Péntektől vasárnapig ismét Református Zenei Fesztivál

Június első hétvégéje immár nyolc éve hagyományosan a Református Zenei Fesztiválé Budapesten a Bakáts téren, a Ráday utcában és a Kálvin téren. Az Egység Napjához, valamint a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozójához kötődő eseményről annak megálmodóját, főszervezőjét, Böszörményi Gergelyt kérdeztük.

képMiért hívta életre a Református Zenei Fesztivált?

Sok oka van annak, hogy megszerveztem. Őseim háromszáz évre visszavezetve református lelkészek voltak. Ez már önmagáért beszél. A különböző nagyszabású református találkozókon, Magyar Református Világtalálkozón, vagy az Iskolák Találkozóján megélhettem a közösségi hitélmény felemelő voltát. Bármerre néztem, sugárzó arcú embereket láttam magam körül. Az a célom, hogy a Református Zenei Fesztivál is ilyen alkalom legyen, ahova az emberek szívesen mennek, jól érzik magukat együtt. Végül, a kiadómnál évekkel ezelőtt keresni kezdték a református énekeket CD-n. Kérdezték, miért nincs kiadva. Ekkor rájöttem, milyen nagy igény van a zenénkre.

Mi a rendezvény küldetése?

Szeretném, ha a hívők, a gyülekezetbe járók és a nem templomba járók, de akár az egyházról semmit nem tudók, találkoznának egymással. A fesztivál kiváló alkalom arra, hogy minél többen képet kapjanak egyházunk sokrétűségéről. Az is szándékom, hogy a református kultúra aktivizálódjon. A különböző kézműves, vagy énekes iskolai, gyülekezeti műhelyek bemutatkozzanak a nagy közösségnek és közben egymással is megismerkedjenek.

Mi alapján áll össze a program?

Fontos, hogy megjelenjen a teljes református zenei paletta. Egymás mellett sorakozzon a zsoltár, a népének, a népzene és a könnyű zene is. A kitétel az, hogy a fellépők hitelesek legyenek, egyaránt nyújtsanak művészi és hitbéli élményt.  Az egyházzenei programokat az egyesített kórusok koncertjei, áhítatok képviselik. Ezek igazi örömzenének ígérkeznek, háromszázan fognak együtt énekelni. A rockosabbak, a könnyűzenéhez sorolható zenekarok, mint például a Szkítia, vagy az Ismerős arcok elsősorban a fiatalokhoz szólnak. Ők olyan témákat dolgoznak fel, amelyek a hit kérdéseit teszik fel, de mégsem a szokásos dicsőítő formában válaszolnak rá. A népzenéhez nagyon közel áll a világzene, ezt a műfajt többek között Bognár Szilvi, a Makám és a Misztrál együttes fogja képviselni.

Nem csak zenei programok lesznek, melyek ezek közül a legfontosabbak?

Idén is lesz fáklyás menet péntek este kilenc órától. Megható jelenet volt tavaly, amikor a Ráday utcában egy jól ismert protestáns dallamot énekelve elhaladtunk az egyik terasz előtt, ahol németek ültek. Ők is bekapcsolódtak saját anyanyelvükön. Ekkor megéreztük, mennyire határtalan a hitünk. A fáklyás menet lezárásaként egyházzenei áhítat lesz, amit egy most már elárulható meglepetés program követ: az éjjeli táncház, amely a Lónyay utcai Református Gimnáziumban lesz. Itt dunántúli és tiszántúli lépéseket tanulhatnak meg az érdeklődök. Érdekesnek ígérkezik a kreatív istentisztelet is, amely először lesz jelen a fesztiválon. Ez egy olyan templomi alkalom, amelyben az ige üzenetét különböző művészeti elemek – dicsőítő és klasszikus zene, dráma, tánc, pantomim, jelbeszéd – egészítik ki és mélyítik el. Ezenkívül lesznek kerekasztal beszélgetések. Ezek keretében kötetlenül lehet beszélgetni család, egyház és társadalom témában a három előadóval: Gulyás Gergely országgyűlési képviselővel, Bogár László közgazdász professzorral és Bagdy Emőke pszichológussal. Több kísérő program is kapcsolódik a hétvégéhez, nyitva lesz a Bibliamúzeum, ismét ellátogat hozzánk a Kálvin kertje interaktív kiállítás és Luzsicza Árpád festőművész képei is megtekinthetők a Fesztivál alatt.

Kováts Annamária, fotó: Kalocsai Richárd

Kapcsolódó anyagok: Református Zenei Fesztivál
Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozója