Lendületben

Közel kétezer fiatalt hozott lendületbe május 7-én a 8. Kárpátaljai Református Ifjúsági Találkozó. Hideget és távolságot legyőzve szinte minden kárpátaljai gyülekezetből érkeztek fiatalok az Ung megyei Csongorra, ahol idén helyet kapott a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) kerületi rendezvénye.A szervezet 2011-es programjához igazodva a nagyszabású találkozó az önazonosság-tudat megerősítését tűzte célul. Az igehirdetések, szabadfoglalkozások és interaktív programok a helyes énkép kialakításához, annak megválaszolásához adtak támpontokat, hogy kik is vagyunk valójában. A kérdésre a nap folyamán válaszok is születtek: istenképűségünk folytán a legjobb képű emberek közé tartozunk – mivel Isten saját képére és hasonlatosságára teremtett… Az identitásunkat pedig annak kell meghatároznia, hogy Isten szeret és gyönyörködik bennünk.


A szabadtéri rendezvény nyitóakkordja a Kárpátaljai Református Egyház püspökének, a KRISZ korábbi elnökének, Zán Fábián Sándornak áhítata volt. Az egyházfő röviden buzdította a fiatalokat többek között arra, hogy ne csak egymás közötti találkozásokról szóljon ez a nap, mikor magával az Úr Istennel lehetnek közösségben. Felelősségteljes jelenlétről is beszélt, mert nem elég csak hallgatni az igehirdetést, meghallani kell annak üzenetét. Nem elég csak tudni, hogy van keskeny út is, haladni kell rajta…

A találkozó központi előadását Mike Sámuel, a kecskeméti baptista gyülekezet lelkipásztora tartotta. Arról beszélt, hogy a ma emberének értékítéletét túlnyomórészt három tényező befolyásolja – a külső megjelenés, a társadalmi státusz és a teljesítmény – tévesen. A véget nem érő hajszában a Sátán vadászik az emberre. Az énképet megtámadva tör az életekre. Célja az, hogy olyan mértékben elszakítson az embertársainktól, a gyülekezettől, hogy végül megutáljuk saját magunkat is. Az igehirdető Dávid és Bethsabé történetén keresztül mutatta be, hogyan idegeníthet el a bűn végső soron saját magunktól.

Elhangzott az örömhír is: Isten azt szeretné mondani, fiam, szeretlek téged. Úgy néz rád, mintha soha nem követted volna el a bűnt.

Az evangelizáció után a futballpályán felállított sátrak kínáltak lehetőségeket a szabadidő kitöltésére. Az érdeklődők meglátogathatták az Élni tudni kell nevet viselő FÉK-kiállítást, a magyar találmányokat szemléltető tárlatot, amit a kaszonyi ificsoport állított össze, vagy a dédaiak Ál-arc? standját is kipróbálhatták, ahol mindenki megtudta, melyik személyiségtípusba sorolható leginkább. Az elcsendesedni vágyók az imasátorba húzódhattak be, míg az izgalmakat keresők cserkészjátékokban, Toldi-versenyen vettek részt. Akiknek még ez sem volt elég, azokat a badalói ifisek „dobták fel”, mégpedig a magasba.

Voltak, akik kreativitásukat lepedőfestésben élték ki, megint mások Baraté Ágnes, fiatal festőművész portrérajzaiban találták meg. E hideg napon a leginkább szeretetre vágyókat a beregszászi ificsoport tagjai ingyen öleléssel melegítették fel. Egész nap látogatható volt a KRISZ-kávézó és a palacsintázó, ahol a Borzsa-Tisza-menti alapszervezet tagjai álltak helyt, derekasan. A legkisebbek a GYEK-sátorban gyűltek össze, ahol Bányai Ibolya irányításával Mária és Márta történetével ismerkedtek meg, játékkal; énekléssel és kézimunkával töltötték a délelőttöt. A Csongori Református Gyülekezet jóvoltából bőségesen volt meleg étel az ebédszünetben, amit, értesüléseink szerint a gyülekezet lelkipásztora, id. Pocsai Sándor maga készített el a fiatalok számára. A délután folyamán az Ébredés, a Reménység, a Siloám és az Üvegtenger együttes lépett a Lendület színpadára, a közös énekek vezetését az erre a napra megalakult Lendület band vezette.

A program végéhez közeledve a szászországi CE szövetség képviselői köszöntötték a kárpátaljai fiatalokat, illetve tettek bizonyságot Istenbe vetett hitükről.

Zárszavában Szanyi György, a KRISZ elnöke két pontban összegezte a találkozó hozadékát: Isten hatalmas lendületet adott azáltal, hogy szólt hozzánk, mondta. Lendületet adott arra, hogy megbánjuk bűneinket, hogy szolgáljunk, és hogy az egész életünket odaadjuk. Másrészt a szabadfoglalkozások során örömöt és lendületet kaptunk arra, hogy jól érezzük magunkat, ami szintén fontos része a hívő életnek. Ennek megfelelően azzal a lendülettel térjetek otthonaitokba, ami a hívő élet folytatásához, vagy épp elkezdéséhez, és ami a mindenkori örömhöz szükséges, fogalmazott az elnök.

Áldásvétel után a nagyszámú gyülekezet felállva énekelte a KRISZ himnuszát: Minden nap veled leszek…

Soós Katalin

reformatus.com.ua