A Bárka, ahol ott van Isten

6500 gyermek nyaral a Balatonnál a református egyház jóvoltából

A Magyarországi Református Egyház eddigi legnagyobb szabású esélyteremtési programja, a Bárka tábor ezen a nyáron immár ötödik éve indult útjára. 2018-tól évente 6500 gyermeknek nyílik lehetősége a balatonszárszói és balatonfenyvesi táborokban nyaralni. Ezek a gyerekek 1-11. osztályos korcsoportból, hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű, főleg református fenntartású köznevelési, tanoda- és nevelőszülői hálózatban nevelkednek. Az idei táborokról hírt adó sajtótájékoztatót Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Bárka tábor egyházi fővédnöke, Langerné Victor Katalin, a köztársasági elnök társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadója és Pápai Joci énekes dalszerző, a Bárka tábor jószolgálati nagykövete tartotta.

„Jézus mondja: »Ti az én barátaim vagytok, kövessetek engem.« A legfontosabb dolog az életben, hogy együtt legyünk, együtt éljük meg az élményeket egymással és Istennel. Ezért örülök neki, hogy olyan tábort választottatok, ahol ott van Isten is” – mondta áhítatában Balog Zoltán.

Balog Zoltán püspök, Bárka tábor 2022, Todoroff Lázár fotója

Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke

Fotó: Todoroff Lázár

A táborozó gyerekek közös játékával színesített eseményen Langerné Victor Katalin köszönetet mondott a Magyarországi Református Egyháznak, hogy a hitéleti tevékenység és a hátrányos helyzetű fiatalok számára nyújtott segítségek mellett arra is odafigyel, hogy a legelesettebb gyerekek számára valódi élményt biztosítson a Bárka táborok által. Beszédében a gyerekekhez szólt: „Kívánom, hogy vigyetek haza valami olyat, ami egész életetekben elkísér, legyen az akár egy hajviselet, egy szokás vagy egy ének.”

Mint ahogy az már hagyománnyá vált, Pápai Joci idén ugyancsak énekelt a táborbemutató eseményen, ahogy más turnusokba is ellátogat a gyermekek legnagyobb örömére, akikkel együtt énekel, zenél.

Bárka tábor 2022, Pápai Joci, Balog Zoltán, Victor Katalin, Todoroff Lázár fotója

Langerné Victor Katalin, a köztársasági elnök társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadója, Pápai Joci énekes és Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke

Fotó: Todoroff Lázár

Számíthatsz rá

Az idei év jelmondata: „Számíthatsz rá!”. A Bárka tábor örök védjegye a szeretetteljes, Istenre mutató közösség, amely minden résztvevőt felkarol, szeret és megtart minden körülmények között. Az idei jelmondattal azt az üzenetet szeretnék a szervezők átadni az itt táborozó gyerekeknek, hogy mindig számíthatnak Isten ígéretére, hiszen olyan Istenünk van, aki hűséges és mindig vigyáz rájuk.

Bárka tábor 2022, Todoroff lázár fotója

Fotó: Todoroff Lázár

A „bárkaélmény”

2018-tól öt éven át összesen 6500 gyermeknek nyílik lehetősége a balatonszárszói és balatonfenyvesi táborokban eltölteni hat napot. 2020-ban, a járvány miatt a Magyarországi Református Egyház által szervezett Bárka tábor négy turnust indított, 2021-ben már több mint 1300 gyermeket fogadott a Bárka, idén pedig kilenc turnussal készülnek a szervezők. A tavalyi évhez hasonlóan az idei Bárka táborban is ingyen nyaralhatnak az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók gyermekei. Az öt éven át megrendezett Bárka táborok összesen 800 millió forintból valósultak meg, aminek 85%-át az Európai Unió, 15 %-át hazai támogatás biztosítja.

A gyerekek az itt tartott foglalkozásokon, programokon keresztül olyan életre szóló élményeket élhetnek át, amelyek hatására magabiztosabbá, nyitottabbá válnak, önértékelésük javul. Mindezek hátterében az élménypedagógiai módszer áll, amelyre a foglalkozások épülnek. Az animátorok mellett – akiknek képzését a Kalandok és Álmok Szakmai műhelye biztosítja– lelkészek és teológushallgatók is részt vesznek nap mint nap a hitbeli erősítésben. A hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők megközelítően a gyerekek 40 százalékát teszik ki, a sajátos nevelési igényű gyermekek aránya pedig nagyjából 10 százalék. A táborok szervezésében teljes szívvel-lélekkel vesznek részt az önkéntesek, így eddig háromszázan önkénteskedtek már valamelyik turnusban, sokan közülük egy évben több alkalommal, és akár évről évre visszatérően.

Bárka tábor 2022, Todoroff Lázár

Fotó: Todoroff Lázár

A projektről bővebb információt a Bárka tábor honlapján, illetve a közösségi oldalakon olvashatnak. Az idei Bárka táborokról egy részletesebb cikkben hamarosan a Reformátusok Lapja is beszámol.