Református társasjáték-ajánló kezdőknek

Összejön a család, de mindenki csak a telefonjába mélyed, vagy a tévé felé fordul? Inkább játsszunk! A társasjáték nem csak gyerekeknek szóló műfaj, és mivel mostanában egyre népszerűbbek az ilyen játékok, a kínálat is bővült az elmúlt években. Adunk néhány tippet a társasjátékokkal ismerkedőknek, és mutatunk néhány játékot bibliai és reformációs témában, és olyanokat is, amelyek ugyan nem ilyen témájúak, de érdemes rájuk vetni egy pillantást.

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játékkal, mint egy év beszélgetés alatt” – állította Platón, Johan Huizinga történész pedig homo ludensről, azaz játékos emberről írt hasonló című művében. A játék kultúránk egyik fontos eleme, remek szórakozás, és segíti a tanulást, a barátságok kialakulását, és a családtagok közötti viszony szorosabbra vonását. És a játékok között is a legjobbak között vannak a társasjátékok, amelyek ma soha nem látott aranykorukat élik.

társasjátékok ticket to ride.jpg

A Ticket to Ride társasjátékban vasútvonalakat kell építenünk a győzelemhez, az egyik legkönnyebben megtanulható játék

Volt idő, amikor a társasjátékokról azt gondolták, csak gyerekeknek valók, de az utóbbi időben ez nézet szerencsére már eltűnőben van. Ám továbbra is vannak olyan játékok, amelyek határozottan gyerekeknek szólnak, és olyanok, amelyek viszont elsősorban felnőtteknek. Fontos leszögezni már az elején, hogy érdemes komolyan venni az életkori jelöléseket a társasjátékokon, és fogadjuk kétkedéssel, ha egy játékon valami olyasmi szerepel, hogy „háromtól kilencvenkilenc éves korig”.

A társasjáték lehet jó eszköz közösségépítésre vagy oktatásra egyaránt. Sajnos nagyon sokszor utóbbiaknál még a régi dob – lép mechanikát használják (dobsz egy kockával, és amennyit dobtál lépsz egy kötött pályán), amelyben a játékosnak igazából nem sok ráhatása van, így inkább hasonlít egy szerencse alapján kibontakozó történetre, mint egy valódi játékra. Persze amikor kisebb gyerekeknek keresünk játékot, ezek is tökéletesen megfelelőek lehetnek, de a nagyobbakat, és főleg a felnőtteket már általában nem köti le megfelelően egy ilyen játék. Kivételt ez alól a tudás alapú kvízjátékok képezhetnek, ahol az előrejutás a kérdések megválaszolásán múlik.

Bibliai és reformációs témájú játékok

Keresztény tematikát feldolgozó társasjátékokkal nincs tele a padlás, és egy részük már ismert játékok keresztény köntösbe bújtatásából született meg. Bibliai kvízjátékokból és memóriajátékokból még csak-csak találni a boltokban, de a tini korosztályt vagy a felnőtteket lekötő játékokkal már nehezebb dolgunk van.

Érdemes például körülnézni a Titus Hitéleti Alapítvány honlapján, vagy a Parakletos Könyvesház oldalán, alább csak néhány játékot ajánlunk, elsősorban idősebb gyerekeknek, fiataloknak és családi játékra.

Társasjátékok, Felelj, ha tudsz

A Felelj, ha tudsz egyszerű, bibliai tudást tesztelő kvízjáték

A kvízjátékokkal indulva, éppen mostanában jelent meg a Felelj, ha tudsz, amely rögtön két játékot zárt a dobozba: egy ószövetségi és egy újszövetségi témájút. A játékosok bejárhatják Izráel földjét, valamint újszövetségi képeket helyezhetnek el a játéktáblán, persze egy-egy lépéshez meg kell válaszolni a kvízkérdéseket.

A 14 évnél idősebbeknek jó oktató játék lehet a klasszikus Logisztori reformációval foglalkozó két kiadása, a Logisztorireformáció és a Logisztorimagyar reformáció. Ez egy „nyomozós” játék, amelynek során a játékvezető egy érdekesen megfogalmazott rövid indító sztorit mesél el, majd feltesz egy kérdést, amelyre a csoport közösen keresi meg a megfelelő választ, barkochba kérdések segítségével. A játékosoknak saját ismereteikre támaszkodva, egymással közreműködve kell kitalálniuk a megoldást. A kártyák egyik oldalán található a kérdéshez tartozó információ és maga a kérdés, a másikon pedig a válasz, és mindegyik kérdésen jelölik a kérdés nehézségét, így elsőre lehet akár csak a könnyebb kérdésekkel játszani.

Társasjáték, Logisztori

A Logisztori Reformáció egyháztörténeti játék

A Talentumok lényegében egy bibliai Activity, amely olyan népszerű, hogy már öt kiadást megért. Több mint 800 bibliai eredetű szó és kifejezés várja a játékosokat. A játék két nehézségi szintű kártyacsomagot tartalmaz.

Az Útonútfélen kalandos bibliai társasjáték, amely az ajánlás szerint az egész családnak szórakoztató lehet, és együtt tud játszani Bibliát ismerő és nem ismerő játékos is. Előnye, hogy a játéktábla nem fix, hanem elemek variációiból áll össze minden játékra, így minden alkalommal egy kicsit más lesz a játékélmény. A játékosoknak egy labirintusszerű hálózatban kell elveszett tárgyakat összegyűjteniük, miközben források, templomok és fogadók kínálnak nekik előnyöket, a vám és a rablók pedig messzire elkerülendő akadályokat.

