Kultúrával a kárpátaljai magyarságért

Beregszászi színészek előadását tekintheti meg a közönség a Debreceni Református Nagytemplomban április 22-én. A Beregszászi Színház Gyökerek című irodalmi-zenés jótékonysági előadásának célja, hogy a jelenlegi krízishelyzetben segítsék a kárpátaljai magyarság megmaradását.

Csaknem két hónapja tartanak Ukrajna területén a fegyveres harcok, amelyekben mostanra az egész nemzet érintetté vált. A beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház is felfüggesztette átmenetileg tevékenységét. Az épületben Belső-Ukrajnából érkező menekülőket szállásolnak el, köztük színházigazgatókat, kritikusokat és színészeket.

A Beregszászi Színház társulata a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség meghívására április 22-én a város ikonikus épületében, a Nagytemplomban adja elő Gyökerek című irodalmi-zenés estjét. A jótékonysági est célja, hogy a jelenlegi krízishelyzetben a kultúrán keresztül erősebbé váljon a szolidaritás, az összetartozás érzése, ezáltal segítsék a kárpátaljai magyarság megmaradását.

„Az előadás nem kész produkció, most dolgozzuk ki, reagálva a háborús helyzetre. A művészet nyelvén tolmácsoljuk érzéseinket, amelyekhez hozzájárul a templom meghitt csendje, ellentétben a minket körülvevő zajjal, a szirénák hangjával, a menekülők segélykiáltásaival” – vallja a darabról Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és Jótékonysági Alapítványa igazgatója.

Az április 22-én 18 órakor kezdődő Nagytemplomi előadásra a belépés díjtalan. Az adományokkal a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványa útján a kárpátaljai magyarságot támogathatják.