HEKS: Értékelés és tervezés

Fél napos egyeztetést tartottak a Magyarországi Református Egyház képviselői, közöttük a hazai HEKS-projektekért felelős Országos Református Cigánymisszió tagjai, valamint a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezetének munkatársai az MRE Zsinati Hivatalában 2020. július 1-jén. A workshop fókuszában a 2017-2020 közötti Országprogramra való visszatekintés, illetve a következő négy éves periódus kulcsterületei álltak.

A HEKS több mint hét éve segíti a Magyarországi Református Egyház cigányok közötti szolgálatát: az első négyéves ciklusban a gyülekezetek kaphattak támogatást, többek között tanodák, baba-mama klubok és játszóházak létrehozására, a mögöttünk hagyott időszakban pedig egy másik pillér, az inkluzív iskolaprogram is csatlakozott ehhez. (A HEKS gyülekezeti programjairól itt, az iskolai projektekről pedig ide kattintva lehet olvasni.)

heks.jpg

Fotó: Dezső Attila

A 2020-as év kulcsfontosságú az Országos Református Cigánymisszió és a HEKS számára, hiszen az elmúlt négy év értékelése mellett a következő négy esztendőre vonatkozó program kidolgozása is feladattá vált. A zsinati workshop mindkettőre lehetőséget biztosított, melyen az Országos Református Cigánymissziót Dani Eszter missziói irodavezető, Tóth Anita országos referens, valamint Ignácz Andrea és Ablonczy Dániel HEKS-projektvezetők képviselték. Az egyeztetésen részt vettek továbbá a szervezést lebonyolító Külügyi Iroda, továbbá a Diakóniai Iroda, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a SIMPACT Nonprofit Kft. munkatársai is, a HEKS képviselői pedig online kapcsolódtak be az együtt gondolkodásba.