Százéves küldetés

1921. február 28-án a mai kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet épületében alakult meg az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE). A tizenöt egyházmegyében, kétszáz gyülekezetben elszórva tevékenykedő és többezer fiatalt megmozgató szervezetnek ma is meghatározó szerepe van az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági missziójában.

IKE100_GALA2020_SzK.jpg

A szervezet tagjai tavaly még maszk nélkül ünnepelhettek az IKE hagyományos önkéntes gáláján

Fotó: Szennyes Krisztián

„A századik születésnapra való felkészülést soha nem lehet elég korán elkezdeni, így a szervezés már jó ideje tart. A jubileumot ugyanúgy folyamatként látjuk, mint az alakulást, amely nem csupán egy pontszerű esemény volt, amikor az aláírások időpontjában kimondták a létrejöttét” – avat be az egyházkerület honlapján terveikbe az évforduló kapcsán Tussay Szilárd, az IKE ügyvezető igazgatója. Ezért a századik születésnapot is egy folyamatos, legalább egy teljes évre kiterjedő alkalomnak képzelték el, amelynek lesznek kiemelkedő, különleges pontjai, eseményei.

Az IKE 100. évét három pilléren ünneplik. Programok szintjén ez tavaly az IKE közgyűlésén indult az egyházmegyei képviselők, az egyetemi missziók vezetői és az IKE elnökségének jelenlétében. A jubileumi design és logó pedig egy éven keresztül emlékeztet mindenkit, hogy száz éve alakult a szervezet. Az őszi-téli időszakban ismét az online térben ünnepeltek a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál huszadik alkalmára elkészült videóval, valamint az új IKE énekeskönyv applikációjával (ez Android és iOS készülékekre is elérhető).

Az Erdélyben IKE, Magyarországon KIE, angolul pedig YMCA rövidítéssel ismert ökumenikus nemzetközi ifjúsági mozgalom (Young Men’s Christian Association) 1844-ben jött létre Londonban, jelenleg több mint 120 országban működik és közel 45 millió tagja van. Első magyar szervezetét 1883-ban hozták létre Budapesti KIE (Keresztyén Ifjak Egyesülete) néven. Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) 1921 februárjában pár lelkes fiatal kezdeményezésére alakult meg Kolozsváron. A kommunista rendszer idejében azonban – mint több más vallásos szervezetét – az IKE működését is betiltották. A ’89-es romániai forradalom évében tevékenysége újraindul, 1993-ban illyefalvi közgyűlése elfogadja az alapszabályzatát, 1994-től hivatalosan is bejegyzik. 2015-ben struktúraváltás következik, az IKE az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetségévé alakul, magába foglalva tizenöt egyházmegye ifjúsági csoportjait, amelyek saját vezetőséggel rendelkeznek. Az IKE tevékenysége igen sokszínű, így egyaránt helyet kap a bibliatanulmányozás, közösségépítő és -fejlesztő programok, missziós tevékenységek, sport, zenei rendezvények.

Február 28-án újabb videóval jelentkeztek: a kerek évfordulót a Lelkem csak Téged áld című új IKE énekeskönyv online bemutatójával ünnepelték, a Válts irányt! Band tagjai az új énekeskönyv néhány dalát adták elő. Ugyancsak február 28-tól egy éven keresztül összesen 1921 km-t készülnek közösen leszaladni, ezáltal is emlékeztetve a mozgáshoz csatlakozó IKE-seket, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos az „ép testben ép lélek” szlogen. 2021 tavaszán vezetőképzőt szerveznek a megyei elnökségeknek, majd minden egyházmegyében tisztújításokat tartanak. A jubileumi évet a tervek szerint az 5. Válts irányt! IKE Fesztivál zárja augusztusban, ahol – ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi – ismét lehetőség lesz a személyes találkozásra.

IKE100_valts_iranyt_online.jpg

Tavaly augusztus 11-13. között online jelentkezett a fesztivál előadásokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel és igei vezetőkkel. Az élő közvetítések, videók bármikor visszanézhetők a Válts irányt! IKE Fesztivál Facebook oldalán.

A második pillér a beruházásoké. Az ifjúsági szervezet új székhelyre készül költözni, így terveik szerint a kolozsvári Farkas utcában található Herepei-házban fognak tevékenykedni a továbbiakban. Az Algyógyi Ifjúsági Központ felújítása is a beruházásokhoz tartozik, ahol továbbra is nyári táborokat, ifjúsági eseményeket szerveznek. Az 5. Válts irányt! IKE Fesztivál pedig új otthonra talál Zeteváralján. Az új helyszínen további rendezvényeket és fesztiválokat is terveznek a jövőben.

A harmadik pillért pedig a kiadványok alkotják: egy saját 2021-es határidőnaplót adtak ki először a fiatalok igényei alapján, ezt követően egy, a századik évben kiadott bemutatófüzet folytatja a sort az ifjúsági szövetségről, majd az új IKE énekeskönyv következik, amely már mobilalkalmazáson is elérhető.

Hagyomány és haladás

Egy „öregedő ifjú” – Buzogány Dezső kolozsvári egyháztörténész professzor, 1992–2000 között az IKE elnöke – gondolatai a százéves jubileumon

A századik évforduló egy kilátástalan és nehézségekkel teli világban talált ránk, bár Tussay Szilárd szerint az IKE alakulása idején élők és tevékenykedők sem voltak jobb helyzetben, „mégis mertek és hittek benne, hittek az IKE-ben, és annak tagjaiban, létrehozva azt”. Az IKE ügyvezető igazgatója úgy véli, nekünk is ezt kell tenni: „bízni, és előre tekinteni, Isten segedelmével”.