Református iskolatörténeti mozaik - Egységnap 2022

Átfogó protestáns, református és evangélikus Kárpát-medencei iskolatörténetet jelenített meg a Református iskolatörténeti mozaik című kiállítás Gyulafehérváron, a Magyar Református Egység Napján. A kurátor, Péter Csaba lelkész – aki a Kolozsváron a református kollégium tanára is – vezetett körbe az Római Katolikus Érseki Hivatal Egyházművészeti Múzeumában berendezett tárlaton.

Ismertetése szerint a kiállítás még a reformáció 500. évfordulójára készült, mostanra már bejárta a Kárpát-medence református központjait, Kolozsváron is látható volt, ő onnan ismerte az anyagot. A tárlat a kezdetektől, vagyis az első alapfokú iskoláktól az akadémiai rangú kollégiumokig mindegyikről ad tájékoztatást. Sok szép kép és érdekes információ illusztrálja a régiós szempontból is kiemelkedő szerepű intézmények történetét, hírneves diákjait és tanárait.

Református iskolatörténeti mozaik, kiss gábor fotó

Fotó: Kiss Gábor

– Egyháztörténészként nagyon sok minden ismerős volt, de minden egyes alkalommal találok valami újat – idézte fel Péter Csaba. Két diákja kísérte el Gyulafehérvárra. Boldogan újságolták neki, hogy egy hónapnyi történelem- és egyháztörténelem-órán nem kapnak annyi információt, mint ami elhangzott az oktatási témákat is érintő egyháztörténeti konferencián. E tanácskozást szintén az egységnap alkalmán rendezték.

A lelkész beszélt az Erdélyben működő református oktatási intézmények missziós szerepéről is. Kifejtette: a legfontosabb feladat a magyarság megtartása. Kolozsváron, a református kollégiumban nincs még létszámgond, de sok szórványtelepülésen igen. Felhívta a figyelmet a kolozsvári református szakiskola szerepére is: ott jelenleg hat szakon tanulhatnak a diákok magyar nyelven, három osztályban. Van asztalos, víz-gázszerelő szak, fodrász, manikűrös, pedikűrös szak, szakács, villanyszerelő és elektroműszerész szak. Ennek megfelelően évente 75 tanulónak adhatnak mesterséget a kezébe, így biztos megélhetés felé irányítják őket.