A vízbefulladás veszélyére figyelmeztet a Bethesda

A vízbefulladás nem olyan, mint a filmekben! – hívta fel több fórumon is a figyelmet a református Bethesda gyermekkórház. A nyári időszakban rengeteg tragédiával találkoznak a kórház szakemberei. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat megelőzésről és helyzetkezelésről, amiben dr. Bakancsos Edit, a Bethesda aneszteziológus szakorvosa, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársa volt segítségünkre.

A budapesti Bethesda utca nem csupán a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának, hanem többek között a Magyar Gyermekmentő Alapítvány telephelyének is helyet ad. A kórház és az alapítvány egymást segítve igyekszik megelőzni és kezelni például az olyan tragédiákat, mint a vízbe fulladás.

Nem olyan, mint a filmekben

Sokszor azt gondoljuk, hogy csak akkor fullad valaki vízbe, hogyha teljesen elmerül, vizet lélegez be, kapálózik, esetleg sikít, pedig ez nem így van – mondja dr. Bakancsos Edit, a Bethesda aneszteziológus szakorvosa, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársa. Vízbe veszni sajnos többféleképpen is lehet. Az egyik, amikor valaki elmerül, megpróbál levegőt venni, de már csak a vizet szívja be tüdejébe.

Miről ismerhetjük fel, ha valaki fuldoklik?

  • feje alacsonyan van a vízben, szája épp a víz szintjén van,
  • feje hátra van hajtva, szája nyitva,
  • szeme üres, üveges, nem tud fókuszálni/ csukva van,
  • haja a homlokára vagy szemére simul,
  • nem használja a lábait,
  • hiperventillál, zihál, kapkodja a levegőt,
  • próbál egy irányba úszni, de nem halad előre,
  • próbál a hátára feküdni,
  • úgy tűnik, mintha egy láthatatlan létrán mászna fel.

A másik eset inkább gyerekekkel fordul elő: akár elég, ha egy csepp víz kerül a gyermek torkába, ettől hangszalagjai görcsbe rándulnak, és így elzáródik a torka: se víz, se levegő nem jut be. – A gégegörcsnél nem az a gond, hogy víz kerül a tüdőbe. Ha azt tapasztalhatjuk: hiába hoztuk fel a kicsit a víz felszíne fölé, köhög és lilul, akkor már baj van és cselekedni kell – mondja a szakorvos.

Csak semmi szégyellősség!

Ha életmentésről van szó, nincs idő töprengeni – mondja az orvos, amikor arról kérdezzük, mi a helyzet, ha valaki nem biztos abban, hogy fuldoklót lát. – A napokban a gyermekmentővel egy élménymedencénél szálltam ki, ahol a víz alá merült egy táborozó kisgyerek. Lebegett a felszínen, mire az edző beleugrott a vízbe, kihúzta, és észlelte, hogy nem vesz levegőt. Ekkor nem kezdett el körülményeskedni a keringés- és pulzusvizsgálattal. Mivel egyértelmű volt a helyzet, elkezdte a befúvásos lélegeztetést, illetve a gyerek mellkasát nyomni, és így megmentette az életét. Mikor kiértünk a helyszínre, folytattuk az újraélesztést, így a táborozót a kórházban már másnap levehették a lélegeztetőgépről. Ez csupán az edző lélekjelenlétének és gyors cselekvésének volt köszönhető.

Tehát, ha azt látjuk, hogy egy gyerek elmerül vagy lebeg a vízen, azonnal húzzuk ki és ha nem emelkedik a mellkasa, nem vesz levegőt, eszméletlen, kezdjük el a mellkaskompressziót. Ha pedig magánál van és köhög, esetleg hány, akkor stabil oldalfekvésbe helyezéssel, a légutak nyitva tartásával tudunk segíteni, míg meg nem érkezik a szakmai segítség – mondja a Bethesda orvosa.

Bakancsos Edit arra is felhívja a figyelmet: országszerte rengeteg ingyenes elsősegély-tanfolyam érhető el, aki bizonytalan, annak érdemes egy ilyen képzésen részt venni, hiszen lehet, hogy ezen múlik majd egy másik ember élete.

A gyerekek felkészítése is fontos

Alapvetés, hogy gyereket semmilyen körülmények között nem engedünk egyedül vízbe – mondja a szakember. Az is kevés, ha a felügyelő kint ül a parton és onnan nézi a fürdőző kicsiket, hiszen ha baj van, rögtön segíteni kell. – Amíg nem egyenlő magas a szülővel a gyermek, addig ne menjen egyedül a vízbe. Nem csak a gyerekekre fontos odafigyelni. Érdemes kettesével járni úszni, mert baja egy felnőttnek is eshet a vízben, ilyenkor az úszótárs segíthet vagy felhívhatja mások figyelmét a bajra.

medence, fürdés, úszógumi, gyerekek, pexels fotó

Fotó: pexels.com

Otthoni medence és szabadtéri fürdőzés

– A járvány idején rengeteg család szerzett be otthoni medencét és sajnos ezzel együtt járt az ilyen jellegű szezonális balesetek megugrása is. Pontos statisztikát nem tudok mondani, de az elmúlt két hónapban az alapítványt legalább öt fulladásos, újraélesztést igénylő esetről értesítették. És ezek csupán az általunk tapasztalt számok – fogalmaz Bakancsos Edit, hangsúlyozva: mindegy, milyen mély a víz, ha valaki sekély vízben csúszik el, akkor is utolérheti a baj.

A gyerekek esetében a megfelelő védőfelszerelésről sem szabad megfeledkezni: a karúszó és úszógumi nem divattárgy, hanem életmentő eszköz. Ezeket a fürdőzés előtt ellenőrizni kell: fel van-e rendesen fújva, nem ereszt-e.

Szintén már közhelyszámba megy, hogy felhevült testtel nem megyünk a vízbe vagy sekély vízbe nem ugrunk fejest. A gyerekeket mégis minden alkalommal figyelmeztetni kell erre, mondja a szakember. Szintén érdemes megfigyelni, hogy nincs-e hínáros terület a közelben, hiszen sokszor megijednek, pánikba esnek a kicsik, ha beleakad a lábuk valamibe.

Ezekre a jól ismert tanácsokra van, aki legyint, mégis évről évre előforduló balesetek alapjai, figyelmeztet a szakorvos.