek szívét, és akit megérintett, a járvány elmúltával elinduljon a másik ember felé.

A kihívás az, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy új utakat nyissunk meg az emberi szívek felé. Nem könnyű megtalálni a megfelelő és helyes irányt, de ha hiszünk abban, hogy nekünk örök üzenetünk van, akkor annak hirdetési módját is meg fogjuk találni” – összegzett Kató Béla, hozzáfűzve, hogy az evangélium üzenete még akkor is választ fog adni mindenre, ha a vírus pontos eredetét nem tudjuk meghatározni. A fejlődés érdekében fontos hitbeli, teológiai szempontból megvizsgálni a szükségállapotban használt eszközök alkalmasságát.

A püspök a magyarországi támogatásokra is kitért, majd elmondta, a kis gyülekezetek mellett az intézeteket, iskolákat, kollégiumokat is segítette anyagilag az egyházkerület. Az építkezés viszont nem sínylette meg ezt az időszakot: a négy évvel ezelőtt elkezdett rendkívüli templomfelújítások és egyéb tervek szépen alakultak, ez év végére a legtöbbjük be is fog fejeződni.

Közel 400 templom és egyházi ingatlan felújítása történt meg és folyik ebben az időszakban. Hamarosan elkezdődik a bánffyhunyadi magyar iskolaközpont építése, és elindulhat Marosvásárhelyen egy református elemi és egy szakiskola felépítése.

„Ha befejezzük a kézdivásárhelyi és marosvásárhelyi kollégiumok felújítását illetve bővítését, akkor az összes iskolánk megújulva nézhet elébe a következő időszaknak” – összegzett Kató Béla, és arra kérte az espereseket, lelkészi közösséget, hogy lehetőség szerint szervezzék meg az egyházmegyéikben a hálaadó ünnepségeket. „Azt azonban mindannyiunknak tudni kell, hogy bármilyen nagyvonalúan is támogat a Magyar Állam ebben a törekvésünkben, az ő adománya önmagában nem elegendő, ha nincs mögötte egy olyan közösség, aki a keresztyén értékrend szerint építi fel az életét, újítja meg azt, és mindezeket a sajátjának is vallja” – hangzott el.

A jelentés a keresztyén hitet és kultúrát fenyegető hatásokra is kitért, majd elhangzott, hogy a közgyűlésen felszentelt 31 ifjú lelkipásztor némileg biztosítja most a lelkészutánpótlást, húsz év múlva azonban, az egykori nagy létszámú évfolyamok lelkipásztorainak nyugdíjazásával komoly gondok jelentkezhetnek.

Lelkészszentelő közgyűlés: 31 ifjú vált önálló lelkipásztorrá

31 teológiát végzett ifjú tett lelkipásztori fogadalmat az Erdélyi Református Egyházkerület lelkészszentelő közgyűlésén csütörtökön Kolozsváron, a Farkas utcai templomban.

kozgyules_20210701_KGB_0342.jpg

A közgyűlést a Farkas utcai református templomban tartották

Fotó: Kiss Gábor

Kató Béla zárásként köszönetet mondott az elmúlt két évben elvégzett munkáért: „Köszönöm az egyházmegyék vezetésének és a köztestületeknek a munkáját. Külön megemlítem a diakóniában szolgálókat, akiknek szerepük különösképpen felértékelődött a járvány idején. De köszönöm a lelkipásztoroknak, presbitereknek, vallástanároknak, gyülekezeti munkásoknak, hogy hűségesek maradtak azon az őrhelyen, ahova Isten állította őket. Az ő helytállásuk nélkül nem állhatnánk ma itt.”

Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a keresztyénekre háruló óriási felelősségről beszélt köszöntőjében. Elmondta, a mai időkben, ha nem is vörös, de vértanúság vár mindenkire, aki ebben az időszakban fellép a keresztyén értékek mellett. Rámutatott: az elmúlt 2000 év történelme bizonyította, hogy bármilyen gonosz idők, pusztítások jöhetnek, a keresztyénség kitart, mindig újra életre kel, ebben azonban felelőssége van mindenkinek, hogy merjük felvállalni Krisztus tanításait. Az államtitkár közvetítette az anyaország további támogatási szándékát a kellő anyagi háttér biztosításáról ahhoz, hogy az erdélyi reformátusok lelkiekben építkezhessenek. A magyar kormány idén újra jelentős támogatást nyújt az egyházkerületnek: közel egymilliárd forinttal segíti a templomok felújítását, rendbe tételét.