Vasárnaptól ismét lehet istentiszteletet tartani Felvidéken

Igor Matovič szlovák kormányfő hétfőn a járványügyi szakemberekkel tartott tanácskozás után bejelentette: a hét közepétől újabb enyhítések lépnek életbe az országban. Ezek közé tartozik az istentiszteletek megtartásának engedélyezése a templomokban bizonyos feltételekkel.

Amint arról a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) honlapja beszámol, a templomban lévő hívek számát továbbra is korlátoznák, az idősek számára pedig javasolják a külön alkalom tartását. Az istentiszteletek előtt kötelező lesz a kézfertőtlenítés, a templomban pedig a szájmaszk viselése, ahol be kell tartani az egymás közötti két méteres távolságot. A szakemberek ajánlják a szertartások időtartamának a csökkentését is. Az istentisztelet végén a szokásos kézfogás a lelkipásztorral azonban továbbra is tilos.

fazekas_laszlo.jpg

Fotó: reformata.sk

„A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedés többhetes bezártságot is jelentett, nem tudtuk gyakorolni a közösségi életünket, s ez mindenkire eléggé rossz hatással volt.

Bár úgy vélem, mindenki felelősségteljesen viszonyult a kialakult helyzethez: a lelkipásztorok igyekeztek a különböző kommunikációs eszközök segítségével továbbra is tartani a kapcsolatot a hívekkel. Ennek ellenére a visszajelzések szerint az istentiszteletek megtartására is irányuló bejelentést a többi könnyítéssel együtt örömmel fogadták a lelkipásztorok és a hívek is”

– kommentálja a döntést az egyház honlapján megjelent interjúban Fazekas László, a SZRKE püspöke, aki szerint vasárnaptól így felelősségük teljes tudatában elindulhatnak afelé, hogy ismét templomi és gyülekezeti közösségben lehessenek.

ima_maszk.jpg

Fotó: pixabay.com

„Természetesen be kell tartanunk az Országos Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendelkezéseket és nem szabad azokhoz könnyelműen viszonyulni” – hangsúlyozza a püspök. „Ez fontos, mivel több hét eltelte után tarthatunk ismét istentiszteletet, s jó, ha minden ékesen és jó rendben zajlik majd le” – teszi hozzá.

Várjuk a hívekkel való találkozást

Annak ellenére, hogy sokan örömmel fogadják a templomok megnyitását, a szlovák közegészségügyi hivatal szigorú rendelkezése gondot okozhat az egyházközségek számára. A részletekről Fazekas László püspököt kérdezte a SZRKE honlapja.

Istentiszteletek tartásának engedélyezése

A SZRKE elnökségének körlevele a nyilvános istentiszteletek újbóli tartásával kapcsolatos rendelkezésekről.