Ünnepeltek a bukaresti reformátusok

Május végén új orgonát kapott a bukaresti Calvineum Református Egyházközség. Ez alkalmat adott arra, hogy istentisztelettel, koncerttel és a közösség kétszáz éves múltját felelevenítő kiállítással ünnepeljen együtt a román főváros magyarsága – olvasható a Reformátusok Lapja legfrissebb számában.

Kevesen tudják, hogy Bukarestben két református templom is van, ahol vasárnaponként magyarul tartanak istentiszteletet. A mai Románia Kárpátokon túli területeire emigrált reformátusok története kétszáz évre nyúlik vissza, amikor a feljegyzések szerint Süleki Imre lelkész egyházközséget alapított. A 20. század elején és a két világháború között a román főváros gyűjtőponttá vált. – Az 1920-as években volt olyan, amikor százötven keresztelő volt egy évben, minden vasárnapra jutott három – érzékelteti a református közösség egykori méreteit Zsold Béla. A Calvineum templom lelkipásztora az újságnak elmondta: mára csak egy kis református közösség maradt Bukarestben. Sok helyi magyarnak ugyanakkor ez jelenti azt a helyet, ahol anyanyelvén beszélhet.

Zsold_Bela_lelkipasztor_Foto_Baranyi Ildiko.jpg

Zsold Béla lelkipásztor

Fotó: Baranyi Ildikó

A koronavírus-járvány a bukaresti gyülekezet életére is rányomta a bélyegét, a lelkész szerint az új orgona avatója rázta fel a közösséget. – Eddig egy használt, a ’80-as években beszerzett orgonán kísértük az énekeket, csak egy ügyes román kántorlánynak köszönthető, hogy a hibáival együtt meg tudtuk szólaltatni – avatta be a Reformátusok Lapját Zsold Béla, hogy miért pályáztak az új hangszerre.

Erich_Turk_orgonajateka_Foto-Baranyi Ildiko.jpg

Erich Türk orgonaművész játszik az új orgonán

Fotó: Baranyi Ildikó

Az új orgona hangja böjtfő vasárnapján szólalt meg először a templomban. A május végén tartott avatóünnepség helyi magyar ünneppé vált, amelybe az unitárius és a katolikus hívek is bekapcsolódtak. Az ünnepi istentiszteletet Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke tartotta, a hangszer hangzásvilágát Erich Türk orgonaművész mutatta be koncert formájában. Az ünnepet a Magyar Kulturális Intézetben rendezett kiállítás tette teljessé. A dél-romániai szórvány református egyházközségek kegytárgyaiból, fényképeiből álló tárlatot Vajda Ferenc presbiter állított össze.

A teljes cikket elolvashatják Reformátusok Lapja legfrissebb számában, amelyben más érdekes és értékes tartalmakat is találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!