Társasjáték, Úton útfélen

Az Úton útfélen kalandos bibliai társasjáték

Természetesen a már klasszikusnak számító modern társasjátékokat is előszeretettel öltöztetik keresztény tematikába, és bár ezek Magyarországon kevésbé kaphatók, de témájuk és kipróbált játékmechanikájuk miatt érdemes elgondolkozni a megvásárlásukon, ha találkozunk velük. A Carcassone társasjáték alapján készült a The Ark of Covenant, a Catan telepesei élményét a Settlers of Canaan játékban ültették át a Szentföldre, és a Coup társasjátéknak is reformációs verziója. Ezek esetében azonban természetesen ne várjunk sok tanulási lehetőséget, inkább az érdeklődés felkeltésére alkalmasak. Természetesen a Monopolynak is van több, a keresztény témára átültetett verziója, ilyen például a Bibleopoly, amelyben hotel helyett templomot kell építeni.

Nem ebbe a kategóriába tartozik, de itt említhető meg például a Here I Stand, amely a reformáció időszakának vallásháborúit dolgozza fel, és igen jó stratégiai érzék szükséges hozzá. Ez már nem kezdő kategória, mély, nagyszabású játék.

Társasjátékok, Here i stand - boardgamegeek

A Here I Stand a reformáció korának vallásháborúit feldolgozó komolyabb stratégiai játék

A többiek

Rengeteg olyan játék is van, amelyik ugyan nem keresztény tematikájú, de bátran ajánlható. Ha kilépnénk a Monopoly, Activity, Scrubble háromszögéből, és felfedezőútra merészkednénk, bátran ajánlható egyszerű játék például az Aranyásók. Azoknak a kivételes játékoknak egyike, amelyek mellé tényleg le lehet ültetni a gyerekeket és a nagymamát is. Két-háromezer forint közötti áron kapható, így ebben a műfajban olcsónak számít. Kezdetben mindenki vagy az aranyásó törpék vagy az őket akadályozó szabotőrök csapatába kerül, persze csak a saját szerepét ismeri, és a többiek hovatartozására a játékban tett lépéseik alapján kell következtetnünk.

Társasjátékok, Aranyásók

Az Aranyásók mellé a gyerekeket és a nagymamát is le lehet ültetni

Jó belépő lehet a társasjátékok világába a Ticket to Ride is, amelyben egy adott térképen vasútvonalakat kell építenünk, és összekötnünk a feladatul kapott városokat, hogy az utasok eljuthassanak egyikből a másikba. A szerencsefaktor még viszonylag magas itt, de a játékosnak már sokkal több döntési lehetősége van, mint mondjuk a Monopolyban, így jó átmenet a bonyolultabb játékok felé vezető úton. Kisebb gyerekeknek ez a játék még talán sok.

A kicsit elvontabb játékok sorát erősíti a Fedőnevek, amely jó asszociációs csapatjáték. Van képekkel és szavakkal operáló verziója is, és remek családi játék lehet nagyobb gyerekekkel. A játékosokat nagyon egymásra tudja hangolni, mert a sikerhez nem csak azon kell gondolkozni játék közben, hogy nekem mi jut eszembe valamiről, hanem rá kell jönni, hogy a csapattársam mire gondolt, amikor a kulcsszót mondta, amely alapján én elindulhatok.

Gyönyörű képekkel készült játék a Dixit, amelyet bárkinek ajánlunk, aki egy kicsit is szereti az elvontabb gondolkodást. Hasonlóan a Fedőnevekhez, rá kell jönnünk, mire gondolt a másik, de itt csak a játékosokon múlik, hogy mennyire engedik szárnyalni a képzelőerejüket.

Társasjátékok, Dixit

A Dixit az elvont gondolkodás asszociációs játéka

Haladóbb játékként, de még mindig emészthető kategóriában a 7 csoda vagy a Pandemic említhető, előbbiben az ókori világ csodáit és körülöttük városunkat próbáljuk felépíteni. A játékban minimálisan „ki lehet szúrni” egymással, de azért még nem családokat vagy barátságokat felbomlasztó háborús játékról van szó. A Pandemic témáját tekintve nagyon is aktuális, hiszen a játékosoknak közösen kell megállítaniuk világjárványok terjedését, és kifejleszteni az ellenszert. Ez utóbbi kettőt inkább azoknak ajánljuk, akik mögött van néhány egyszerűbb társasjáték, és nem árt, ha első alkalommal olyan személy is jelen van, aki ismeri ezeket.

Társasjáték 7 csoda

A 7 Csoda játékban az ókori világ csodáit, és városunkat kell építgetnünk

Hol kezdjük el?

Jó ötlet lehet drágább játékok megvásárlása előtt kipróbálni őket. Több boltban is lehetőség van kölcsönzésre, és országszerte egyre több helyen lehet találni társasjátékos kávézókat és klubokat. Ha bizonytalanok vagyunk abban, egy játék tetszik-e annyira, hogy megvegyük otthonra, éljünk valamelyik ilyen lehetőséggel, vagy keressünk egy tesztvideót az adott játékról. A magyar társasjátékos-csatornák közül a YouTube-on kiváló kiindulópont a Mit Játsszunk?, ahol mindenféle játékok tesztjeit, karácsonyi ajándéktippeket és téma és nehézség szerinti ajánlásokat is találhatunk. Angolul tudóknak jó startmező lehet a Shut Up & Sit Down vagy a The Dice Tower is.

Karácsonyi társasjáték-ajánló életkor alapján: