A közösség a legjobb gyógyító

A gyülekezeteket is megviselte a koronavírus-járvány, ezért különösen fontos most a kapcsolatok újbóli megerősítése. A Reformátusok Lapjában megjelent összeállításában Hegedűs Bence bemutatta, hogyan várják az idei táborozási szezont a gyülekezetek és a táborhelyek.

tábor4.JPG

Talán ez a nyár más lesz, mint amilyen a tavalyi volt, amelyre a koronavírus-járvány rányomta bélyegét: nem csak a nagy szabadtéri fesztiválok maradtak el, sok gyülekezet sem merte megtartani szokásos nyári táborait. Az idei szezont azonban bizakodva várják a gyülekezetek és az őket fogadó helyek is.

nyári tábor1.JPG

Reformátusok Balatonfenyvesen

– A tavalyi szezon fele a koronavírus áldozatául esett. Ugyan volt lehetőség már júniusban is a táborozásra, de csak július közepétől voltak vendégeink. Ennek legfőbb oka az, hogy a tavalyi bizonytalan helyzetben sok iskolai és gyülekezeti csoport már áprilisban lemondta a nyári foglalást– mondta Petró László a Reformátusok Lapjának. A Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülőt üzemeltető Kaposvári Református Egyházközség lelkésze elmondta azt is, hogy bár idén is voltak visszamondások, a foglalások háromnegyede aktív. Vannak visszatérő csoportok is, például az esélyteremtő református Bárka tábor, amely ezen a nyáron hét turnust szervez Balatonfenyvesre. A Dunántúli Református Egyházkerület is évente több alkalommal tart generációs tábort, és például a Kaposvári Református Egyházközség is itt tartja iskolai és gyülekezeti táborait.

A lelkész kiemelte, hogy az üdülő közvetlenül a tó partján fekszik, így az előadások és lelki alkalmak mellett vízparti pihenésre is van lehetőség. Elmondta azt is, hogy az esti programok kiválasztásában is örömmel segítenek a csoportoknak. A településen nyaranta tízszer annyian vannak, mint más évszakokban, így Balatonfenyvesen a vendéglátóhelyek világától a gokartozásig szinte minden szabadidős tevékenységre van lehetőség. Tavasszal és ősszel valamivel kevesebb a világi kikapcsolódási lehetőség, de csendesebb a település. Az üdülőben százötvenkilenc fűtött férőhely van, így március elejétől november elejéig folyamatosan várják a vendégeket.

tábor5.JPG

Visszatérés Mályiba

A budakeszi református gyülekezet generációs táborát idén negyedik alkalommal tartja Miskolchoz közeli Mályi-tó partján fekvő Mécses Központban. A Tiszáninneni Református Egyházkerület Szabadidő- és Továbbképző Központjába a gyülekezeti tagok közös döntése miatt térnek vissza immár negyedszer. – Annyira kellemes a tó vize és az egész környék olyan nyugalmat áraszt. Ott a fiatalok, az idősek, és többgyermekes családok is egyaránt ki tudnak kapcsolódni – mondta Boros Péter, a Budakeszi Református Egyházközség lelkipásztora. A budakesziek gyülekezeti táborában a testi feltöltődés mellett odafigyelnek arra is, hogy a szellem is felfrissülhessen. A hét folyamán mindig egy témát járnak körbe, a hozzá kapcsolódó programokat pedig úgy alakítják, hogy a hatévestől a hatvanhat évesig mindenki megtalálja benne a helyét. Idén arról a kérdésről beszélgetek, hogy a teremtett világban milyen helye van az embernek, és hogy miként állhatunk most a természethez.

A közös programok és főleg az együtt megélt öröm olyan alkalmat teremt, amely nem csak a közösséget építi, hanem megerősíti a lelki kötődést is egymással és mennyei Atyánkkal. Ezek által jobban gyógyulunk a koronavírus után nem csak testileg, lelkileg is

– mondta a Reformátusok Lapjának Boros Péter, aki maga is átesett a vírusfertőzésen. – A közösség a legjobb gyógyító – tette hozzá. A budakeszi lelkipásztor szerint nem elég meghallgatni egy igehirdetést, együtt kell lépni, és közeledni Krisztushoz.

Budakeszi Mályi lelki hete.jpeg

Tábor a kórház udvarán

A Bethesda Gyermekkórházban 1993 óta tartanak nyári táborokat a dolgozók gyerekeinek és a gondozottaknak. A kórház fontosnak tartja, hogy ne csupán gyógyító intézmény legyen, hanem családbarát szemlélete révén így is segítse a gyermekeket nevelőket – mondta Tamásné Bese Nóra, a Bethesda társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

A dolgozók gyerekeinek szóló napközis tábor múlt héten zajlott. Ilyenkor naponta huszonöt-harminc gyerek érkezik, akik a legváltozatosabb programokon vesznek részt, az udvaron felállított medencében fürdenek. Július elején a specializált táborok folytatódnak a Bethesdában, ahová a diabéteszes, súlyos bélgyulladásos szindrómával küzdő és epilepsziás gyermekek érkeznek majd. A túlsúlyos gyerekek számára augusztus elején szervez tábort a Bethesda. Sasvári Szekeres Anita dietetikus elmondása szerint a járvány alatt a gyerekek nem tudtak eleget mozogni, sokat ültek otthon. A táborban életvezetési mintát szeretnének adni a gyerekeknek, hogyan kellene a hétköznapjaikba becsempészni a mozgást.

Fotók: Bethesda, Kalocsai Richárd, kaposvári gyülekezet

A teljes riportot elolvashatják a Reformátusok Lapja lefrissebb számában, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a gyülekezetekben és az újságárusoknál!