Régi tankönyvek a protestáns oktatás szolgálatában – Egységnap 2022

A 400 évvel ezelőtt, 1622-ben alapított Collegium Academicum és Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tevékenysége előtt tisztelgett az a több száz éves könyvritkaságokat bemutató kiállítás, amelyet a Magyar Református Egység Napja alkalmából mutattak be Gyulafehérváron. A különleges tárlat a kollégium gazdag történetét hivatott megismertetni és nagy hangsúlyt fektettek a gyulafehérvári korszakra – hangsúlyozta Gordán Edina könyvtáros, az egyik kurátor.

Gordán Edina könyvtáros, Régi tankönyvek kiállítás

Gordán Edina könyvtáros, kurátor

Fotó: Kiss Gábor

A kiállításon bemutatták Bethlen Gábor erdélyi fejedelmi könyvtárának két restaurált kötetét, továbbá a Gyulafehérvári Fejedelmi Nyomda termékeit: tankönyveket, korabeli okleveleket és adományleveleket, amelyek a kollégium fennmaradását és működését lehetővé tették, segítették. A tárlat egyik látványos eleme egy kísérleti fizikai kézirat 1770-ből. Ezeket a kísérleteket a mai fizikaórákon bemutatják.

Régi protestáns tankönyvek kiállítás

Fotó: Kiss Gábor

A könyvritkaságokat a nagyenyedi Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtárból, a Teleki Téka gyűjteményéből, a Kolozsvári Akadémiai Könyvtárból és a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárból is kölcsönözték erre az alkalomra – tette hozzá a kurátor. A kiállítást két nyelven: románul és magyarul valósították meg, illetve katalógus is készül, ugyancsak mindkét nyelven.

Régi tankönyvek kiállítás, Kiss Gábor fotó, egységnap2022

Fotó: Kiss Gábor

Gordán Edina kiemelte még: a nagyenyedi könyvtár az egyetlen olyan egyházi fenntartású, volt kollégiumi gyűjtemény Erdélyben, amelyet jogerősen visszakapott a református egyház 2005-ben.