Kiegyenesített gondolatokkal

A járvány miatt egyetlen fesztiválon sem lesz ott idén az ökumenikus fesztiválmisszió, a Közös Pont. Kétségkívül hiányozni fognak a könnyűzenei forgatagból, hiszen a sátruk oázis, menedékhely a fesztiválok sűrűjében, ahová a fiatalok beülhetnek beszélgetni, ahol figyelmet kaphatnak, ahol a lelkükkel is törődnek, ahol kérdezhetnek Istenről. Németh Tamást, a Közös Pontot vezető „hatok” református lelkész tagját kérdeztük.

Miért nem vesznek részt idén egyetlen fesztiválon sem?

Március közepén, a koronavírus-járvány harmadik hullámának legnehezebb időszakában kellett meghoznunk a döntést. Ekkor még úgy tűnt, idén kockázatos fesztiválokra menni, és az is kérdéses volt, egyáltalán lesznek-e ilyen rendezvények.

Németh Tamás Közös Pont

Németh Tamás elmondta: Nem akartak sötét verembe ugrani, ezért idén nem lesznek ott a fesztiválokon

Hiányozni fog a segítségük a fesztiválozóknak, akik korábban betérhettek a sátrukba.

Rajtunk kívül – fölöttünk – álló tényezők tereltek minket ebbe az irányba. Biztosan lesz, akiknek hiányozni fogunk, de ezen nem tudunk változtatni. Szerintem az idei fesztiválok amúgy sem lesznek olyanok, mint máskor. Már keressük a lehetőséget, hogy 2022-ben újra felállíthassuk a Közös Pont sátrát.

Látva most a kedvező járványügyi adatokat, a lazításokat, bánják, hogy így döntöttek? Nem módosítható a tavaszi döntés?

Nem bánkódunk, úgy érezzük, felelős döntést hoztunk. Az önkénteseink között vannak orvosok, pedagógusok, lelkészek is. Őket is és mindannyiunkat megviselt mentálisan vagy fizikálisan, de akár egyszerre mindkét módon is a mögöttünk lévő időszak. A legnagyobb hazai fesztiválok egy része elmarad. Ahhoz, hogy kint legyünk rendezvényeken sátorral, február és május között legalább négy, egymástól független csapatépítő alkalmon kellett volna közösséget szervezni a misszióba. Ezeken körülbelül százan szoktak részt venni. Nem akartunk sötét verembe ugrani, nem akartuk hitegetni az önkénteseinket, az volt a legegyenesebb, hogy tavasz elején döntöttünk.

Tavaly az Ördögkatlan fesztiválon néhány önkéntesük részt vett. Most terveznek hasonlót?

Ha időnk engedi, nem közös pontos arculattal, de néhányan ott leszünk. Az Ördögkatlanhoz jó emlékek kötnek bennünket, értékesnek tartjuk a programokat.

Az önkénteseik, szimpatizánsaik mégsem maradnak idén a misszió programjai nélkül, hiszen szeptemberre Közös Pont napokat hirdettek.

Azon a hétvégén arra összpontosítunk majd, hogy lelkileg fel tudjuk dolgozni a járványidőszak bennünket érintő hatásait. Ehhez segítséget kapunk, és egyfajta képzést is tartunk a Mentál Odú – Mentálhigiénés Központ munkatársainak a segítségével. A Közös Pontnak is van mit feldolgoznia: tudomásul kellett vennünk, hogy két fesztiválszezon is kimaradt, pedig az ottlétünk lenne a fő cél. Olyan speciális segítséget is kapunk majd, amellyel azok az önkénteseink is, akiknek magánéletében voltak veszteségek, a saját lelküket helyre rakva, kiegyenesített gondolatokkal térhetnek vissza a munkájukhoz, családjukhoz, hétköznapjaikhoz.

Kiket várnak az őszi programra?

Szeptember 17. és 19. között várjuk az önkénteseinket, akik bármilyen módon segítettek már nekünk. Várjuk azokat a tizennyolc és harmincöt év közötti fiatalokat is, akik elhívást éreznek arra, hogy részt vegyenek a misszióban. Idén nem a fesztivál teszi a Közös Pontot valósággá, hanem az az elszánás és küldetés, amelyet Jézustól kaptunk. Hisszük hogy ez valóság, és jó nekünk vele lenni. Ilyen formán a hívásunk azokhoz is szól, akik eddig nem ismerték ezt a légkört, de nyitottak az ökumenikus lelkiségünk iránt, és jövőre belevágnának a fesztiválmisszióba.

Fesztiválok nélkül sem tétlenkedtek

A Közös Pont csapata a járvány alatt új énekfüzetet készített, amelyben igyekeznek ötvözni a misszióban részt vevő katolikus és protestáns közösségek ifjúsági énekeit. Húsz év után a Közös Pont arculata, logója is megújul. Bővebb információ: facebook.com/kozospont

Az interjút elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában, amelyben további értékes és érdekes tartalmakat is találnak. Keressék a gyülekezetekben és az újságárusoknál!