Megkezdődtek a Bárka táborok a Balatonnál

barka01.jpg

Fotó: Varga György / MTI

Öt turnusban csaknem ezer hátrányos helyzetű fiatal részvételével rendezi meg a Magyarországi Református Egyház a Bárka táborokat a Balatonnál; a megnyitó kedden Balatonfenyvesen volt.

A koronavírus-járvány miatt idén a tervezettnél kevesebb gyereket tudnak fogadni a szervezők, de a pótlásról folynak az egyeztetések. Az első turnusban 194 gyereket fogadtak, húsz kísérővel, húsz oktatóval és húsz önkéntessel – tájékoztatott Gér András, zsinati tanácsos a sajtótájékoztatón. Közölte: a 2018 és 2021 közötti időszakra szóló 800 millió forintos állami támogatás, valamint az egyház anyagi, infrastrukturális és szellemi erőforrásai segítségével összesen 6500 hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, főleg református fenntartású köznevelési intézményből, tanodai és nevelőszülői hálózatból érkező gyermek táborozhat a Balatonnál.

barka02.jpg

Fotó: Varga György / MTI

A táborban lelkész és vallástanár szakos egyetemi hallgatók, illetve lelkipásztorok is jelen vannak a közösségépítés jegyében. Reggel és este bibliai történeteken keresztül adnak bátorító üzeneteket, valamint keresztyén könnyűzenei programokkal, imádságra neveléssel gondoskodnak a lélek ápolásáról. Idén a járványügyi helyzet miatt ügyeltek arra, hogy a játékokat és közösségi eseményeket szabadtéren vagy oldalról nyitott sátorban rendezzék, és zárt térben legfeljebb csak kis csoportokban legyenek a gyerekek. Ezért idén elmarad a közös hajókirándulás, azonban helyette szabadtéri színház várja a fiatalokat. A táborban a tisztifőorvosi szolgálat 24 órában jelen van több száz koronavírusteszttel, és kapcsolatban állnak az illetékes kórház infektológusaival is. Gér András hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy a fertőzés kockázatát minimalizálják.

Jó látni, hogy a Magyarországi Református Egyház mekkora hangsúlyt fektet az élménypedagógiai módszerekre és az esélyteremtésre. Ez a kormány számára is prioritás, ezért is támogatjaa programsorozatot – fűzte hozzá Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára.

Kapcsolódó cikkünk:

Hamarosan részletesen is beszámolunk a Bárka táborok elindulásáról.