Szóljon száz harang a békéért!

Nagyszabású karitatív akciót indít a Johannita Rend Magyar Tagozata, amely megalapításának 100. évfordulóján száz kárpátaljai templom támogatásához keres támogatókat. Az elhúzódó orosz–ukrán háború miatt a kárpátaljai gyülekezetek ugyanis egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok áramellátását és fűtését. Ha nem kapnak segítséget, egyre több harang némulhat el.

– Az orosz–ukrán háború drasztikusan átalakította a kárpátaljai falvak és városok mindennapjait: a településeken alig maradtak férfiak, sok család Magyarországra vagy Nyugat-Európába menekült, otthon leginkább idősek, nyugdíjasok maradtak. Mindez a kárpátaljai gyülekezetek életére is hatással van. A szovjet időszak óta a templomok fenntartását a perselypénz, vagyis a gyülekezet tagjainak adományai biztosítják. Mivel azonban a hívők egy része a háború miatt kénytelen volt elhagyni otthonát, egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok fűtését, áramellátását; félő, hogy a következő időszakban egyre több településen némulnak majd el a harangok – mondja Tomcsányi István, a Johannita Rend Magyar Tagozatának vezérlő kommendátora.

Kárpátalján 101 református templomban van harang, és körülbelül ugyanennyi római katolikus, valamint harminchét görögkatolikus templomban miséznek magyar nyelven. A kárpátaljai magyar közösség megmaradásában fontos szerepet játszanak a templomok, amelyeknek harangjai imádkozni, istentiszteletre, misére hívják a híveket, valamint a mai napig hirdetik a nándorfehérvári és a lepantói győzelmet.

Pixabay_Szóljon 100 harang a békéért!

Fotó: Pixabay

A magyar johanniták ezért ősi rendi missziójuknak – a hit védelme és a szegények szolgálata – megfelelően meghirdetik a Szóljon 100 harang a békéért! elnevezésű akciót. A Johannita Rend Magyar Tagozata létrehozásának 100. évfordulóján száz kárpátaljai templom támogatásához keresnek adományozókat, akik hozzájárulnak az épületek fenntartásához. Céljuk, hogy a templomok rezsiköltségét fedezni tudják a következő néhány évben, és egy harang se némuljon el.

Hogyan lehet adományozni?

A szervezet a budapest-johannita.hu/adomany oldalon sorolja fel azt a száz kárpátaljai települést, amelynek a gyülekezetét célzottan lehet segíteni – ezek között van például a beregszászi járáshoz tartozó, alig több mint ezerfős Feketepatak, Huszt és Nagydobrony, de olyan nagyobb városok templomai is, mint Ungvár vagy Beregszász. Az oldalon bankkártyás fizetéssel lehet adományozni, de a támogatásokat a Johannita Rend Magyar Tagozata 11600006-00000000-77732855 bankszámlára is várják, a közleményben a kiválasztott település vagy a Kárpátalja névvel.

– Azoknak az adományát, akik az átutaláskor nem jelölnek meg egy konkrét települést, a legrászorultabb, legnagyobb bajban lévő gyülekezeteknek juttatjuk el – magyarázta Tomcsányi István, hozzátéve: a magyar johanniták június 30-i rendezvényén is át lehet adni a támogatást.

A Johannita Rend az egyetlen protestáns lovagrend. Tagjai közel kilencszáz éve harcolnak a betegek, a gyengék, az elesettek segítéséért és a keresztény hit védelméért. Magyarországon már a XII. században megjelentek a johannita lovagok, akik számos ispotállyal, várral rendelkeztek, de a török hódítás után tevékenységük visszaesett. A Johannita Rend Magyar Tagozatának a második világháború kitörésekor már több mint száz tagja volt. 1946-ban a rend működését betiltották, a johanniták emigrációban működtek tovább, csak 1992-ben térhettek vissza Magyarországra, ám segítő szolgálatuk már 1989-ben megkezdte működését, és azóta is segít a rászorultakon.