Újra találkoztak a Gekib képviselői

Ismét megszervezte éves tanácskozását a Generális Konvent Ifjúsági Bizottsága (Gekib). A Kárpát-medencei református ifjúsági szervezetek vezetői, lelkészei az ifjúsági munka fellendítéséről, az együttműködések további lehetőségeiről tanácskoztak. A (Gekib) találkozóján olyan emberek vesznek részt, akik akarnak tenni a jövő egyházáért. Gulyás Dórával, a Zsinat Ifjúsági Osztályának osztályvezető-helyettesével beszélgettünk. Illényi Éva interjúja a Reformátusok Lapjából.

Mostanában a fiatalok sokszor arra panaszkodnak, hogy soha nem volt ilyen nagy a szakadék a generációk között, ezért is maradnak el a fiatalok a gyülekezetekből, istentiszteletekről. A Gekiben is úgy látják, hogy nehéz megszólítani a Z-generációt?

A Gekib a református fiatalok bizalmi hálója. A találkozóra most is sokfelől érkeztek résztvevők az anyaországból és a határon túlról is, olyan szervezetek képviselői, akik nap mint nap szembesülnek a fiatalok problémáival. Valóban egyre inkább érezhető a lemorzsolódás a fiatalok körében. Régóta látjuk, hogy bár elég sok fiatal konfirmál a gyülekezetekben, utána mégis eltávolodnak az egyháztól. Ennek egyik oka, hogy a fiatalok továbbtanulnak, elmennek a szülővárosukból. A mi feladatunk arra ösztönözni a fiatalokat, hogy az új lakhelyükön is keressék a gyülekezeteket és azt az ifjúsági csoportot, ahova szívesen mennek. Fontos ugyanakkor megszólítani az idősebb korosztályt is, hogy ők is nyissanak a fiatalok felé.

Gulyás Dóra.jpg

Gulyás Dóra, a Zsinat Ifjúsági Osztályának osztályvezető-helyettese

Mit tud tenni a Gekib a jövő egyházáért? Hogyan tud a Gekib a valódi igényekre válaszolni?
Mivel a Gekib tagjai hosszú ideje nem találkoztak, a mostani alkalom kissé eltért a korábbiaktól, a személyes találkozás öröme volt a meghatározó. A csoportmunkák tematikája is az volt, hogy miként lehet szorosabban együttműködni, hol lehet és kell folytatni az ifimunkát. Elsősorban a kapcsolatépítésben tudjuk egymást segíteni, nem megfeledkezve a lelki oldaláról sem, hiszen ilyen értelemben nincs távolság, nincs határ, mint ahogy az imaéjjel is ugyanakkor van az egész Kárpát-medencében. A Gekib-találkozón nemcsak örülünk egymásnak, de megosztjuk a tapasztalatainkat is, olyan működő módszereket veszünk át egymástól, amelyeknek köszönhetően jobban bevonhatók a fiatalok az egyház munkájába; mivel ezen a fórumon sok nézőpont találkozik, így a legjobb megoldások is itt születnek. A legtöbb ifjúsági szervezet törekszik arra, hogy online is megszólítsa a fiatalokat. Nemcsak klasszikus istentiszteleteket közvetítenek a fiataloknak, hanem a kvízektől kezdve az interaktív beszélgetéseken át sok mindent, és a konferenciákat is online tartják. Célunk, hogy felélesszük az elmúlt években elmaradt programokat. Az egyik ilyen a Konfi+ nevű esemény, amely elsősorban a konfirmáció utáni korosztálynak és a velük foglalkozóknak kínál majd segítséget és találkozási lehetőséget.

Milyen a tökéletes ifjúsági munkás? Kommunikál, mediál, zenél, jól prédikál?
Ezek így együtt és egyben nagyon hasznosak. Fontos, hogy képezze magát, nyitott legyen az újdonságok iránt, de természetesen ne tévessze szem elől az elsődleges célt, az evangélium átadását.

Fontos cél lehetne, hogy a gyermekek szívében már kisgyermekkorban kialakuljon a missziós tudat, hogy a rászoruló társaik segítése ne kötelesség, hanem szívből és szeretetből adódó belső igény legyen.
Valóban, a gyerekeket minél kisebb korban meg kell ismertetni a segítségnyújtás örömével, ha nem is direkt módon – a szülő a példamutatásával is sokat taníthat a gyermekének. A Csillagpont korosztálya is közel áll a szívemhez. A fiatalok maguk jelentkeznek, hogy mikor lesz a rendezvény, ez is azt mutatja, hogy van rá igény, nem hiába dolgozunk. Vannak fiatalok, akik vágynak arra, hogy Istenről halljanak, hogy a saját szolgálatukkal is kifejezzék a hitüket, és továbbadják az üzenetet.

A cikket elolvashatják a Reformátusok lapja legfrissebb számában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!