Maradjunk együtt!

Feltétlen szeretet, hűség, őszinte megbocsátás. Ezekre az értékekre hívja fel a figyelmet a házasság hete programsorozat. A brit kezdeményezéshez Magyarország a keresztyén egyházak és civil szervezetek összefogásával csatlakozott. Herjeczki Kornélt, a házasság hete mozgalom koordinátorát az elköteleződés ünnepéről kérdeztük.

Az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott a házasságkötések száma, sőt, úgy tűnik, még a Covid-járvány sem tudott ártani a házaspároknak, 1962 óta nem volt ilyen kevés válás. Örülnek ennek az eredménynek?

Míg 2010-ben harmincötezren, addig 2021-ben már hetvenkétezren kötötték össze az életüket. 1986 óta nem volt ilyen magas a házasságkötések száma. A mi célunk azonban elsősorban nem a számok javítása, hanem hogy minőségi kapcsolat legyen a megkötött házasságok mögött. A koronavírus-járvány sok családot összezárt, számos olyan stressztényező lett a következménye, amellyel eddig nem találkoztunk. Míg némely pároknál mélyült az egymás iránti elkötelezettség, másokat a válás széléig sodort. Az idei mottóval („Maradjunk együtt!”) a nehézségekkel küzdőket is szeretnénk biztatni, hogy segítségkéréssel dolgozzanak a kapcsolatukon.

Herjeczki Kornél

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom koordinátora

Fotó: Kalocsai Richárd

KÖZELEDJETEK

A káposztásmegyeri református templomban indul útjára február 13-án a 15. házasság hete programsorozat. A 10 órai istentiszteleten Balog Zoltán, püspök a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke prédikál. Ugyanezen a napon online mutatják be Szőke Attila Szilárd és Szőke Etelka párkapcsolati könyvét. A házasság hete részletes programja megtalálható a www.hazassaghete.hu oldalon.

A jó számok mellett az is igaz, hogy a fiatalok egyre később köteleződnek el, számukra gyakran a közeli hozzátartozók rossz házassága, válása a negatív minta. Emellett hiányosak a kapcsolatteremtési és konfliktuskezelési készségeik. Sokszor halljuk azt is, hogy „még nem állok készen rá”.

Minden évben kicsit kitolódik az első házasságkötés életkorának az ideje: ez a férfiaknál 32 év körül van, a nőknél 30. Egyre több fiatalnak nem adatott meg, hogy jó példát lásson. Ők különösen érzékenyek, jó döntést akarnak hozni, és ez halogatással jár. Sok házaspár tud azonban arról mesélni, hogy nekik mi segített a nehéz pillanatokban, a programjainkon velük is találkozhatnak az érdeklődők. A házasság hete az elköteleződés ünnepe is. A mai korszellem a lecserélés, a gyors váltás üzenetét közvetíti, pedig a felelős döntés, a hűség, a bizalom az az út, amelyen az Úristen segítségére is számíthatunk.

Az egyház hogyan tudja támogatni az elköteleződést?

Érdekes, hogy még a magukat csak formálisan keresztyénnek nevezők is sokszor döntenek úgy, hogy az esküt templomban mondják ki. Ez pedig evangélizációs lehetőség, a nagy életkérdésekben ugyanis a többség nyitott arra, hogy az Istennel való kapcsolaton elgondolkozzon. A gyülekezetben lévőket pedig meg kell erősíteni abban, hogy életük nagy döntéseit Istenre figyelve hozzák meg, hiszen a szeretet és a megbocsátás készsége erősíti hosszú távon a házasságok egyben maradását. Ehhez Istentől kapunk erőt, mert ha ő nekünk megbocsátott, nekünk is bocsánatot kell kérnünk és meg kell bocsátanunk.

A házasság hete egyúttal összefogási lehetőség is a különböző felekezetek között. A „Maradjunk együtt!” mottó Gary Chapman párkapcsolati szakértő könyvének is a címe, amelyben problémás kapcsolatokat vesz sorra: mi van akkor, ha érzelmileg elhidegült a társ, ha alkoholproblémái vannak. Sajnálatos tény a keresztyén házasságokban, hogy sokan nem mernek beszélni a nehézségeikről, szégyellik azokat, ezért sokszor későn kerülnek a tanácsadóhoz. Arra biztatunk mindenkit, hogy merjenek idejében segítséget kérni. Az őszinteség, a humor, a megbocsátás, a szexualitás olyan kohéziói a kapcsolatnak, amelyek megerősítik az összetartozást. Ha figyelünk ezekre, akkor átlendülünk a nehézségeken.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!