Kisbuszt kapott a Zsinati Hivatal Kárpátalja segítésére

Kilencszemélyes kisbuszt adományozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Hivatalának, hogy segítse a kárpátaljai magyarok munkáját. A járművet Bathó György Géza gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár adta át Mező István Mózesnek, az MRE Zsinati Hivatala vezetőjének és Ódor Balázsnak, a Külügyi Osztály vezetőjének.

Az MRE Zsinati Hivatalának munkatársai a kisbusszal a jövőben a kárpátaljai magyar reformátusokat segítik majd, akik a több mint három hónapja húzódó orosz–ukrán háború kárvallottjai, egyben a hozzájuk menekülők segítői is.

Kisbusz, kulcsátadás, Balog Niki fotó

Fotó: Bodega Nikolett

Bathó György Géza helyettes államtitkár a kisbusz átadásakor elmondta: a békeszerető Magyarország február 24-től, a háború első pillanatától segíti az orosz támadás miatt bajba jutott Ukrajnát, az ukrán embereket és a kárpátaljai nemzettársainkat is. A II. világháború óta nem látott háborús menekülthullámmal túlnyomórészt nők és gyerekek érkeztek hazánkba és Kárpátaljára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nemcsak azoknak segít, akik elmenekültek Ukrajnából, hanem azoknak is, akik Kárpátalján vagy a nyugat-ukrajnai megyékben találtak menedéket. A kisbusz átadásával szeretnénk elősegíteni és megkönnyíteni a kárpátaljai református közösség menekülteknek fedelet, vigasztalást és kenyeret nyújtó, napról napra végzett, önzetlen és áldozatos munkáját, mindezt a Magyarországi Református Egyház révén.

Bathó György helyettes államtitkár, Mező István Mózes, kisbuszátadás,Balog Niki fotója

Bathó Görgy Géza gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár és Mező István Mózes, az MRE Zsinati Hivatalának vezetője

Fotó: Bodega Nikolett

„Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg” (Mt 25,40) – idézte Jézus szavait Mező István Mózes. Az MRE Zsinati Hivatalának vezetője elmondta, személyes tapasztalata, hogy Kárpátalján járva mindig szeretettel és bőkezűen látták vendégül, még ha kevés javadalmuk volt is az ott élőknek. – Most itt az ideje, hogy mi segítsünk, ezzel is megköszönve a kárpátaljai testvérek önzetlen szeretetét. Hálás vagyok a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak adományukért. Egyben biztosítom őket, ez a kisbusz jó helyre kerül, és jó célt szolgál a jövőben – mondta, hozzátéve: a magyarországi református gyülekezetek és az olyan egyházi szervezetek, mint a Magyar Református Szeretetszolgálat és az egyház Zsinati Hivatala, az elmúlt időszakban lehetőségeikhez mérten folyamatosan segítik a kárpátaljaiakat, hogy ők tovább tudják adni ezt a segítséget az Ukrajna belső vidékeiről hozzájuk menekülőknek.