Újra a református egyházé lehet a zilahi Wesselényi Kollégium

Példás, de nem végérvényes döntés született

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) számára sok jogi csűrés-csavarás után lehetőség adódott arra, hogy polgári peres úton visszaszerezze a magyaros szecessziós stílusú zilahi Wesselényi Kollégium épületeit. A Kolozsvári Táblabíróság kedvező ítéletet hozott: visszaszolgáltatta az egyháznak a jelenleg egy román líceumnak otthont adó épületegyüttest.

A kolozsvári bírák elsőfokú ítéletükben kimondták, hogy jogutódként a KREK az épület tulajdonosa – mondta el a Kronikaonline.ro-nak a jó hírt Csűry István püspök. Hozzátette: alapfokú ítéletről lévén szó, a döntés megfellebbezhető, és az eddigi tapasztalat alapján a zilahi polgármesteri hivatal valószínűleg élni is fog a fellebbezés jogával. – Belekalkuláljuk mi ezt, mert hát nem adják vissza simán, úgy, ahogy kellene. De továbbra is fenntartjuk, és minden dokumentum igazolja, még élő tanúk is vannak, akik az államosítás alkalmával jelen voltak, hogy az bizony minden rágalmat félretéve a református egyház tulajdona volt. Ebben soha nem kételkedtünk, mások vitatták, mások nem akarják, hogy a tulajdonunkba visszakerüljünk. De hála Istennek, azért vannak józanul gondolkodók is – értékelte a jelenlegi bírósági döntést az egyházi elöljáró. Hangsúlyozta: a református egyháznak nagyon nagy elégtétel, hogy polgári törvényes eljárásban kimondták az igazát.

_img_7881.jpg

Csűry István királyhágómelléki püspök

Fotó: reformatus.hu

Augusztusban a visszaszolgáltatási ügybe becsatlakozott a zilahi ügyészség is. Kató Béla erdélyi és Csűry István királyhágómelléki püspök ellen büntetőeljárást indítottak, mely szerint a két püspök okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaéléssel gyanúsítható. A püspökök elmondták: „megfélemlítési kísérletként értelmezendő a lépés, és a visszaszolgáltatási folyamat akadályozása a célja” – áll a Transindex.ro oldalán.

A bíróságok portálján elérhető ítéletkivonat szerint a táblabíróság részben hagyta jóvá az egyház kérését. Bizonyos épületszárnyakért az egyháznak fizetnie kell, másokért viszont kárpótlást kap. A táblabíróság arról is rendelkezett, hogy az épületnek öt évig meg kell őriznie jelenlegi rendeltetését. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kézbesítés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene – olvasható az MTI hírében.

IMG_1526.jpg

Kató Béla erdélyi püspök

Fotó: Sereg Krisztián

A református kollégium egykori épülete ma a Szilágy megye legrangosabb iskolájának tartott Silvania Főgimnázium otthona, melynek felső tagozatán magyar tannyelvű osztályok is működnek. Az 1991-ben újraalapított Református Wesselényi Kollégium jelenleg egy ipari szakiskola kollégiumában kialakított tantermekben működik.

Bara Lajos egyházkerületi főgondnok az MTI-nek elmondta: valószínűsíthető, hogy a kollégiumért tovább folytatódik a pereskedés. Ha a legfelsőbb bíróság is elismeri az egyház tulajdonjogát, akkor sem költözhetne azonnal be Zilah egyetlen magyar tannyelvű iskolája az épületbe.

A Zilah központjában álló Református Wesselényi Kollégium épületét a kommunista román állam a református egyháztól vette el az 1948-as államosítás során. A patinás épületet 2003-ban igényelte vissza a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. A bukaresti restitúciós (visszaszolgáltatási) bizottság azonban bizonyos hiányosságokra hivatkozva elutasította a visszaszolgáltatást. Az elutasító határozatot az egyházkerület megtámadta a Kolozsvári Táblabíróságon, de első fokon elveszítette a pert. Fellebbezése nyomán a román legfelsőbb bíróság 2019 októberében visszaküldte az ügyet az első fokon eljáró bíróságra. Az újratárgyalás nyomán rendelte el a táblabíróság a restitúciót – adta hírül az MTI.

b_zilah_iskola.jpg

A zilahi Wesselényi kollégium épülete

Fotó: Facebook/Colegiul Național Silvania

A főgondnok, aki egyben a Wesselényi Kollégium igazgatói tisztségét is betölti, az MTI-nek korábban elmondta: az egyházkerület több mint félhektáros területet vásárolt Zilah központi részén, amelyre pályázati forrásokból szeretne új iskolát építeni. Az igazgató a most kimondott restitúciós ítéletre reagálva kijelentette: mindez nem befolyásolja az iskolaépítési terveiket. Megjegyezte: lebontották a megvásárolt telken álló épületeket, és folyamatban van az építési engedély kiváltása. Reményeik szerint tavasszal elkezdhetik az iskolaépítést.

Az erdélyi református kollégiumok közül a zilahi az egyedüli, melynek mindeddig egyetlen épületét sem szolgáltatták vissza. A Zilahi Református Wesselényi Kollégiumnak szimbolikus értéket ad, hogy 1892 és 1896 között ebben az intézményben tanult és érettségizett Ady Endre. A visszaigényelt patinás iskolaépület Ady ottani tanulmányai után, 1904 és 1906 között épült.