Petőfi újra a helyén

Újraavatták a nemrég megrongált Petőfi-szobrot a horvátországi Harasztiban. A március 13-i ünnepségen Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is beszédet mondott.

Petőfi Haraszti

Ahogy arról beszámoltunk: egy hónapja ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát. Úgy értesülünk, hogy a rongálásnak nem volt magyarellenes indítéka, a nyomozók szerint egy helyi lakos volt az elkövető. Nem vitte el és nem is tett kárt a bronzból készült alkotásban, csupán a talapza sérült meg, így március elején vissza tudták állítani a helyére.

Haraszti főterén 2014. március 15-én állították fel Petőfi Sándor kültéri mellszobrát, melyet Hunyadi László marosvásárhelyi szobrász készített a helyi református egyházközség kérésére. A közadakozásból épült szobornál azóta a helyi magyarok minden év március 15-én megemlékeznek 1848-49 hőseiről.

Petőfi Haraszti Szenn Péter

Fotó: Svantner Gergő

„Fel kell emelni a fejünket, mert sokkal több, sokkal nagyobb figyelemre van szükség ahhoz, hogy megtartsuk a magyarságunkat” – nyilatkozta Szenn Péter horvátországi református püspök az ünnepség előtt a helyi sajtónak.

A március 13-i ünnepségen beszédet mondott Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, aki szerint minden gondozott magyar emlékhely bár a múltról szól, valójában a jelennek üzen: a magyarság létét hirdeti. „Ma pedig, amikor újraállítjuk ezt a méltatlanul lerombolt emlékművet, nem kevesebbet üzenünk, mint hogy a haraszti magyarok szülőföldjükön továbbra is magyarként akarnak élni” – fogalmazott.