A református félóra október 13-i ajánlója

Dátum
2021. október 13., 13:30 –
2021. október 13.
Helyszín
Országszerte
+ Naptárhoz adom
  • A gyülekezetek vezetői erős bástyák, akiknek készenlétben kell állniuk a nap huszonnégy órájában: keresztelnek, esketnek, beteget látogatnak, temetnek, hitoktatnak, gyülekezeti alkalmakat tartanak, ezen kívül sokan intézményeket is irányítanak, vagyis meg kell felelniük Istennek és helyt állniuk a gyülekezetben, a családban, valamint a világ dolgaiban. A lelkészi pálya gyakran magányos, koptató közeg – véli Végh Tamás. A hetvenötödik évében járó nyugalmazott református lelkipásztor lelkészi kisköröket indított a nyáron lelkésztársaival, hogy segítsék és támogassák egymást hivatásukban.

  • Miképpen lehet úgy keresztyén keretek között nevelni a gyerekeket, hogy ne érezzék magukat szabályok szűk keresztmetszetében? Hol van a határ a gyermeki szabad akarat és a református szülői nevelés között? Kérdések, amelyekre szülők tucatjai keresik választ. Ebben igyekszik segítségükre lenni Harkányiné Trajtler Dóra Ágnes történész, vallástanár a Károli Egyetem pedagógia karának adjunktusa.

  • A magyar művészetben meglehetősen ritka az 1956-os forradalom időszakáról született műalkotás. Görgényi István festménysorozata azonban nem csak ezért egyedülálló vállalkozás. Miután szinte jelenetről jelenetre megfestette a forradalmat és a megtorlást, a képeit érdektelennek tűnő tájképekkel fedte le. A trükkre halála után évtizedekkel később jöttek csak rá, mikor a restauráláskor több mint ötven, a forradalmi eseményeket és a megtorlást ábrázoló művet találtak a restaurátorok. Görgényi István festőművész 1956-os forradalmat bemutató kiállítása október 22-én nyílik a Pesti Vigadóban. A részletekről Szűcs Attila a Magyar Református Jövőért Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdeztük.

  • Adásunk végén Molnár Ambrus, a balassagyarmati református gyülekezet lelkipásztorának gondolatait hallják.

Várja Önöket október 13-án, szerdán délután fél kettőkor a szerkesztő Fekete Zsuzsa és a műsorvezető Somorjai-Bencze Zsófia. Műsorunk telefonszáma: 06-30-789-00-66.
E-mailt is írhatnak nekünk a radio@reformatus.hu címre.
A műsort az adás után a mediaklikk.hu oldalon lehet meghallgatni.