Tarts szorosan!

A Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat lelkészeknek és házastársaiknak szervezett különleges házassággondozó hétvégét május elején. Az alkalomról Győrffy Eszter lelkipásztor beszámolóját olvashatják.

„– Ez a leves kicsit sós! – szól a férj.

 – Tehát megint azt mondod, hogy nem főzök jól, anyád jobban csinálja – így a feleség.

 – Már megint itt tartunk, én semmi ilyet nem mondtam… Már megint itt tartunk!!! Hogy jutottunk idáig?!”

… és így tovább. Sokaknak ismerősek a hasonló, fájdalmas és meddő beszélgetések. De mi lehet ezeknek az ártalmatlannak tűnő mondatok hátterében? Erre kerestünk – és találtunk is – válaszokat Balatonszárszón május 1-3. között a Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat által szervezett Házassággondozó tréningen.

Ebben a pár napban 20 lelkészházaspárral együtt különleges lehetőséget kaptunk arra, hogy zavartalan körülmények között egymással és a házasságunkkal foglalkozzunk. A hosszúhétvégén Sue Johnson amerikai szakpszichológus, pár­terapeuta módszerét, az érzelmekre fókuszáló terápiát (EFT) ismerhettük meg és próbálhattuk ki. A módszer és a hozzá tartozó könyv (Ölelj át) 2016 óta elérhető Magyarországon is.

képA lelki- és házassággondozó tréninget a Gyökössy Lekigondozói Szolgálat munkatársa Szőke Etelka lelkipásztor és házastársa, Szőke Attila lelkész vezette. Az áhítatokat Tóth János lelkész tartotta, aki emellett bekapcsolódott a gyakorlati részek vezetésébe is. A tréning nyolc blokkból állt, mindegyik egy-egy felvezető előadással kezdődött, ennek részeként szemléltető videókat nézhettünk meg. Ezeken a videókon keresztül bepillantást nyerhettünk egy-egy olyan házaspár történetébe és érzéseibe, akik már végigjárták az utat ördögi párbeszédeik felismerésétől addig, míg újra tudtak kötődni egymáshoz és képesek lettek megújulni, megerősödni a házassági szövetségükben.

Ezt követően házaspáronként, kettesben beszélgethettünk az előadásban elhangzottakról, megoszthattuk gondolatainkat és érzéseinket, amiben feladatlapok segítették minket, majd kiscsoportos beszélgetés következett.

 Az érzelmekre fókuszáló terápia módszere a párkapcsolatok javítását szolgáló, tudományosan megalapozott megközelítés. Ennek hatékonysági vizsgá­latai visszaigazolták, hogy tíz résztvevő párból 7 esetében a frusztráció és magá­nyosság érzéséből egy biztonságosabb, szeretetteljesebb kapcsolat tudott kialakulni.

Az EFT lényege, hogy segítsen felismerni, megérteni az érzéseinket, fájó pontjainkat, szorongásainkat. Felismerni, hogy mit jelentenek azok az ördögi körök, amelyekbe beleragadnak a gondolataink, beszélgetéseink. Ez a technika segít megtalálni a módját, hogyan alakíthatunk ki olyan kötődéseket, és ezekkel együtt biztonságos érzelmi légkört, amiben tényleg meg tudunk és meg is merünk nyílni a társunk felé. Ebben a biztonságos kötődésben megszülethet a megbocsátás és a sérelmek elengedése.

És arra vajon választ kaptunk, hogyan tarthatjuk életben a szerelmet? Több lelkészházaspárnak, köztük nekünk is, ez a pár nap egyedülálló lehetőség volt arra, hogy végre kikapcsolódhassunk, csak egymásra figyelhessünk és megújíthassuk a kapcsolatunkat. A tréning végén, közösen írt imádsággal és bensőséges úrvacsorai közösségben megerősödve indulhattunk haza. Az idő rövidsége miatt ez a tréning többünknek egy új folyamat kezdetét jelentette. 

Győrffy Eszter