Jó ügynek sem árt a logó

Új logót mutatott be augusztus elején a Békési Református Egyházközség a gyülekezet Facebook-oldalán. A logón a templom tornya kapta a főszerepet. Nem ritka, hogy egy gyülekezet, vagy épp egy egyházmegye arculatot és logót terveztessen, tervezzen magának. A Magyarországi Református Egyháznak is van hivatalos arculata. Hogy miért érdemes foglalkozni a külsőségekkel is? Ezt jártuk körbe a békési logó kapcsán.

A  Békési gyülekezet logója üvegen 2022 - Forrás: Békési Református Gyülekezet

A békési gyülekezet új logója üvegen

Fotó: Békési Református Gyülekezet

A szolgálat minden részében igényesnek kell lenni

Egy tizennyolcezer lakosú alföldi település, ahol egyetértésben és békében él egymás mellett a református, a katolikus, az adventista, a pünkösdi és a két baptista gyülekezet: ez Békés. Akármerről közelítünk a település felé, messziről látszik a református templom tornya. Ezért is választották ezt az új jelkép központi elemének a református egyházközségben. Erről Molnár Máté vezető lelkész beszélt nekünk. Szerinte az embereknek egyre nagyobb igénye van arra, hogy közösségekhez tartozzanak, és ezért elengedhetetlenül fontos, hogy Isten igéjét minden szinten és lehetséges formában közvetítsék feléjük. Indítottak Youtube-csatornát, rendszeresen frissítik Facebook-oldalukat, és szerették volna, ha egy felismerhető, beazonosítható logó alatt tudják ezt végezni. Rengeteg információ zúdul az emberekre napi szinten, és nehéz választani aközött, hogy mi előtt nyissanak, és mi előtt zárkózzanak be – mondta a lelkész, aki úgy látja: hogyha egy jelkép által egyből beazonosíthatóvá válnak, akkor az emberek már az első pillanatban tudnak kapcsolódni közösségükhöz.

A  Békési gyülekezet logója tárgyakon 2022 - Forrás: Facebook/Békési Református Gyülekezet

A békési reformátusok jelképe használati tárgyakon

Fotó: Facebook / Békési Református Gyülekezet

A logóval például az internetes, online közösségi hálós felületeiken, plakátokon, kiadványokon találkozhatnak majd az emberek, és a lelkészi hivatal bélyegzőjére is rákerül. Terveik között egy-egy használati tárgyon, ruhadarabon is visszaköszön majd, de ezek elsősorban a gyülekezet számára lennének elérhetők, hogy a megmozdulásaikon egységes megjelenésük legyen. A lelkész azt is elmondta, nem szeretnék „túllihegni” a dolgot, nem brandet, márkát kívánnak építeni. Arra a kérdésre, hogy a külsőségek nem vihetik-e el a figyelmet az üzenetről, Molnár Máté azt válaszolta: „alapvető protestáns hagyományunk, hogy amit csinálunk, azt Isten dicsőségére a tőlünk telhető legjobb, legigényesebb, leginkább minőségi formában tegyük”. Szerinte az olyan apróságokat, mint egy levél fejléce is ki lehet alakítani minőségi, egységes módon, de persze nem azért, hogy bármiről is eltereje a figyelmet, hanem pont fordítva: Istenre mutasson.

A  Békési gyülekezet logója dombornyomott 2022 - Forrás: Békési Református Gyülekezet

A békési logó dombornyomott változatban

Fotó: Békési Református Gyülekezet

Igeszöveg is csak azért nem került a logóba, mert a misziói munkatervükhöz minden év elején másik igeszakaszt választanak, és nem szeretnék a logót évről évre változtatni. A jelképet egyébként nem egy teljesen külsős csapat készítette el, hiszen a gyülekezet egyik tagjának vállalkozása ilyen munkákkal foglalkozik. Velük közösen alkották meg az arculatot, amelyben igyekeztek a református hagyományoknak megfelelően visszafogottságra törekedni.

