Új lehetőség a Bethesdában

Az ország minden pontjáról fogadhat betegeket a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a jövőben. Velkey Gyögy főigazgatóval beszélgettünk.

képMilyen változás következett be a Bethesda Gyermekkórház életében a gyerekfelvétellel kapcsolatban?

Ma szabadabban tudjuk fogadni az érvényes tajkártyával rendelkező beteg gyermekeket az ország egész területéről és a határon túlról is. Ezért minden családot biztatok, hogy szükség esetén keressenek meg bennünket a bajukkal. Ha a felvetődő betegség ellátásával foglalkozunk, és van helyünk, akkor örömmel segítünk minden református gyülekezeti tagnak és más felekezetűeknek is. Gyermekkórházként a legtöbb gyermekbetegséget kezelni tudjuk.

Konkrétan melyeket?

Az általános gyermekgyógyá­szat mellett kiemelten a gasztroenterológiai, pulmonológiai, diabetológiai betegségekkel foglalkozunk. Nagy csecsemőosztállyal rendelkezünk, gyermekneurológiából pedig mi adjuk az országban a legkomplexebb ellátást. Fül-orr-gé­gészeti, sebészeti és plasztikai műtéteket is végzünk, valamint az egyik legszélesebb körű gyermekrehabilitációs ellátást tudjuk biztosítani. Új lehetőség, hogy az elmúlt években hoztuk létre a pszichoszomatikus osztályunkat, ahol a gyermekek pszichés problémáit is kezeljük. Mi vagyunk az egyetlen egyházi gyermekintézmény. Küldetésünkből adódóan igyekszünk odafigyelni a családok és a gyermekek minden gondjára, bajára. Így sok más mellett a lelki szükségleteikre is.

Hogyan vált lehetővé, hogy szinte bárkit fogadhatnak?

Korábban hivatalosan csak a kórház környezetében levő területekről fogadhattuk a betegeket, az elmúlt években azonban már jogszabály rögzíti, hogy az egyházi gyermekkórházi kezelést igénylő kicsiket az egész országból felvehetjük. Ehhez csekély finanszírozási pluszkeretet is kaptunk. Most ezt a lehetőséget szeretnénk felkínálni mindenkinek.

Hogyan érinti ez a változás a kórház mindennapjait?

Továbbra is sok beteg érkezik a fővárosi kerületekből és a Budapest környéki településekről, de sokszor van szabad helyünk és műtétes kapacitásunk is, ezért nem ritkán tudunk segíteni másokon is, amit nagyon szívesen megteszünk.

Milyen módon jelentkezhetnek a betegek a Bethesdába?

Titkárságunkon Cserteg Dórát keressék telefonon a 06-1-422-2705-ös számon, de a www.bethesda.hu honlapon található elektronikus elérhetőségek is használhatók. Központi email címünk a bethesda@bethes­da.hu, ahová nekem is írhatnak, ha bonyolultabb egyeztetés szükséges.

T. Németh László, kép: Kalocsai Richárd

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2013. január 27-i számában.

Velkey György gyermekgyógyász, aneszteziológia-intenzívterápiás és gyermekintenzív-terápiás szakorvos, egészségügyi szakmenedzser. 1996-tól dolgozik a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában osztályvezető főorvosként, 1997-től orvos-igazgató, 2003-tól főigazgató. 2010-től a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke. 2011-től a Fővárosi Egészségpolitikai és Szociális Bizottság elnöke. Nős, öt gyermek édesapja.

 

A Magyar Kórházszövetség alapszabálya szerint háromévenként választanak új elnökséget és egy úgynevezett jelölt elnököt, aki a következő tisztújításkor automatikusan elnöki funkcióba lép, majd az azt követő tisztújításkor a leköszönő elnökké válik. Tehát kilenc évig tartó mandátumról van szó. Velkey György 2010 óta jelölt elnöke a több mint százhúsz kórházat összefogó szervezetnek, amelynek az idei évtől lesz az elnöke.