Koncert és kiállítás a kolozsvári Kétágú orgonájáért

Áhítatnak, koncertnek és kiállítás megnyitónak adott otthont vasárnap a kolozsvári Kétágú templom. Az esemény fővédnöke Kelemen Hunor kulturális miniszter volt. A templom tornyainak restaurálása már megkezdődött és a 18. századi orgonát is meg szeretnék újítani.

Székely József lelkipásztor nyitotta meg az eseményt, aki rövid áhítatában arról beszélt a századik zsoltár alapján, hogy vígan énekelni csak az tud, aki megtanulta Istent szolgálni, azt az Istent, aki gondviselő, kegyelmes, jó és hűséges. Az áhítat után került sor Alexandru Gavrilovici (Svájc, hegedű), Béres Melinda (hegedű) és Cipriana Gavrișiu (zongora) koncertjére, akik Johann Sebastian Bach, Rózsa Miklós és César Franck műveit adták elő.

Nemes ügy

Ezt követően Adorjáni László lelkipásztor megköszönte Kelemen Hunor kulturális miniszternek, hogy elvállalta a Koncertek az orgonáért sorozat fővédnökségét, valamint háláját fejezte ki, hogy a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium a Kétágú templom javítását is támogatja. Mint mondta, a gyülekezetnek már meghaladja az erejét a műemléktemplom restaurálása.

kép

Kelemen Hunor kulturális miniszter elmondta: számára két szempontból is fontos ez a nap. Egyrészt a koncertsorozat miatt, amely a barokk orgona felújításának a megsegítését tűzte ki célul. „Ez olyan nemes ügy, amelyhez mindenkinek társulnia kell, így tettem én is Adorjáni László megkeresésére és felkérésére.” – mondta a miniszter. A miniszter szerint a kulturális tárcának nincs olyan programja, amellyel orgonák felújítását segíthetnék, de a pénzügyi lehetőségek függvényében szeretnének ilyet is indítani. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra lehetőség lesz a barokk orgona hangját hallani, visszahozva a 18. század hangzásvilágát a Kétágú református templomba.

Adakozás a felújításért

Kelemen Hunor jelenlétének másik oka az volt, hogy a kulturális tárca támogatásával elkezdték restaurálni a templom tornyait. A tárcavezető elmondta, hogy ebben az évben ez az első nagy munkálat, amit jelentősebb összeggel támogattak, de más felújítások is következnek Kolozsváron és Kolozs megyében, megemlítve a kalotaszegi református templomokat, a Kakasos templomot, a tordai katolikus templomot és az unitárius püspöki palotát. Mindezt saját kulturális örökségünk megőrzése jegyében, fűzte hozzá. „Bízom benne, hogy a következő években ezeket a munkálatokat be tudjuk fejezni, mert az erdélyi magyar közösség jogosult ezekre a támogatásokra, évtizedek óta vár erre”.

kép

Kelemen Hunor elmondta: ő is az adományozók sorába lép és arra kért mindenkit, támogassák Adorjáni László kezdeményezését, hogy minél hamarabb elkezdhessék a barokk orgona felújítását.

Adorjáni László lelkipásztor megköszönte Alexandru Gavrilovici-nak, hogy két évvel ezelőtt a sorozat elkezdésére bátorította őket. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szükséges 20 000 euróból eddig 2054 gyűlt össze, és megköszönt minden eddigi adományt.

Papírok a padok alól

A barokk orgona körül kiállítás nyílt meg, amelynek anyaga az orgonával kapcsolatos dokumentumokból állt össze. Ugyanakkor egy folyamat folytatása is, hiszen a keleti toronyban már évekkel ezelőtt előkészítettek több termet, ahol a gyülekezet történetével kapcsolatos múzeumszobák készülnek. A következő a hóstáthoz kapcsolódik.

Adorjáni Ágota, a kiállítás szervezője elmondta: az orgonaszekrény mellett végig lehet követni a hangszer viszontagságos útját, az orgona megmaradt részeivel szemléltetve. Látható ugyanakkor a XVIII. századi orgonaépítő, Michael Kestner életéről és munkásságáról szóló összeállítás, a kiállítás megnyitóján pedig bemutatták a közönségnek a mester kézírását őrző szerződés eredetijét is. Érdekességnek számít a kiállításnak az a része, amely a padok alól előkerült papírokból, hirdetésfoszlányokból áll.

A koncert végén a barokk orgona megmaradt sípjait is megszólaltatták, néhány diák egy református egyházi ének dallamát játszotta el úgy, hogy ők maguk fújták a sípokat. Ezt követően Kelemen Hunor kulturális miniszter elvágta a szalagot és megnyitotta a kiállítást.

Kiss Gábor, fotók: Angyalosi Beáta és Kiss Gábor