Bögrére nézve asszociálni a gyülekezetre

– Az egyik legszebb református templom itt van Békésen, persze nyilván mindenki ezt gondolja saját települése templomáról, ezért nem volt kérdés, hogy a templomtorony része legyen a logónak – mondta el Pusztai Gábor Máté, a Békési Református Egyházközség új logóját tervező Vászonképpont tulajdonosa. Ebben teljes volt az egyetértés a presbitérium és a tervezők között, ezen túl pedig Pusztaiék szabad kezet kaptak. „Leültem a grafikusunkkal, Tóth János Olivérrel, és ketten találtuk ki, hogy nézzen ki” – mesélt a folyamatról a tulajdonos. A templomról fényképek készültek, és ezek alapján rajzolták meg a végleges képet. Korábban egyébként ők tervezték a békési Csillagfürt Református Óvoda logóját is, amely tetszett Molnár Máté lelkésznek és a gyülekezet tagjainak, innen is a bizalom.

A  Békési gyülekezet logója 2022 - Forrás: Facebook/Békési Református Gyülekezet

A békési logó színesen

Fotó: Facebook/ Békési Református Gyülekezet

Elmondta, hogy egy cég logójához sokszor rikító, élénk színeket használnak, de itt úgy gondolták, sokkal visszafogottabbnak kell lennie a végeredménynek, ezért inkább pasztell színeket választottak. A logóban van egy nagy ív is, amely a templom belső boltozatos szerkezetét tükrözi vissza. Régen is voltak pecsétek, cégérek, a mai világban pedig még fontosabb egy-egy cég számára, hogy legyen saját logója, fejléce, legyen egy egységes arculata, és ez igaz a gyülekezetekre is. „Ha ránézünk egy levélre, pólóra vagy bögrére, azonnal asszociáljunk arra az adott egyházközségre, egyházra.”

Ha egy logó letisztult, segíti az üzenetet

Az arculat egyszerűen a megkülönböztethetőség miatt fontos – mondta Nyilas Zoltán, az Északpesti Református Egyházmegye esperese. Amikor a hivatalába került, nagyon megtetszett neki a fóti templom nyolcosztatú ablaka, amely szép szimmetrikus forma. Azt gondolta, hogy az egyházmegyének lehetne ez a fejléces papírján. Aztán ezt a fóti gyülekezet is használni kezdte, ezért nemrég egy új egyházmegyei logó terveztetésébe fogtak. Az új jelképet Szabó-Nyulász Melinda készíti, és az egyházmegye egységét fejezi majd ki. „Az egyházmegyénk két hegység, a Mátra és a Pilis között helyezkedik el, és a Duna pont kettévágja, így ezt gondoltuk megjeleníteni a logón” – mondta az esperes.

Fót -központi ref egyházközség logója - fotó: Facebook / TheMarciart

A Fót-Központi Református Egyházközség logója

Fotó: Facebook / TheMarciart

Nyilas Zoltán szerint jó lenne, ha minden gyülekezetnek, egyházmegyének lenne arculata és logója, de a gyakorlatban természetesen ez egy gyülekezet életének mindennapos dolgai között sokadrangú kérdés. Ugyanakkor anyagi kérdés is, hiszen a szakembert meg kell fizetni, és ezt egy kisebb gyülekezet nem biztos, hogy meg tudja engedni magának.

A logó legyen koncentrált, letisztult, akkor segíti az üzenetet, és nem válik giccsessé, véli. Jó példaként a solymári gyülekezet logóját említette. A solymári templom egy útkanyarulatban áll, a helyiek pedig felismerték, ebben szimbólum rejlik.
"Azt gondolom, a készülő megyei jelkép a két heggyel, a Dunával és a zászlós báránnyal inkább megerősíti, hogy kik vagyunk, minthogy elterelné róla a figyelmet” – mondta ki Nyilas Zoltán esperes.

A Solymári gyülekezet arculata , logója - Forrás: Facebook: Solymári Református Egyházközség

A solymári gyülekezet logója és egyik jelmondata egy képen

Fotó: Facebook: Solymári Református Egyházközség

Egyházi arculat és gyülekezeti vállalkozás

Egyházunk arculata 2018-ban újult meg, erről bővebben itt olvashatnak

Itt pedig egy idei cikket találnak arról, hogyan használja ezeket az eszközöket a göncruszkai gyülekezet a TejjelMézzel étterem és termékek esetében: