Szakvélemény kontra Biblia

Körözsi Barbara élete nem nélkülözi az érdekes fordulatokat. Szerelmét és Isten vezetését követve egy kis kárpátaljai faluban talált új otthonra, ahol ma egészen máshogy gyógyít, mint azt valaha belgyógyászként képzelte. A háromgyermekes édesanya történetét a Reformátusok Lapja e heti számában olvashatják.

Kutya2.jpg

Körözsi Barbara és családja

Körözsi Barbaránál 2019-ben mellrákot diagnosztizáltak az orvosok. Úgy véli, nem véletlen, hogy éppen akkor jött elő a betegség. „Csapdában éreztem magam lelkileg, és azt gondolom, hogy ez a kór Isten hatékony eszköze volt a felrázásomra” – mondta a hetilapnak. Barbara orvosként tökéletesen tisztában volt a daganat súlyosságával. Ugyanakkor tinédzser kora óta hívő keresztyén, ami sok erőt adott neki a gyógyulásához.

A Budai Várnegyedben, polgári értelmiségi családban felcseperedő nő későbbi lelkész férjével való találkozását is elmesélte az újságnak. Sándor Budapesten végezte a teológiát, majd a kárpátaljai Beregdédába kapott elhívást. Egybekelésük után a gyülekezeti tagok sokat segítettek Barbarának a beilleszkedésben. Amikor azonban négy év alatt megszületett a három fiuk, egyre ritkábban tudta meglátogatni a közösség tagjait.

Az öreg parókia penészes falai között erős asztmája lett. Éjjelente dolgozott és az egyre fokozódó elvárásoknak is igyekezett megfelelni. Az utolsó csepp a pohárban a kelet-ukrán–orosz háború kirobbanása volt 2014-ben. Ekkortól állandó készenlétben és szorongásban élt, mindez teljesen legyengítette. A lelkészné bevallja: nem Istenre összpontosított, nem belőle merítette az erőt, ezért nem tudott a helyzetből szabadulni. „Úgy éreztem, hogy minden területen kudarcot vallottam. Nem láttam, hogy azért vagyok értékes, mert Krisztusban vagyok.”

Az édesanya a körülmények miatt kénytelen volt otthon tanítani gyermekeit. Így jött rá, hogy egyikük figyelemzavaros. Mivel Kárpátalján az ehhez hasonló problémák orvoslása gyerekcipőben jár más lehetőségek után nézett. Barbara ekkor vágott bele a kutyaterápiába. Eleinte otthon képezte magát és négylábúját, Doxát, mígnem egy adománynak köszönhetően elvégezhette a terápiáskutya-kiképző tanfolyamot Debrecenben.

Kutyaterápia.jpg

Körülbelül fél éve tanult már, amikor jött a diagnózis: mellrák. Barbara az interjúban őszintén vall arról, hogy amikor kiderült a betegsége, letaglózta ugyan, de nem lepődött meg – lelkiállapota egyenes következményének látta. „Elkezdődtek a kezelések, úgy tűnt, hogy minden jól alakul, korai stádiumban kaptuk el a kórt, a kezelőorvosom is biztatott. De kiderült, hogy áttéteim vannak. Akkor megint borult minden, és ugyanúgy éreztem magam, mint a legelején: ott volt a papír a kezemben az orvosi szakvéleménnyel, ezzel szemben pedig özönlöttek Isten ígéretei.”

Barbara újra és újra rátámaszkodott Isten szavára. Hite és gyermekeinek imádságai meghallgatásra találtak. Jelenleg is – valószínűleg élete végig – kezelés alatt áll, de azt mondja, már nem erre koncentrál: örül annak, hogy él, hogy lehetősége van végezni a feladatát.

A teljes történetet elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!