Méltóságmenet a kommunizmusban lerombolt templomhoz

Megemlékezést tartottak múlt kedden Brassóban, a kommunista rezsim idején lebontott református templom helyénél- adja hírül a kolozsvári Krónika című napilap egyházi melléklete.

képA szemerkélő eső ellenére nagyon sokan megjelentek a református egyház által szervezett eseményen, ott volt többek között Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla püspökhelyettes és Eötvös József generális direktor, de a más felekezetek lelkipásztorai, a brassói magyarság vezető politikusai is, a hívek és más felekezetű érdeklődők is szép számban felvonultak. „A méltóságmeneten mindenki részt vett, aki együtt érez velünk” – jelentette ki a Krónika kérdésére Kassay Géza belvárosi lelkipásztor.

A két, zászlót vivő székely ruhás fiatal által felvezetett menet a Kolostor (Mureşenilor) utcáról indult, a végállomás pedig az Aro Szálloda volt, ennek új szárnya áll ma ugyanis az 1963-ban lebontásra ítélt templom helyén. Azt, hogy itt egykor Istennek szentelt ingatlan állt, egy élő sövénnyel elkerített terület közepén elhelyezett tábla jelzi – ennek felállításához a hotel tulajdonosa anyagilag is hozzájárult. Bár az emléktáblát – ami egyébként az útról alig észrevehető – nem lehet megközelíteni, a felvonulás résztvevői most elhelyezhették talapzatán a megemlékezés koszorúját.

A tábla mellett beszédet mondott Pap Géza püspök, illetve Szegedi László kőhalmi lelkipásztor. Ezekben főként arra tevődött a hangsúly, hogy bár a templomot lebontották, a közösség még él, s ezért kell hálát adni. Nem a templom újraépülésének, hanem a sebek begyógyulásának van itt az ideje, mert Jézus is csak szimbolikusan mondta, hogy három nap alatt felépíti a templomot. Ebben a lelki épülésben van a lényeg, hangzott el mintegy útravalóként. Az esemény méltóságteljességéhez a brassói dalárda is hozzájárult - számol be az eseményről a Krónika.

A lap összeállításából kiderül, hogy 120 évvel ezelőtt, 1891. július 14-én helyezték el Brassó központjában, az akkori Rezső körúton (Eroilor sugárút) az Alpár Ignác építész által megtervezett református templom alapkövét. Alig 72 évig szolgálta azonban híveit, mivel 1963-ban a kommunista hatalom szállodaépítési megaprojektje útjában állt, így elrendelték a lebontását. A Belvárosi Református Egyházközség temploma pedig már nem a tulajdonképpeni belvárosban, hanem a Bolgárszeg szélén, a Gheorghe Dima parkban kapott helyet. Az ingatlan eredetileg tornateremnek épült, és 1963-ig annak is használták, ám akkor az egyház kénytelen volt elfogadni korábbi temploma helyett.

Fotó: Krónika