Újra egy Kárpátaljai kórházon segít az MRSZ

Gyógyszer- és orvoshiány is sújtja a kárpátaljai kórházakat, miközben egyre több kezelésre szoruló érkezik hozzájuk Belső-Ukrajnából. A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kirobbanása óta igyekszik adományokkal segíteni az ellátást. Most több mint hárommillió forint értékben vittek gyógyszereket az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórháznak.

Megdöbbentően átírta az ukrajnai kórházak életét a másfél hónapja tartó háború. Minden harmadik beteg menekült, akik ráadásul nemcsak fizikailag, de lelkileg is rossz állapotban érkeznek meg – mondta el a Reformatus.hu portálnak Iván Kurah, az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórház igazgatója. Tudatta: az intézményt kiemelt kórházzá nyilvánították, vagyis a balesetet szenvedőket és a harcokban megsérülteket is oda vihetik. Az igazgató arról is tájékoztatott: nem tudnak minden ágyra beteget fektetni, mert a helyek 10 százalékát a sérülteknek kell fenntartaniuk. Tovább súlyosbítják a helyzetet a napi akár többszöri légiriadók. A járóbetegeket ilyenkor a pincébe kísérik, de a mozgásképtelen, lélegeztetőgépen lévő pácienseket a folyosóra tolják ki – ott várja meg velük a személyzet, hogy elmúljon a veszély. A dolgozók még ilyen körülmények között sem veszítik el a hitüket. Iván Kurah ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Sokféle út vezet Istenhez, de ha mindenki megtalálja az oda vezetőt, és kéri őt, a Jóisten mindenkinek a segítségére siet. Ha egymásnak segítünk, megtaláljuk a helyes utat.”

mrsz_gyogyszersegely_ungvar_juhasz_marton_foto_mrsz

Iván Kurah és Juhász Márton

Fotó: MRSZ

Segítség sokfelől érkezik – Magyarországról is. A Magyar Református Szeretetszolgálat pénteken 3,2 millió forint értékű gyógyszeradományt juttatott el a kórházba. Ott így életmentő műtéteket végezhetnek el. A reformátusok közben orvosmissziót is szerveznek a munkaerőhiánnyal küszködő intézmények kisegítésére, illetve gyógyászati eszközöket, műszereket is juttatnának Kárpátaljára. Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója emlékeztetett: ez már a második alkalom, hogy gyógyszereket visznek a térségbe, első alkalommal a munkácsi gyermekkorházon segítettek.

mrsz_gyogyszersegely_ungvar_juhasz_marton_foto_mrsz

A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kirobbanása óta igyekszik adományokkal segíteni a gyógyszerellátást

Fotó: MRSZ

Ott azóta is teljes kapacitással dolgozik a személyzet. Erről már Bíró Erzsébet a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház igazgatóhelyettese beszélt megkeresésünkre. Jelezte: természetesen a kórház dolgozóit is megviseli a háborús helyzet, ennek ellenére erőn felül látják el feladataikat, amiben az ország belső részéről érkező orvosok is segítenek önkéntesen, illetve fél- vagy negyedállásban. Az intézmény ortopédorvosai azonkívül, hogy ellátják a gyerekeket, a szintén a városban található Munkácsi Katonai Kórházban is segítenek, így enyhítve a szakemberhiányt. Az intézmény az állami mellett civil és egyházi segítséget is kap: szeretetszolgálatok, jótékonysági szervezetek, valamint több kórház és egyetemi klinika is eljuttatta már segélyszállítmányát a gyermekkórház részére.