Virtuális világ, valódi hit

A valóság és a képzelet határán száguldottak az önvezető modellautók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem termében kialakított versenypályán. A REFORMula Challenge – Református Középiskolások és Egyetemisták Innovációs Versenyén diákcsapatok mérték össze vezetési és programozási tudásukat a virtuális valóságban. A győzelemhez azonban nem elegendő az algoritmusok ismerete – a Bibliáéra is szükség volt.

„God is love” – ez a felirat szerepel az egyik piros versenyautó modelljén, amit a Gödöllői Református Líceum csapata tervezett. Az egyébként sem szokványos járművet még különlegesebbé teszi, hogy négy lány alkotta meg. „Az egyik feladat az volt, hogy meg kellett terveznünk a járművünk dizájnját úgy, hogy azon különböző református szimbólumok is megjelenjenek” – mondta Nagy Lilla, a GiRL csapat kapitánya. Így került az autóra egy ókeresztyén jelkép, a hal és a csillag is. De nem csak az autók kinézetét pontozta a zsűri, a fiataloknak a virtuális versenypálya környezetét is ki kellett díszíteniük egy bibliai igevers alapján. „A mi csapatunk azt az igét kapta, hogy: a betű megöl, a lélek pedig megelevenít, ezért egy könyvtárat terveztünk egy számítógépes építészeti program segítségével” – tette hozzá Nagy Lilla.

_MG_2026.jpg

A versenyen a járműmodellek megalkotását pontos mérnöki munka előzte meg. A csapatoknak megadott algoritmus alapján egy mobilapplikáció segítségével meg kellett tervezniük a versenyautók útvonalát és sebességének változásait. A cél az volt, hogy a programozott távvezérlős autóval a csapatok a lehető leggyorsabban teljesítsék a futamokat. „Habár erre a versenyre nem lehetett edzeni, mi nagyon sokat készültünk. Amíg lehetett iskolába járni, addig órák után tudtunk foglalkozni a feladatokkal. A mi csapatunkban csak lányok vannak, hárman nyolcadik osztályba járunk és van egy tizedikes társunk is. Nem volt egyszerű összeegyeztetni a közös időt, mert nekem például táncórára is kellett mennem délutánonként, de nagyon jó közösséggé kovácsolódtunk” – mondta a verseny után Nagy Lilla. A gödöllői lánycsapat végül a fiúkat is maga mögé utasítva elnyerte a REFORMula Challenge nagydíját.

Az eseményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatta. Schanda Tamás, a tárca államtitkára köszöntő beszédében arról beszélt: a technológiai fejlődés áthatja mindennapjainkat, amelynek számos pozitív vonzata van. De a gyors fejlődés veszélyeket is rejt, elfedi, maga alá gyűri azt, ami valóban fontos: az embert. Schanda Tamás úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy a technikai újítások sora rideggé, embertelenné, utópisztikussá tegye a világot. „Önök a remények arra, hogy ettől nem kell tartanunk, mert aki a hitét vallja és gyakorolja, az tudja és érzi, hogy hol van a határ az önmagáért való előretörés és a valódi a hivatás, az emberek szolgálata között” – bátorította a versenyzőket az államtitkár.

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának és a Mérnökmisszió Alapítványának versenyére tizennégy hazai és határon túli csapat nevezett. Habár a koronavírus-járvány miatt a döntőt csak online lehetett megtartani, az élő közvetítés valódi Forma 1-es hangulatot varázsolt a képernyőkre. Az egyik sportkommentátor szerepét Németh Balázs töltötte be, aki egyszerre mérnök és református lelkipásztor.

_MG_2195.jpg

„A versennyel szeretnénk megmutatni, hogy a realitást igénylő mérnöki munka és keresztyén hitünk összeegyeztethető, ez a két területe az életünknek kiválóan kiegészíti és segíti egymást” – mondta Németh Balázs a verseny főszervezője. A REFORMula Challenge pedig ezt tökéletesen alátámasztja. A mérnöki feladatok mellett a versenyzőknek bibliai kvízkérdésekre is válaszolniuk kellett. „A csapatok a rajtpozíció megszerzésében is értékes pontokat szerezhettek a korábbi fordulók közötti kvízkérdések megválaszolásával, de a verseny közben is tettünk fel kérdéseket, a helyesen válaszolók jutalmukként pedig feltölthették járműveik energiaszintjeit” – ismertette a szabályokat a műegyetemi lelkészi szolgálat vezetője. Németh Balázs úgy látja, a misszió egyik formája az is, ha a fiatalokat szakmai érdeklődésük útján szólítják meg. „Közös pont minden keresztyén mérnöknél, hogy a saját feladataikra igyekeznek hivatásként tekinteni. Fontos, hogy ne csak a munka és a karrier lehetőséget lássuk, hanem törekednünk kell arra, hogy olyan lelkiséget és szellemiséget képviseljünk a munkahelyünkön, a kollégáink körében, ami tükrözi azt, hogy Krisztushoz tartozunk.”

A teljes verseny visszanézhető Youtube-on: