„Máskor is eljövünk majd?”

Miközben a világ azon dolgozik, hogy kilábaljon a pandémia okozta egészségügyi és gazdasági válságból, a híradásokból ismét azt halljuk: várható a világjárvány negyedik hulláma. Az elmúlt két évben a szorongás, a pánikbetegség, a depresszió jelei tűntek fel olyanoknál is, akik eddig nem voltak érintettek. Az egészségügyi intézmények túlterheltek, így sajnos sokan magukra maradnak pszichés gondjaikkal. Különösen fontos ebben az időszakban a segítségnyújtás és a prevenció. Többek között ezt a célt is segíti a Pestújhelyi Filadelfia Missziós Központ, ahol ingyenes pihenési lehetőséget biztosítanak református lelkipásztoroknak és lelkészcsaládoknak.

Filadelfia Ház - Pestújhely - 2021 augusztus - Fotó:Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

Budapest csendes kertvárosi övezetében járunk, ahol egy szépen felújított vendégházban azoknak nyújtanak segítséget, akik elfáradtak, kicsit kettesben maradnának önmagukkal, az Igével és az Úrral. – A Zsinat által is támogatott, a lelkészek lelki egészségének megőrzését segítő programban biztosítani kívánjuk a zavartalan elcsöndesedést, hogy nyugodt körülmények között átgondolhassák életüket, feladataikat, szolgálatukat. Ez segít, hogy minél hűségesebben engedelmeskedjenek az Úr Jézus Krisztus parancsának: „Legeltesd az én bárányaimat… Őrizd az én juhaimat” (Jn 21,15) – mutatja be a vendégház létrejötténeke hátterét Trencsényi László, a Pestújhelyi Református Egyházközség lelkipásztora. – Mivel a lelkészcsaládok sokféle feladatot látnak el és gyakran túlterheltek, kiemelt célunk a közös pihenés lehetőségét is biztosítani nekik, hogy a családtagok együtt töltődhessenek fel. Ugyanakkor szeretettel várjuk azokat a teológiai tanulmányokat folytató hittestvéreket is, akik a lelkipásztori, vallástanári, hitoktatói, vagy éppen a doktori vizsgákra készülnek – folytatja a házigazda.

A Pestújhelyi Református Filadelfia Gyülekezet Lelki Oázis Missziójának pasztorációs szolgálata a megfáradt református hittestvérek lelki gyógyulását is segíti. A misszió célja a biblikus segítségnyújtás, az egészségvédelem és a prevenció. Trencsényi László megosztja: személyes lelki beszélgetésekkel közvetítik Jézus Krisztus szeretetét a veszteséggel, betegséggel, gyásszal, magánnyal, tanácstalansággal és egyéb összetett élethelyzettel küzdők felé. – Igyekszünk megadni mindazt, ami emberileg adható: testvéri szeretetet, tiszteletet, őszinteséget, bátorító szót, gondoskodást, figyelmességet, megbecsülést, törődést, az igazság őszinte, tapintatos kimondását.

Filadelfia Ház - Pestújhely - 2021 augusztus - Fotó:Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

Az egykori egyházfi-lakás felújítása felől a gyülekezet presbitériuma 2015-ben döntött, amikor a parókia udvarán igen elhanyagolt állapotban lévő, tíz éve lakatlan, eredetileg a harangozó számára épített lakás renoválása halaszthatatlanná vált. 2016-ban megkezdődtek a munkálatok. A külön bejáratú, összkomfortos, korszerűen bútorozott és minden szükségessel felszerelt épületrészt 2017. október 31-én, a reformáció ötszázadik évfordulóján vették használatba. A vendégház az itt megpihenőknek egyszerre lehet templom, lelki szanatórium, rehabilitációs központ, ahol meghitt, zavartalan pihenésben, Istenre figyelésben tölthetnek néhány napot. A szépen karbantartott kertben a fiatalok sátorozhatnak is. Ottjártunkkor épp nem volt pihenni vágyó az apartmanban, de a vendégkönyv tanúskodik a korábbi vendégek érzéseiről:

„A megszokottat kedvelő négyévesünk fél nap után ragyogó szemmel kérdezte: máskor is eljövünk majd ebbe a szép házba?”

„Teljesítményközpontú világban élünk, és ez a lelkészi munkára is rányomja a bélyegét. Ha hazaérünk, akkor is a gyülekezet körüli teendők zakatolnak bennünk. Az igében Jézus félrevonja apostolait, és azt mondja nekik: »…pihenjetek meg egy kissé.« Szükség van a pihenésre. Arra, hogy a napi teendők sűrűjéből kiszakadva erőt gyűjtsünk. Erre volt szükségünk nekünk is családommal együtt, és köszönjük, hogy a pestújhelyi gyülekezet jóvoltából erre az elvonulásra lehetőségünk nyílt!”

Pihenjen meg!

A Filadelfia Missziós Központ vendégházának igénybevétele térítésmentes. A részletekről Trencsényi László lelkipásztornál lehet érdeklődni emailben: pestujhely@bpeszak.hu, vagy telefonon: +36–30–248–4032.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában is, melyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!