Elhívott rá!

Húszéves koromig a cserkészet határozta meg a hitemet, majd Isten munkája révén keresztyénségem kezdte el befolyásolni a cserkészetemet. Jártam hittanra, református táborokba, de itt értettem meg, mit jelent a hit, itt vált valósággá – vallja Csortán-Szilágyi György, cserkésznevén Csoszi, aki május óta a Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke. A Reformátusok Lapja készített vele interjút.

Csortán-Szilágyi György cserkészszövetség elnök 2022 június Fotó:Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Hogyan került kapcsolatba a cserkészettel?

Nyolcéves lehettem, amikor nagypapám először mesélt cserkészélményeiről. A '90-es években Kolozsváron öreg cserkészként tevékenykedett, elvarázsoltak a történetei. Tízéves voltam, amikor édesanyám először elvitt cserkészfoglalkozásra. A cserkészet majdnem minden lépcsőfokát végigjártam, voltam kiscserkész, cserkész, őrsvezető, rover, segédtiszt, rajvezető.

Milyen affinitásra van szükség ahhoz, hogy cserkészvezető lehessen valaki?

A vezetés elsősorban példa, kiképzőtáborainkban ezt tanítjuk meg elsőként. Nem feltétlenül irányítani akarjuk a fiatalokat, hanem példát mutatni nekik, hogyan éljenek, hogyan teljesítsék kötelességeiket, amelyekkel Istennek, hazájuknak és embertársaiknak tartoznak. A legfontosabb, hogy vállaljon felelősséget, köteleződjön el a közösségéhez és lelkesedjen a cserkészmunkáért. A kreativitás, a többi készség idővel megszerezhető.

A 2015-ös cserkész-világtalálkozón (dzsembori) Japánban a magyar csapat gasztronómiai projektjének vezetőjeként Rubik-kocka kinézetű utcai vendéglőt épített fel a társaival. Palacsintát, gulyáslevest árusítottak, így is képviselve a magyar kultúrát a többi nemzet között.

A cserkészkiképző táborok mind mentálisan, mind fizikailag megterhelik a résztvevőket. Változtatott-e a hitén ezeknek a megtapasztalása?

Képzéseinkkel olyan élményt szeretnénk nyújtani a vezetőinknek, amelyből megtapasztalják: az élet bármilyen nem várt helyzetében is megállják a helyüket. Ha a táborban kitör a vihar, nem eshet pánikba az őrsvezető, mert meg kell védenie a rábízott gyerekeket. Valóban nagy próbatételek ezek a képzések, nekem is voltak olyan pillanataim, amikor holtpontra kerültem, mégis túllendített valami megfoghatatlan mennyei erő. Megtapasztaltam, hogy ha imádkozom az Úrhoz, ő meghallgat és segít nekem abban a mély csüggedésben és kimerültségben, ez életre szóló Isten-élménnyé lett számomra.

Lehet elhívást kapni a cserkészetre?

Sokat elmélkedtem, hogy jelentkezzem-e az országos ügyvezető elnöki feladatra. Imádkoztam, igyekeztem olyan emberekkel beszélgetni erről a lehetőségről, akik tudtak segíteni. Úgy érzem, Isten hívott el erre a szolgálatra, ezért csinálhatom jól önkéntesként, mivel a cser[1]készet önkéntes szervezet. A civil életben szoftverfejlesztő mérnökként dolgozom.

Csortán-Szilágyi György cserkészszövetség elnök 2022 június Fotó:Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

A cserkészet határozza meg a keresztyénségét, vagy a keresztyénsége határozza meg a cserkészetét?

Húszéves koromig a cserkészet határozta meg a hitemet, de egy fordulópont után a keresztyénségem kezdte el befolyásolni a cserkészetemet. Jártam hittanra, konfirmáltam, Isten Igéjével nem az őrsben találkoztam először, de itt értettem meg, mit jelent a hétköznapokban mindaz, amit korábban Istenről tanultam. Ekkor vált valósággá. Ma nemcsak az 1026. számú Szent László király cserkészcsapatnak vagyok a tagja, de a Százhalombattai Református Egyházközségnek is.

Mit lát feladatának református cserkészként, országos ügyvezető elnökként?

A közelmúltban a szövetség több szervezeti átvilágításon is átesett, azok eredményei alapján látjuk, merre kell haladnia az újonnan megválasztott országos elnökségnek. A szervezeti oldal működéséért fogok felelni, így többek között a cserkészkerületek, országos szintű bizottságok és a szövetség munkavállalóinak támogatásáért. Az én felelősségem, hogy bejegyzett szervezetként megfeleljünk a jogszabályi előírásoknak. Teszem ezt azzal a meggyőződéssel, hogy az Úr arca megy előttem a szolgálatban, Isten hívott el rá.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!