„Nagy próbatétel volt számunkra ez az év”

Karácsonyi ünnepséget tartott a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ

Több mint háromszáz gyermek, nevelőszülő és intézményi munkatárs gyűlt össze december 15-én a Debreceni Református Nagytemplomban. A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepségén többek között az Év Nevelőszülőjét, az Év Lakásotthonát és az Év Támogató Szervezetét is díjazták.

A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepsége - 2021. Fotó: Lucski Zsófia

Fotó: Lucski Zsófia

A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ csaknem tíz éve szervez Debrecenben közös adventi ünnepséget, amelyen a régióhoz tartozó öt megye nevelőszülői és gyermekei együtt készülhetnek a közelgő ünnepre, és hálát adhatnak a mögöttük álló évért.

Besztercey András , TTRE diakóniai tanácsos. A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepsége - 2021. Fotó: Lucski Zsófia

Beszterczey András diakóniai tanácsos, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora

Fotó: Lucski Zsófia

Az ünnepi alkalom kezdetén a Tiszántúli Református Egyházkerület képviseletében Beszterczey András diakóniai tanácsos köszöntötte a vendégeket Lukács evangéliumának szavaival: „Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben, mert rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve…” (Lk 1, 46–49). Az áhítatban Beszterczey András hangsúlyozta: Mária énekének, vagyis a Magnificatnak fő üzenete, hogy habár Mária megalázott állapotban volt, és sok mindent el kellett tűrnie, mégis hálára nyílt ajka. „Mi készteti vajon erre Máriát? A titok ebben van: rátekintett az Isten. Hiszen ha Isten valakire rátekint, az az ember áldott lesz. Krisztus számunkra is ezt az örömöt teszi lehetővé és elérhetővé” – zárta adventi gondolatait a lelkipásztor.

Bujdosó Balázs, a Diakóniai Iroda megbízott vezetője, A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepsége - 2021. Fotó: Lucski Zsófia

Bujdosó Balázs, a Magyarországi Református Diakóniai Iroda megbízott vezetője

Fotó: Lucski Zsófia

A megjelent gyermekeket, szülőket és munkatársakat köszöntötte Bujdosó Balázs, a Magyarországi Református Diakóniai Iroda megbízott vezetője, dr. Kocsis Attila, a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ lelkipásztora és Miklósi Erzsébet, e központ intézményvezetője is. – Nagy próbatétel volt számunkra ez az év, kevés találkozással és nehéz feladatokkal. Megnehezítette a munkát a kapcsolatok hiánya, a világjárvány miatti félelem és az online oktatás kihívásai is. De ez a fontos: megnehezítette, de nem akadályozta! Hálásan köszönjük minden nevelőszülőnek és munkatársnak az egész éves áldozatos munkáját. Ezek a gyermekek, akiket Isten ránk bízott, csak rátok számíthatnak, nektek köszönhető, hogy ők otthont és biztonságot kaphattak – fejezte ki háláját Miklósi Erzsébet.

Molnár Norbert lelkipásztor. A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepsége - 2021. Fotó: Lucski Zsófia

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány képviseletében Molnár Norbert lelkipásztor beszélt az eseményen

Fotó: Lucski Zsófia

Az ünnepi alkalmon oklevéllel díjazták többek között az Év Nevelőszülőit, az Év Lakásotthonát és az Év Munkatársait is. A Szabolcsveresmarti Református Egyházközség lett az Év Támogató Gyülekezete, Szabó Béla, a Jánkmajtisi Református Gyülekezet lelkésze lett az Év Támogató Lelkipásztora, az Év Támogató Szervezete pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány lett. Az alapítvány képviseletében Molnár Norbert lelkipásztor elmondta: idén a Gyermekvédelmi Központon keresztül 345 lakásotthonban vagy nevelőszülőnél élő gyermek karácsonyi álmát váltotta valóra az alapítvány karácsonyi Kívánságlista programja által. – Az átadott ajándékok között játékok, ruhaneműk, sportszerek és hangszerek is fellelhetők. Mindegyik ajándék értékes, de a szeretet teszi igazán értékessé azt, amit a nevelőszülők, az adományozók és mi belehelyezünk. Ez a valódi küldetésünk: szolgálatunkkal Isten szeretetét megmutatni az emberek számára – foglalta össze gondolatait Molnár Norbert.

A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepsége, az intézmény dolgozóinak kórusa - 2021. Fotó: Lucski Zsófia

Fellépett a Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ munkatársi kórusa is

Fotó: Lucski Zsófia

A karácsonyi ünnepség zárásaként az elmúlt év eseményeiről készült fényképes összeállítást tekinthettek meg a jelenlévők, továbbá a nevelőszülőknél élő Balogh Amanda és Balogh Kitti zongorajátéka, Heinisch Gabriella szavalata és a Gyermekvédelmi Központ munkatársi kórusának éneke tette még teljesebbé az ünnepi hangulatot.

A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ karácsonyi ünnepsége - 2021. Fotó: Lucski Zsófia

Fotó: Lucski Zsófia