Zempléni Egyházmegyei Nap

 

A Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozója egyik eseményeként június 25-én, szombaton megvalósuló alkalomnak, amely tizenhét különféle programmal várja az érdeklődőket, a kisgéresi egyházközség ad otthont.

A szervevők az előzetes számítások szerint ötszáz és ezer közötti résztvevővel számolnak. A gulyásversenybe huszonhárom csapat nevezett be, tizennégy gyülekezet férfitagjai pedig futballmérkőzés keretében mérettetik meg magukat. A reggel nyolctól este nyolcig tartó rendezvényen Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Géresi Róbert püspökhelyettes is részt vesz.


A rendezvény reggel nyolc órakor gulyásfőző versennyel és futballbajnoksággal veszi kezdetét. Az ünnepélyes megnyitóra délelőtt tíz órakor kerül sor Fazekas László püspök, Molnár Elemér esperes és Furik Csaba polgármester köszöntésével.

Ezt követően nyílik meg a rajzpályázatra érkezett képek kiállítása a kultúrteremben, a futballpályán pedig a gyerekeknek lehetőségük lesz íjászkodni, lovaskocsikázni, de itt kerül sor a gyermek-, ifjúsági és családi vetélkedőre is a Firesz szervezésében. Szintén a gyermekeknek kedveskednek "A szeretetre vágyó süni" című bábelőadásukkal a cserépfalui Palánta Gyermek- és Ifjúsági Misszió.

Délután egy órakor mutatkozik be a nagyszínpadon a kistárkányi, a bodrogszentesi, a kisgéresi, az örösi, a ladmóci és a nagykövesdi gyülekezetek kórusai, valamint a kistárkányiak bábcsoportja. Ezzel párhuzamosan különböző előadásokra kerül sor a kultúrotthon kistermében. Először Gyülekezeteink a XX. században címmel Furik Csaba polgármester, a kisgéresi gyülekezet gondnoka tart előadást, Géresi Róbert püspökhelyettes a református egyház jövőjét vázolja a hallgatóságnak. Szabó Annamária igazgató a Diakóniai Központ tevékenységét mutatja be.

A program szerint fél négykor hirdetik ki a gulyásfőző verseny, a futballbajnokság és a rajzverseny eredményét. Négy órakor a nagyszínpadon kerül sor a keresztyén zenekarok koncertjére, amelyen a Firesz és a Szikra zenekaroknak tapsolhat a közönség. Az egy órás program után Fejér Zoltán, a sárospataki református gimnázium lelkésze, vallástanára tart evangelizációt.

A Zempléni Egyházmegyei Nap a Debrecen-Nagytemplomi ÉDEN zenekar koncertjével zárul.
A rendezvényen különböző sátrakban a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházzal és a gyülekezetekben végzett szolgálatokkal lehet majd megismerkedni. Lehetőség lesz keresztyén, hitmélyítő irodalom vásárlására és megismerkedni az egyházi sajtótermékekkel is. A legkisebbekkel óvónők foglalkoznak, a nagyobb gyermekek kipróbálhatják kézügyességüket.

„A program célja a közös ünneplés, beszélgetés, az egység és az összetartozás kinyilvánítása. Fontos, hogy a különböző helyről érkező gyülekezeti tagok találkozzanak s érezzék, hogy vagyunk, “sokan” vagyunk, akik ugyan abban a hitben, ugyan abban az egyházban valljuk urunknak Krisztust" - válaszolta Reformata honlap kérdésére Molnár István királyhelmeci beosztott lelkipásztor, az egyházmegyei nap egyik szervezője.

A szervező egyházmegye nem titkolt célja az, hogy az evangéliumot az utcára vigye, s hogy egyházként a templom falain kívül is megmutatkozzon. Az egyházmegyei napra a gyülekezetek minden korosztályát várják és a programot is ennek megfelelően állították össze. Így az egész napos, a Hatodik Magyar Református Világtalálkozó programjai közé is felvett alkalmon, a legkisebbektől a középkorosztályon át, egészen idős korú gyülekezeti tagokig, mindenki megtalálhatja maga számára a megfelelő programot.

Ízelítő a programból


Palánta bábdarab

A főszerepben sün Benő, aki modortalanul bánik társaival, bár ők szeretettel és barátsággal közelítenek felé. Pedig ez a picike sün szíve legmélyén valójában szeretetre vágyik, és arra, hogy valaki végre megsimogassa. Egyszer csak az erdőben jár egy vidám, kedves kislány, aki szívesen összebarátkozna a kis sünivel. A süni is próbál kedves lenni, de valahogy a végén mégsem sikerül. Egy alkalommal nem csak hogy megbántja, de meg is szúrja a kislány kezét, pedig ő csak meg akarta simogatni. A kislány sírva, megbántva, sírva elszalad, hogy így viszonozták az ő szeretetét, majd Jézus példáján keresztül megérti, hogy az igazi szeretet az önzetlen. Nem csak akkor szeret, amikor viszont szeretik. Ezután képes sünikét külső-belső tüskéivel együtt szeretni. Ez az önzetlen szeretet megváltoztatja sün Benőt is, kiszabadítja morcosságából, és ő is megtanul szeretni.

Parakletos könyvvásár

A kiskunfélegyházai Parakletos Könyvesház kínálja keresztyén, hitmélyítő könyveit az Egyházmegyei Napon. A Parakletos Könyvesház évente több hitmélyítő könyvet, keresztyén társasjátékot, hitoktatási segédanyagot jelentet meg. Ezen túl közel 230 kiadó több ezer keresztyén könyvét forgalmazza. Az Egyházmegyei Napra hoznak Bibliákat, Énekeskönyveket, imádságos könyvek, de könyvsátorukban megtalálhatóak lesznek a különböző keresztyén szépirodalmi művek, felnőtt és ifjúsági kiadványok, valamint gyermekkönyvek. Különböző apróságokat is kínálnak majd, úgymint képeslapokat, matricákat, igés kártyákat, kitűzőket, tollakat, bögréket.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség ÉDEN zenekarának koncertje


Az ÉDEN a Debrecen-Nagytemplomi Gyülekezet ifjúságának zenekara tizenegy évvel ezelőtt alakult. Abból az igényből nőtte ki magát, hogy az ifjúsági órákon ne csak „szárazon” énekeljenek, hanem hangszeres kísérettel. Az első próbálkozás egy gitár és egy elektromos zongora volt, amelyhez aztán különböző szólóhangszerek kerültek. Az állandó felállás 5-6 évvel ezelőtt kezdett kialakulni: gitár, basszusgitár, zongora, dob, szólóhangszerek: fuvola, hegedű, oboa, amelyhez egy-egy ének erejéig egyéb hangszerek is csatlakoznak: szájharmonika, cselló, furulya, trombita, bongó és különféle ütőhangszerek. Ezen kívül szólóénekesek és egy 12 fős kórus tartozik még a zenekarhoz. A zenekar szolgálataihoz állandó technikai segítőkre van szükség, akik ugyancsak az ifjúsági csoportok tagjaiból kerülnek ki.

Először csak az ifjúsági alkalmakon szolgáltak, hamarosan rájöttek azonban, hogy a zenekar kinőtte az ifjúsági órák kereteit. 2008. januárjában egy döntő fordulat következett a zenekar életében. A zenekar névkeresztségen esett át, és az újjászületett ÉDEN előtt megnyílt a szolgálat útja. Hivatalosan is megalakult az ÉDEN zenekar.

Büszkén vallják, hogy az ÉDEN csak a nagytemplomi gyülekezet ifjúságának tagjaiból áll. Szolgálati lehetőségeik az évek során egyre bővültek: rendszeresen játszanak a Nagytemplomi istentiszteleteken, kiemelten kezelve a virágvasárnapi, nagypénteki és szentestei istentiszteleteket, ahol hagyományosan is a fiatalok szolgálnak. Két éve beindult a rendszeres ifjúsági istentisztelet: minden hónap utolsó vasárnapján az esti istentiszteleten az ifjúság vezeti az éneklést. Ezek az alkalmak rendkívül népszerűek, a Nagytemplom kisterme szinte mindig tele van, és nem csak a fiatalok, hanem az idősebb testvérek is nagy örömmel vesznek részt rajtuk.

Az ÉDEN kiterjedt, Istentől kapott missziói szolgálatát nemcsak a Nagytemplomi gyülekezeten belül végzi, hanem az elhívásuknak eleget téve Magyarország református gyülekezeteiben is hirdetik Isten igéjét és dicséretét. Kisebb-nagyobb rendezvényeken, gyülekezeti, ifjúsági alkalmakon, egyházmegyei, egyházkerületi, országos találkozókon teljesítenek szolgálatot. A gyülekezetekben zenével, bizonyságtétellel, igehirdetéssel szolgálnak. Szolgálati lehetőségeik most már a határokon is átívelnek, sikerült eljutniuk Kárpátaljára és Erdélybe is.