Háromezer egyházi iskolás táborozik a héten a Balaton-parton

A héten üdültetik az egyházi iskolásokat Zánkán és Fonyódon, az Erzsébet-táborokban. A keresztyén lelkiség azonban nem csupán e néhány nap folyamán van jelen ezeken a rendezvényeken: a gyerekeknek folyamatosan lehetőségük adódik az Erzsébet-táborokban elcsendesedni, imádkozni, áhítaton együtt lenni, beszélgetni. Az elmúlt napokban ezért egy kápolnával is gazdagabb lett a fonyódi táborhely.

A kormány 2010-ben indította útjára a térítésmentes Erzsébet-táborokat, amelyekben nehéz sorsú és anyagi körülményű gyerekek tölthetnek egy-egy hetet a Balaton-parton, írja az MTI. Ebben az évben 180 ezer gyermek táboroztatását tervezik, a gyermekvédelemből pedig négy és félezer fiatal jut el a magyar tengerhez, ahol az evangéliummal is van ehetőségük találkozni.

A keresztyén szellemiség korábban is közel állt az Erzsébet-táborokhoz, ám idén már második éve tartoznak a tábor munkatársai, nevelői, azaz a tesok (tábori együttlétet segítő operatív munkatársak) közé egyházi segítők (teológusok, hitoktatók, lelkészek, papok), azaz Testvérek is. Ők imasétákat, áhítatokat, közös éneklést szerveznek, így teremtenek lehetőséget arra, hogy a gyerekek hitbeli élményekkel is gazdagodjanak a nyaralás alatt.

Erzsébet-táborok, testvérek, Todoroff Lázár fotója

TESTVÉREK a kápolnában

Fotó: Todoroff Lázár

Idén először rendeztek külön tábort egyházi iskolában tanulók számára. Ezen a héten a Kárpát-medence több mint negyven településének református, római katolikus és görögkatolikus felekezetű intézményeiből érkeztek általános iskolások Zánkára és Fonyódra. Kedden pedig egy kápolnát is felavattak a fonyódi táborhelyen. „Van valaki, aki úgy szól hozzánk, hogy át akarja adni mindazt a szeretetet, amivel ezt a világot megteremtette. Mindazt, amit ő mond nekünk, attól szebb lesz az életünk” – hangzott a keddi ökumenikus istentiszteleten, amelyen a táborozók vettek részt, akik ajándék Bibliákat is kaptak. Az ajándékokat az Erzsébet Alapítvány alapítói: Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke adta át.

Zánka, Erzsébet-táborok,Balog Zoltán, Fotó: Erzsébet-táborok

Püspöki áldás a zánkai táborban megtartott ökumenikus istentisztelet után

Fotó: Erzsébet-táborok

A táboroztatás szervezését és lebonyolítását egyébként 2016 óta végzi az egyházi hátterű Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány), 2020 óta az Erzsébet-táborokról szóló törvény szerint. Ezekben a táborokban a legnépszerűbbek a balatoni programok, de szerveznek napközitáborokat, osztálykirándulásokat és karácsonyi programokat is. A nemzeti együvé tartozás jegyében külhoni gyerekek is üdülhetnek a magyar Erzsébet-táborokban: Kárpátaljáról, Erdélyből, a Délvidékről és a Felvidékről, Horvátországból is érkeznek diákcsoportok a Balaton-partra.

Hamarosan bővebb riportban számolunk be az Erzsébet-táborokban zajló református munkáról.